Nepouzdani kurir

Prijava protiv Ljube Ćesića Rojsa: na računu mu “zapeli” deseci tisuća eura za haške optuženike

Ladislav Tomičić

Poduzetnik Jako Andabak dao je novac Rojsu da ga raspodijeli obranama optužene BiH šestorke i Dariju Kordiću početkom prošle godine. No, većina njih novca nije vidjela. Ljubo Ćesić kaže da su u pitanju bile poteškoće tehničke prirode



ZAGREB Jedan iz skupine bosanskohercegovačkih Hrvata optuženih pred Haaškim sudom – čiji je identitet našoj redakciji poznat –  podigao je kaznenu prijavu protiv Ljube Ćesića Rojsa jer njegova obitelj nije dobila novčanu pomoć koju im je uputio poduzetnik Jako Andabak. Ovaj slučaj istražuje policija, a pouzdano je da su neki od optuženika, kao i poduzetnik Andabak te Ljubo Ćesić Rojs, već bili na obavijesnim razgovorima.  


Priča je započela s izjavom Jake Andabaka, koji je u prvoj polovici prošle godine u medijima izjavio da je za pomoć obiteljima optužene šestorke, kao i za Darija Kordića koji već duže vrijeme izdržava kaznu, dao po deset tisuća eura pomoći. Taj novac trebao je distribuirati Ljubo Ćesić Rojs. Optuženici su pročitali Andabakovu izjavu, ali njihove obitelji novac u tom trenutku još uvijek nisu bile dobile. 


Kordić i Praljak podmireni


– Dario Kordić je dobio novac i on se Andabaku odmah zahvalio. Obitelji drugih optuženika, kao niti sami optuženici, nisu dobili novac. Slučaj je kulminirao kad su pušteni na privremenu slobodu. Slobodan Praljak sreo je Jaku Andabaka i rekao mu: »Ti sigurno očekuješ da ti se zahvalim za pomoć, ali ja ti nemam na čemu zahvaliti jer taj novac nisam niti vidio«, otkriva našem listu izvor upućen u ovaj slučaj.  




U drugoj polovici lipnja ove godine, međutim, Praljak se našao s Ljubom Ćesićem Rojsom, koji mu je kod javnog bilježnika predao deset tisuća eura. Uskoro je Praljku uslijedio i poziv na obavijesni razgovor, utemeljen na kaznenoj prijavi koju je podnio jedan od haaških optuženika, ljutit jer njegova obitelj nije dobila deset tisuća namijenjenih joj eura. Na obavijesnom razgovoru Praljak je rekao da mu je Rojs isplatio novac. Policija je, međutim, nastavila istragu te je na obavijesni razgovor pozvan i poduzetnik Jako Andabaka. Za naš list Andabak o cijelom slučaju nije podrobnije htio govoriti. 


– Znate da to nije za priču dok traju istraživanja. Bio sam pozivan u policiju i mislim da vam je to dovoljno za informaciju, rekao je. Na pitanje da li je razočaran raspletom događaja s novcem koji je namijenio za pomoć haaškim optuženicima Andabak odgovara: »Jasno da sam razočaran. Mislim da je svaki komentar suvišan«. Na pitanje da li mu je Ćesić Rojs objasnio zbog čega nije distribuirao novac, poduzetnik kaže: »Ne bih htio ulaziti u detalje. Htio bih da se to riješi i da ljudi dobiju svoje novce. Mislim da su ih neki već i dobili. Ne bi htio dalje komentirati i smetati u istrazi. Meni bi najdraže bilo da svi dobiju novce i da to nestane kao problem.«


Nesporazum?


O problemu smo se raspitali i kod odvjetnice Vesne Alaburić, koja u Haagu zastupa optuženika Milivoja Petkovića. Odvjetnica odgovara da »Petković nije bio na obavijesnom razgovoru« te da zna »da on nema informacija o bilo kakvom skupljanju novca«. 


– Po drugim linijama znam da su neki bili na obavijesnim razgovorima pa tako znam i za taj problem, rekla je za naš list odvjetnica Alaburić. 


Nakon nekoliko dana potrage jučer smo uspjeli doći i do Ljube Ćesića, koji nam je objasnio da su u pitanju bile poteškoće tehničke prirode te da je obiteljima gotovo svih osuđenika novac već isplaćen. – Račun s kojeg sam htio uplatiti novac za obitelj jednog od optuženika zatvoren mi je po nalogu Interpola. U pitanju je bio nesporazum, koji je većim dijelom riješen i koji će uskoro biti u potpunosti riješen. Iz Hrvatske nisam mogao uplatiti ništa, a nešto sam uplatio iz Bosne i Hercegovine. Toj banci nekoliko dana kasnije stigao je nalog da se moj račun zatvori, iako nisam bio u minusu, rekao je Ćesić Rojs. Na pitanje zašto mu je trebalo gotovo godinu dana da isplati Andabakov novac, Rojs je ponovio tvrdnju o tehničkim poteškoćama te upozorio da te stvari nisu tako jednostavne, budući da novac mora imati pokriće kako ne bi došao na udar zakona zbog sumnji u pranje novca.