Drugostupanjska presuda

Presuda cvjećarici iz Rijeke: Rozmari Macura ide dvije godine u zatvor, a žrtvama mora vratiti novac

Slavica Kleva

foto: Marko Gracin

foto: Marko Gracin

Prije nešto više od godinu dana Rozmari Macura je osuđena temeljem jednog od dvaju optužnih akata koji su na snazi protiv ove poznate riječke prevarantice. U ovom konkretnom postupku sudilo joj se za tri kaznena djela prevare, za jedno produljeno kazneno djelo  s pet kaznenih radnji, dok je presuda za njezinu majku Jasenku obuhvatilo jedno produljeno djelo s dvije kaznene radnje.



RIJEKA – Drugostupanjski sud, Županijski sud u Zagrebu, potvrdio je osuđujuću presudu Općinskog suda u Rijeci u slučaju prevarantice, bivše cvjećarice Rozmari Macura, preinačivši je jedino u dijelu visine kazne. Dok ju je Općinski sud u Rijeci oglasio krivom i osudio je na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine i deset mjeseci, drugostupanjski sud joj je umanjio kaznu za deset mjeseci. Tako će Rozmari Macura odležati u zatvoru nešto manje od dvije godine, s obzirom da joj se uračunava i vrijeme provedeno u istražnom zatvoru. Tamo je provela nešto manje od dva mjeseca.


Početkom prosinca 2015. godine Rozmari Macura je konačno oglašena krivom nakon devet godina suđenja. Tim kaznenim postupkom bila je obuhvaćena i njezina majka, 66-godišnja Jasenka Macura, koja je osuđena uvjetno na osam mjeseci s rokom kušnje od dvije godine. Pritom je 46-godišnjoj bivšoj cvjećarici oduzeta protupravno stečena imovinska korist u ukupnom iznosu od 246.700,25 kuna. Prema presudi Županijskog zagrebačkog suda, mora je uplatiti u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude. Dvjema žrtvama, sutkinja Damira Delost tada je dosudila i odštetu u ukupnom iznosu 110 tisuća kuna, što je također potvrdio viši sud.


Prijevarna namjera


Prije nešto više od godinu dana Rozmari Macura je osuđena temeljem jednog od dvaju optužnih akata koji su na snazi protiv ove poznate riječke prevarantice. U ovom konkretnom postupku sudilo joj se za tri kaznena djela prevare, za jedno produljeno kazneno djelo  s pet kaznenih radnji, dok je presuda za njezinu majku Jasenku obuhvatilo jedno produljeno djelo s dvije kaznene radnje.




Žalila se Rozmari Macura na tako donesenu presudu putem odvjetnika Antona Denone koji ju je u tom postupku zastupao, tražeći da se pobijana presuda ukine i predmet vrati sudu na ponovo suđenje »zbog bitnih povreda odredbi kaznenog postupka, zbog povrede Kaznenog zakona, ali i da su pogrešno utvrđene činjenice«. No, viši sud ne misli tako, dao je za pravo prvostupanjskom sudu, potvrdivši da je prijevarno postupanje Rozmari Macura detaljno tijekom sudskog postupka obrazloženo i dokazano.


Rozmari Macura  je poricala prijevarnu namjeru, no ona je po svakoj točki optužbe detaljno utvrđena i pravilno opisana. Zbog toga ni viši sud u Zagrebu nije imao dvojbe da je po sve tri točke presude, koristeći se odnosom prijateljstva i poznanstva, Macura zapravo lažno prikazivala motive zbog čega su joj potrebni novci, poznanicima i prijateljima lažno predočavala da će rate kredita koje su drugi za nju podizali ili joj pak bili jamci, uredno otplaćivati.


No, ona takve namjere nije imala, podsjeća u obrazloženju Županijski sud, s obzirom na činjenicu da je s prijevarnim postupanjem započela 11. ožujka 2003. godine pa nastavila 15. prosinca 2003. godine, kada je ona već zadužena i svjesna da mora vraćati rate kredita u znatnom iznosu, nastavila prijevarnim postupanjem sve od 26. srpnja 2004. pa do 18. listopada 2005. godine, čime je oštetila tri osobe. Drugostupanjski sud potvrdio je presudu prvog stupnja i u dijelu protupravne imovinske koristi koju je osuđena Rozmari Macura ostvarila.


»Odgojna« mjera


»Točno, iznos koji su oštećenici platili bankama, jer bi ona da je uredno plaćala kredit bankama plaćala kamatu, pa kako to ne čini ona, već kredit otplaćauju  njezini ‘prijatelji’, oštećenici, tada je Rozmari Macura imovinsku korist i ostvarila«, stoji u obrazloženju drugostupanjskog  tročlanog sudskog vijeća.


»To što se okrivljenica zadužila kod takozvanih kamatara, ne ispričava je što svoje obveze nije podmirila oštećenicima i ne opravdava njezino prijevarno postupanje. U pravu je okrivljenica u dijelu gdje ističe da je osuđena na prestrogu kaznu«, piše nadalje u obrazloženju pravomoćne presude.


Prvostupanjski sud je olakotnim cijenio njezinu neosuđivnost do ovih djela, te narušeno zdravstveno stanje, a otegotnim upravo korištenje prijateljskih odnosa i povjerenja oštećenika, kao i visinu pribavljene protupravne imovinske koristi.


No, viši sud je cijenio činjenicu da je od počinjenja kaznenog djela pa do presude proteklo vrijeme od deset godina, pa bez obzira što je Rozmari Macura pridonijela  dugotrajnom kaznenom postupku, jedinstvena kazna ukazuje se prestrogo odmjerenom, pa je viši sud  ukupno umanjio jedinstvenu kaznu za deset mjeseci. Drugostupanjski sud drži da će se  »navedenom kaznom odgojno djelovati na Rozmari Macura da ubuduće ne čini kaznena djela i da prilagodi svoj život društevnim normama, a ujedno će se postići i opća svrha kazni«.