Žrtva se bori za život

Premlatio ga zato što je Srbin? Dokaže li se “zločin iz mržnje”, napadaču iz Stupara prijeti do 12 godina zatvora

Slavica Kleva

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Napadnuti Radoje Petković potpredsjednik je Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Kastva. On se i dalje bori za život u bolnici. Ukoliko se tijekom istrage utvrdi da je sukob izazvan zbog nacionalnog podrijetla, to je dodatna otegotna okolnost



RIJEKA Za grubi napad i vrlo teško ozljeđivanje 63-godišnjeg muškarca Radoja Petkovića prije tri tjedna u Stuparima (Marinići) ispred ugostiteljskog lokala, osumnjičen je Ilija Glavić (40) koji se i dalje nalazi u istražnom zatvoru zbog kaznenog djela nanošenja teških tjelesnih ozljeda.


I dok se stanje nesretnog ozlijeđenog muškarca nije promijenilo i on se i dalje nalazi u jedinici intenzivne skrbi, kolaju priče da je sukob između dvojice muškaraca koji se, koliko je u dosadašnjoj istrazi utvrđeno, zapravo nisu ni poznavali, nastao na nacionalnoj osnovi.


Naime, Radoje Petković potpredsjednik je Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Kastva.


Poziv svjedocima




No, je li to uistinu razlog da prepirka započeta u lokalu kulminira grubim fizičkim obračunom izvan lokala s epilogom da se čovjek i dalje bori za život, treba sačekati da se istraga okonča i utvrde sve činjenice za uobličavanje optužnog akta za što će se teretiti Glavić.


O teškom ozljeđivanju 63-godišnjaka tog 25. travnja oglasila se i PU primorsko-goranska koja je izvijestila da je podnijela kaznenu prijavu protiv napadača koji je vrlo brzo identificiran i uhićen zahvaljujući snimkama obližnjeg videonadzora.



Gradonačelnik Kastva, Matej Mostarac, također je iz medija saznao za slučaj premlaćivanja Radoja Petkovića i odmah kontaktirao predsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Kastva, Mirka Torbicu:


– Najoštrije osuđujem svaki vid fizičkog obračunavanja, bez obzira na motive. Nastojimo graditi tolerantno društvo u kojem nema mjesta ovakvim događajima. Prema podacima MUP-a smo među najsigurnijim gradovima s najmanjom stopom prekršajnih i kaznenih djela. Vjerujem da će policija istražiti ovaj nemili događaj, a iznad svega se nadam da će se popraviti zdravstveno stanje gospodina Petkovića, kazao je gradonačelnik Mostarac koji će ovih dana kontaktirati obitelj stradalog Kastavca. (A. Br.)



Ilija Glavić i dalje je u zatvoru, a ovih dana bit će pozvani svjedoci i na tužilaštvu ispitani na okolnosti ovog grubog incidenta. Hoće li istraga potvrditi sumnje da je sukob izazvan na nacionalnoj osnovi, ovisi o iskazima svjedoka, ali i o obrani optuženog.


U svakom slučaju kazneni zakon, članak 87. stavak 21 tretira i takva nedjela, pa ako je kazneno djelo, u ovom slučaju nanošenje teških tjelesnih ozljeda, počinjeno zbog rasne pripadnosti, boje kože, vjeroispovijesti, nacionalnog ili etničkog podrijetla, invaliditeta, spola, spolnog opredjeljenja ili rodnog identiteta druge osobe, takvo postupanje se uzima otegotnim okolnostima, ukoliko se utvrde tijekom istrage.


Općinsko državno odvjetništvo za sada Glavića sumnjiči za nanošenje teških tjelesnih ozljeda za koje mu prijeti od tri do dvanaest godina zatvora.


Udarci u glavu


S nesretnim čovjekom se prije toga posvadio u kafiću.


Kada se Radoje Petković počeo udaljavati iz ugostiteljskog objekta u kojem su se dvojica prethodno sukobila, hodajući prema svom vozilu, Glavić je krenuo za njim, sustigao ga i povukao rukom prema sebi kako ne bi ušao u svoj auto.


Trenutak kasnije Glavić mu je, sumnja se, zadao udarac u lice, od kojeg je napadnuti počeo padati. Glavić ga je pridržao rukom da ne padne na tlo pa mu zadao još jedan udarac šakom u lice. Tada je nesretni Petković pao na tlo.


Uspio se nekako pridignuti, no napadač nije odustao, ponovo je krenuo prema njemu. Zadao je 15 godina starijem muškarcu novi udarac šakom u lice, nanovo u istu desnu stranu. Nakon toga je nesretnik izgubio svijest i pao na tlo.


Od zadanih udaraca šakom u glavu i udara u tlo, nesretni Radoje Petković tako je teško ozlijeđen da se strahuje za njegov život. Prema izjavama Milana Erakovića, pravnog savjetnika SNV-a u Rijeci, moguće je da je napad bio etnički motiviran.


– Moguće da je napad etnički motiviran, što policija nije potvrdila. Koliko znamo, napadač i žrtva se nisu poznavali. Sumnjivo nam je što su svjedoci ‘nestali’. Da nije bilo snimaka nadzornih kamera, vjerojatno napadač ne bi bio ni identificiran – kaže Eraković.


Podžupan Primorsko-goranske županije iz redova srpske manjine Petar Mamula rekao nam je jučer kako on nema saznanja da se radilo o nacionalistički motiviranom slučaju: »Raspitivao sam se i nemam saznanja da je riječ o napadu zbog nacionalnosti, ali nemam potvrdu ni da nije riječ o tome. Naime, koliko sam shvatio, g. Petković je prilično miran čovjek koji živi miran život, i to je sve što znam« – rekao nam je Mamula.