Epilog sačekuše

Pretučeni 17-godišnjak se zbog potresa mozga uopće ne sjeća utakmice, privedena dva napadača!

Zlatko Horvat

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Ozlijeđena su petorica navijača Vinodola. Najgore je prošao mladi navijač, sedamnaestogodišnjak, koji je proveo noć u bolnici jer je zadobio i potres mozga. To je klasični huliganizam – kaže Marinko Buljat, trener juniora Vinodola



NOVI VINODOLSKI Stotinjak gledatelja okupilo se na Bahalinu, stariji pioniri Vinodola napunili su mrežu vršnjaka Naprijeda. Prije toga uspješniji od Naprijeda bili su i mlađi pioniri. Dan ranije seniorske momčadi sastale su se na Lonji, susret Četvrte lige NS Rijeka završio je bez pogodaka, ali zbog onog što se događalo dva i pol sata nakon utakmice, jučer na Bahalinu nikom nije bilo do radosti, grč u želucu bio je jači.


Naime, večer ranije skupinu od 11 mladih navijača Vinodola u klasičnoj »sačekuši« napalo je dvadesetak huligana, koji su nosili majice i šalove Armade. Radile su šake, noge, udaralo se po glavi i tijelu, bilo je i mučkog »cipelarenja«. Ozlijeđena su petorica članova »Bure«, navijača Vinodola, a najgore je prošao jedan sedamnaestogodišnjak, koji je proveo noć u bolnici. Zadobio je potres mozga, dok mu je oko od otekline – zatvoreno. Utakmice se ne sjeća…



Policijski službenici III. policijske postaje Rijeka provode kriminalističko istraživanje u svezi događaja od 16. ožujka kada je na parkiralištu u blizini stadiona na Hreljinu više osoba fizički napalo sedmoricu hrvatskih državljana, posjetitelja nogometne utakmice. U ovom događaju ozlijeđen je mladić kojem je pružena liječnička pomoć u KBC-u Rijeka. Tijekom dosadašnjeg kriminalističkog istraživanja uhićena su dvojica 19-godišnjih hrvatskih državljana koje policija sumnjiči da sudjelovali u ovom događaju. Obojica su kazneno prijavljena mjerodavnom državnom odvjetništvu za kazneno djelo izazivanje nereda i predani pritvorskom nadzorniku.




Kriminalističko istraživanje se nastavlja radi utvrđivanja svih ostalih počinitelja i svih relevantnih činjenica ovog događaja, priopćila je danas policija.



Jedini grijeh sedamnaestogodišnjaka iz Novog Vinodolskog je što je nosio majicu Hajduka. Zato je napadnut. Od još težih ozljeda spasio ga je jedan stariji navijač, koji ga je zaštitio svojim tijelom i odvukao do automobila, a za »nagradu« dobio po leđima, po potiljku… Sve je trajalo nekoliko minuta. Napadači su se razbježali onog trenutka kada je spomenut poziv policiji.


Sporne majice


Navijači Vinodola nikog nisu provocirali. Među njima bilo je navijača Hajduka, Dinama i Rijeke, a svi zajedno navijaju za Vinodol. Udarce je zadobio i jedan Novljanin koji je imao majicu i kapu Rijeke…


– Radi se o klasičnom huliganizmu – kaže Marinko Buljat, službeni predstavnik Vinodola na utakmici u Hreljinu i trener juniora. – Naši su dečki korektno navijali. Među njima ima navijača Dinama, Hajduka i Rijeke, ali oni su prije svega navijači Vinodola. Dvojica su napadnuta jer su imali majice Hajduka… Žalosno.


Već iduće nedjelje juniorska momčad Vinodola vraća se na »mjesto zločina« i u Novom Vinodolskom se s pravom pitaju hoće li opet njihovi navijači biti napadnuti.


– Bit će nužna pojačana redarska služba, čak i policijska ophodnja, preventiva, kako se ne bi tako nešto ponovilo. Bolje spriječiti nego liliječiti. Mislio sam da je u posljednje vrijeme stalo s huliganizmom, ali očito nije. Utakmice bi trebale biti festival nogometa, a ne mjesto za »sačekuše«. Očito su čekali da otiđu članovi uprave, jer mi smo se zadržali sat vremena s našim domaćinima. Osim s Naprijedom, imamo dobre odnose s Rijekom. Uostalom, posljednjih godina domaćini smo skupine Kvarnerske rivijere – dodaje Buljat.


Bila je to duga noć u Novom Vinodolskom. Momčad i članovi uprave za napad su saznali na večeri u Crikvenici.


– Za nas je to bilo neugodno iznenađenje. Nitko tu noć nije mirno spavao, ipak je to četvrta liga. Naši navijači na Hreljinu nisu izazvali nikakav incident. Za incident ni najmanje ne krivimo naše domaćine. A zašto se to dogodilo, odgovor bi trebale dati institucije. Ali tako nešto nije se dogodilo ni prvi ni posljednji put. Ono što čudi je odnos navijača prvoligaškog i četveroligaškog kluba, pogotovo što smo mi u kontaktu s Rijekom kao domaćini skupine Kvarnerske rivijere – kaže Eduard Kalanj, direktor Vinodola.


Mjere sigurnosti


Pozivanje na linč i udaranje maloljetnika zbog majice »mrskog« kluba zaslužuje osudu i primjerenu kaznu. Dok god ne bude doživotnih zabrana dolazaka na sportske priredbe…


– Ovo je situacija oko koje bi se trebale zabrinuti institucije, jer dogodilo se u nižerazrednom natjecanju. U pitanju su ljudski životi! Radi se o djeci od 16 do17 godina, koja nikog nisu izazivala. Ako je izazov nositi majice s obilježjima Hajduka ili Dinama, onda je to zabrinjavajuće.


I Kalanja brine idući vikend i gostovanje na Hreljinu.


– Raspravit ćemo o tome na sastanku u klubu, tražiti dodatne mjere sigurnosti od domaćina. Najgore će biti ako budemo morali strepiti za sigurnost naše djece. Roditelji više neće dopuštati nastupe svojoj djeci na gostovanjima – zaključuje Kalanj.


Predstavnici Armade napad na skupinu mladih navijača Vinodola nisu željeli komentirati.