Nastavak istrage

Prije požara se čula detonacija? Još nema odgovora što je uzrokovalo smrt pacijenta u Lopači

Barbara Čalušić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Stanje pacijenta koji je zadobio po život opasne ozljede i teške opekline još uvijek je teško, a još je petero pacijenata zbog zadobivenih ozljeda u požaru smješteno na Pulomolgiji i Kardiologiji riječkog KBC-a



RIJEKA U riječkom Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku obavljena je jučer obdukcija nad tijelom 68-godišnjeg muškarca koji je izgubio život u velikom požaru u Psihijatrijskoj bolnici Lopača, ali još nema decidiranog odgovora što je uzrok njegove smrti. Treba sačekati rezultate laboratorijskih analiza kako bi se dao nedvojbeni odgovor na pitanje je li pacijent bolnice umro od gušenja dimom ili od ozljeda izazvanih vatrom koja ga je zahvatila. Tijelo nesretnika je uvelike nastradalo u požaru, izgorjelo do neprepoznatljivosti, no trenutno nema sumnji da je to upravo 68-godišnjak, psihijatrijski pacijent, za kojeg se otpočetka strahovalo da je izgubio život u rasplamsaloj vatri.


Stanje pacijenta koji je teško ozlijeđen u prošlotjednom stravičnom požaru u Psihijatrijskoj bolnici Lopača i dalje je teško, te je zbog po život opasnih ozljeda i teških opeklina smješten u Jedinicu intenzivnog liječenja na riječkom lokalitetu Kliničkog bolničkog centra Rijeka. Osim njega, u riječkoj se bolnici trenutačno nalazi još 15 pacijenata iz Lopače, a njih još petero zbog zadobivenih ozljeda u požaru smješteno je na Pulomolgiji i Kardiologiji, dok ih se desetero nalazi na riječkoj Klinici za psihijatriju.


Pacijenti zbrinuti 


Dio pacijenta iz Lopače već je premješten u Psihijatrijsku bolnicu Rab, a kako ističu u riječkom KBC-u, i dalje se pregovara o mogućnostima premještaja ostalih pacijenata. Načelni je dogovor da se pacijenti koji trenutačno ne mogu biti zbrinuti u Lopači zadrže na ovom području pa se kao opcije ističu rapska bolnica i smještaj kod obitelji. Kako kaže ravnateljica PB-a Rab dr. Vesna Šendula Jengić, stanje pacijenata koji su premješteni u ovu bolnicu je stabilno.




Foto Roni Brmalj


Foto Roni Brmalj



– Najprije bih izrazila sućut djelatnicima Psihijatrijske bolnice Lopača, a posebno članovima obitelji poginulog pacijenta zbog tragičnog događaja. Točno je da smo tijekom vikenda u dogovoru s Klinikom za psihijatriju KBC-a Rijeka organizirali prijevoz i medicinsku pratnju te je u našu ustanovu primljeno 12 bolesnika i bolesnica koji su prethodno boravili u Lopači. Tijekom sutrašnjeg dana planiran je prijem još pet ili šest bolesnika. Osim stresa koji su doživjeli, njihovo stanje je stabilno. Plan liječenja i kao daljnjeg posthospitalnog zbrinjavanja bolesnika odvijat će se prema protokolu i u dogovoru s obiteljima i nadležnim socijalnim službama – kazala nam je jučer dr. Šendula Jengić. U bolnici u Lopači zadržano je osamdesetak pacijenata koji su smješteni u tri paviljona koja nisu stradala u požaru.


Materijalna šteta koju je prouzročio požar u glavnoj zgradi bolnice tek se utvrđuje, a tri dana nakon požara emocije zaposlenika bolnice koji su zajedno s vatrogascima sudjelovali u spašavanju bolesnika i dalje su snažne. Ravnatelj PB-a Lopača Neven Ivanović još je jednom zahvalio svim svojim zaposlenicima i vatrogascima koji su riskirajući vlastite živote spašavali pacijente.


Snažne emocije 


– Sad kad je popustio adrenalin, cijelu situaciju gledamo kroz širu sliku pa mi je tako jedna kolegica koja je sudjelovala u spašavanju jutros potreseno kazala kako joj se neprestano vraćaju slike požara. U požaru su naše dvije medicinske sestre koje su sudjelovale u spašavanju bile zarobljene na četvrtom katu zgrade, a neki su se djelatnici vraćali od svojih kuća kako bi nam pomogli. Svakako sve te ljude treba nagraditi – kaže Ivanović, dodajući kako daljnje funkcioniranje bolnice nije upitno, no prijemi u bolnicu trenutno nisu mogući. Ravnatelj PB-a Lopača kaže kako očekuje da će veći dio štete pokriti osiguranje.


– Danas su na uviđaju bili predstavnici Grada Rijeke i Croatia osiguranja. Procjene štete zasad nema, no vjerujem da će kroz tjedan-dva biti poznata visina štete, kao i vremenski okviri u kojima bi ona mogla biti sanirana. U ovom trenutku imamo struju, no ne znamo što je s našim grijanjem, prostori u kojima je smještena uprava bolnice normalno funkcioniraju, prvi kat požarom zahvaćene zgrade je dobro prošao pa ćemo sa stručnim timom vidjeti može li se čim prije vratiti u funkciju, no drugi je kat najviše izgorio i tu će biti puno posla. Uzrok požara još uvijek nije poznat, a nagađanja da je požar prouzročio pacijent pušeći cigaretu, nitko iz policije mi nije potvrdio – kaže Ivanović.


Foto Roni Brmalj


Foto Roni Brmalj



Detonacija iz sobe 


Saznanja do kojih je došao naš list kazuju da su u dvokrevetnoj sobi na četvrtoj, pretposljednjoj etaži glavne zgrade, u kojoj je izbio požar, bila smještena dva pacijenta, oba u pedesetim godinama života. Jedan od njih je pušio u sobi, što nije dozvoljeno. Pušenje je dozvoljeno samo u određenim prostorima, a oni postoje u svakom odjelu. U glavnoj zgradi ne postoji protudimni sustav koji bi alarmirao u ovakvim i sličnim situacijama. Požar su u začetku zaposlenici pokušali gasiti vatrogasnim aparatima, ali je vatra naglo buknula i napredovala.


– Navodno se u početnom razvoju požara čula nekakva detonacija. Do mene je doprla priča da je jedan od zaposlenika bolnice otvorio vrata jedne sobe za pacijente i da je tada, kako se valjda prostorija napunila kisikom, detoniralo. Otpočetka su kolale glasine da je izbijanje požara nekako vezano za radioprijemnik u sobi, njegovu neispravnost ili da ga je netko bacio na pod pa je zaiskrilo, no osobno nisam vjerovao u to. Čuo sam da se tijekom očevida odbacila mogućnost tehničkog uzroka požara, te da je zaključeno da je vatra krenula od odbačene cigarete ili opuška – kazao nam je čovjek blizak bolnici koji je želio ostati anoniman.


Požar i njegovo gašenje doveli su na vidjelo činjenicu da u zgradi koju je poharao požar postoje velike konstrukcijske razlike, ovisno o tome kada je koji dio zgrade izgrađen. Vatrogasci su imali mnogo problema oko dogašivanja drvene međukatne kostrukcije između posljednjih dviju etaža – u kojoj je bilo i trstike – gdje su se iznova pojavljivala žarišta. Čini se da je posljednja etaža, izgrađena 2005. godine, značajno otpornija na vatru od ostalog dijela zgrade.