Pomorska nezgoda iz 2011. godine

Presuda u srijedu: Obrana Horvatinčića opisala kao humanitarca koji se izdigao iz prosječne obitelji

Hina

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Poduzetnik nikad nije ponudio ni eura, ustvrdio je Salpietro, napominjući kako je umjesto toga tužio njega i sestru za oko 220 tisuća eura zbog štete koja je u sudaru nastala na njegovom gliseru



Šibenski Općinski sud u srijedu, 18. studenog donijet će presudu u postupku kojim se pokušava utvrditi odgovornost zagrebačkog poduzetnika Tomislava Horvatinčića za smrt talijanskih supružnika Salpietro u pomorskoj nezgodi koja se dogodila 16. kolovoza 2011. u primoštenskom akvatoriju, kada je gliserom naletio na njihovu jedrilicu.


Presudu je najavila sutkinja Maja Šupe na današnjem ročištu na kojem su iznesene završne riječi obrane i optužbe. 


 Horvatinčićevi odvjetnici u završnoj su riječi istaknuli kako je tragedija bila sticaj nesretnih okolnosti, no kako je od svega stvorena klima odmazde kojoj su podlegli i javnost i Državno odvjetništvo RH (DORH). Horvatinčića su nazvali humanitarcem koji se izdigao iz prosječne obitelji. Odvjetnički tim također je naglasio kako je utvrđena neubrojivost Horvatinčića uoči nesreće. 




 Pozvali su se i na svjedočenje poduzetnikove djevojke Anice Đerđe te njemačkog nautičara koji je prvi priskočio u pomoć nakon nesreće, a koji su svjedočili u Horvatinčićevu korist.


 Nakon obrane  završne rijeći u ime tužiteljstva iznjela je  Irena Senečić iz DORH-a.


 Kazala je kako je nevjerojatno pokušati odgovornost za nesreću prebaciti na pokojne talijanske nautičare i navoditi kako bi se nesreća izbjegla da nisu izveli manevar brodom prije no što je Horvatinčićev gliser udario u njihovu jedrilicu.


 Senečić je kazala kako DORH osporava vještačenja koja brane spomenutu tezu,  ocijenivši da su ona pristrana i kontradiktorna.


 Rekla je kako je u najmanju ruku sumnjivo što nitko ne zna gdje se Horvatinčić nalazio u trenutku nesreće, kako je navodno doživio ‘black out’ i  kako je tomu svjedočila jedino njegova djevojka koja, tvrdi Senečić, ima interesa od takvog svjedočenja.


 Također je navela kako se Horvatinčić nakon tragedije nije žalio na zdravstvene tegobe nego je nijekao slabost kod liječnika, a za sinkopu ili nesvjesticu se saznalo tek dva mjeseca nakon nesreće.


 Ročištu je nazočio i sin poginulih Federico Salpietro koji je komentirao tvrdnju Horvatinčića kako je obitelj poginulih tražila osam milijuna eura nagodbe.


 Poduzetnik nikad nije ponudio ni eura, ustvrdio je Salpietro, napominjući kako je umjesto toga tužio njega i sestru za oko 220 tisuća eura zbog štete koja je u sudaru nastala na njegovom gliseru.