Branko Rafajac

Priveden osumnjičeni za ubojstvo djevojke u Malom Lošinju, iznio je svoju obranu

Portal Novilist.hr

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Nakon iznošenja obrane, sudac Županijskog suda treba odlučiti o pritvoru. Odvjetnik Goran Crnković zbog pijeteta slučaja ne želi davati izjave niti ikakve dalje informacije



Osumnjičeni za ubojstvo 16-godišnje djevojke u Malom Lošinju, Branko Rafajac, iznio je obranu na Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci. Nakon iznošenja obrane, sudac Županijskog suda treba odlučiti o pritvoru.


Odvjetnik Goran Crnković zbog pijeteta slučaja ne želi davati izjave niti ikakve dalje informacije, javlja N1.


Užas iz noćne more


Osumnjičeni je od ranije poznat policiji po nizu kaznenih djela. Evidentiran je zbog obiteljskog nasilja, posjedovanje droge i remećenje javnog reda i mira. Godine 2018. bio je na liječenju u Psihijatrijskoj bolnici Rab.




Užas iz najcrnje noćne more pogodio je jučer ujutro nesretnu obitelj iz Malog Lošinja, kojima je mahniti susjed pred očima nožem ubio 16-godišnju kćer.


Tragedija kakva se nije smjela dogoditi odvila se oko 6 sati i 20 minuta, dok je dan tek počinjao, a nesretna djevojka spremala se u školu. Za nezapamćeni zločin osumnjičen je mještanin Malog Lošinja Branko Rafajac (41) koji je na otok došao iz Osijeka.


Jadna djevojka pohađala je Srednju školu Ambroza Haračića i jučerašnji dan trebao je biti kao i svaki drugi, no ispalo je da je pala žrtvom ubilačke sile kojoj nije dala ni najmanjeg uzroka ni povoda.


Ubojica je u tiho jutro došao do zgrade u Ulici lošinjskih brodograditelja, na predjelu grada zvanom Škverić. Majka je pila kavu, a nesretna djevojka pripremala se za odlazak u školu. Zločinac je uz povike prvo nožem nasrnuo na majku, a siroto dijete krenulo je zaštititi svoju roditeljicu. Ubojica je potom nožem zadao smrtonosne udarce djevojci koja je klonula na tlo.



Vapaji majke i sestara


Kaos i vapaji majke i sestara uzbunili su i susjede, netko je pozvao Hitnu pomoć koja je odmah došla. Kada je liječnička ekipa stigla, jadna djevojka još je davala znakove života. No bili su to izdisaji. Liječnici nisu ništa mogli učiniti.


Policija je brzo našla ubojicu i uhitila ga, izvješćujući javnost tek šturim riječima. U Malom Lošinju zavladao je šok. No pitanje zašto je zločinac počinio ubojstvo djevojke koju uopće nije poznavao, ostalo je enigma, a pitanje je i hoće li na njega ikada i biti odgovoreno.


Majka ubijene djevojke Loredana Toić Haithun svjedočila je u policiji o najstrašnijim trenucima svog života. Novinarima je rekla da je njena kći zapravo nasumična, slučajna žrtva zločinca koji ovu obitelj uopće nije poznavao.


– Uletio je u naše dvorište, bio je mrak. Prvo je napao mene, zatim je moja kći izletjela. Ja sam se pokušala obraniti, ali nisam mogla. Onda je napao nju pa opet mene, rekla je očajna majka, opisujući posljednje trenutke svoje kćeri.



Krenuo na posao


I otac ubijene djevojke potvrdio je da njegova obitelj nije poznavala ubojicu.


– Krenuo sam na posao, a supruga i kći ostale su kod kuće. Mi tog čovjeka uopće nismo poznavali. Policija je kod nas, svi smo u šoku, rekao je otac novinarima.


Policija je jučer istraživala detalje ovog gnusnog zločina, iz Rijeke je došla zamjenica državnog odvjetnika Tatjana Čarapić. 


Susjedi ubojice koji su ga nešto bolje poznavali, tvrde da je Rafajac bio čudan čovjek. Bavio se podvodnim ribolovom i neko vrijeme je u stanu živio s partnericom koja ga je napustila. Navodno žena više nije mogla trpjeti nasilje te je odlučila pobjeći od Rafajca na sigurno. Nakon njezinog odlaska, Rafajac je izgleda potpuno »pukao«.



Poruke ludila


Na svom Facebook profilu pisao je čudne i nepovezane poruke pune nasilja i nekih nelogičnih teorija urote.


– U Mali Lošinj došli smo sa zadatkom prije osam godina, niste nas ni primijetili do prije četiri godine, ili bar pojmili kao nekakvu smetnju kriminalnoj hobotnici koju smo raskrinkali, a ovo sam vam poručio tada, kao što vam poručujem uz moje kolege i sada. Odraditi fijuke sa teškim posljedicama i očuvati mir unatoč grozomornim akcijama stranih upada na naš teritorij, e to je suština i vještina koja se dobija jebenom obukom i još jebenijom osobnom odlukom, da sudjelujete u takvim akcijama, napisao je Branko Rafajac prije četiri dana.


Da je bar netko ozbiljan pročitao ovu poruku i smjestio zločinca u primjerenu ustanovu. Jadno dijete bilo bi živo.



Dani žalosti u Malom Lošinju


Zbog tragičnog događaja, Grad Mali Lošinj proglasio je subotu i nedjelju Dane žalosti.


“Dani žalosti obilježit će se spuštanjem zastava na pola koplja na zgradi Gradske uprave te javnim ustanovama i trgovačkim društvima kojima je osnivač Grad Mali Lošinj. Na Dane žalosti neće se održavati programi javnog, kulturnog i zabavnog karaktera na javnim mjestima”, navedeno je na stranicama Grada Malog Lošinja.