Simon Curi

Prekinuto suđenje ubojici brata s Lošinja. Obrana je tražila izuzeće suca: ‘Onemogućen sam u obrani’

Fiore Vežnaver

Simon Curi je optužen da je ubojstvo počinio 2. kolovoza 2017. oko 22.45 sati, kada je hicem iz pištolja usmrtio svog brata Gjergja pred terasom restorana »Koralj« u središtu Malog Lošinja



RIJEKA Suđenje malološinjskom ugostitelju i zlataru Simonu Curiju (70), koji sjedi na optuženičkoj klupi pod optužbom da je prije dvije godine ubio brata, 54-godišnjeg Gjergja, prekinuto je jučer do daljnjeg nakon što je obrana podnijela prijedlog za izuzeće vijeća riječkog Županijskog suda pred kojim se odvija proces. Sudski postupak će se nastaviti nakon što predsjednik riječkog Županijskog suda odluči prihvaća se ili ne zahtjev za izuzećem.


Škrlecov prijedlog 


Prijedlog za izuzećem podnio je na raspravi jedan od Curijevih branitelja, odvjetnik Milenko Škrlec, nakon što je sudsko vijeće odbilo njegov zahtjev da se svjedoku, koji je ponovo pozvan na suđenje, predoči raniji iskaz s rasprave, u kojem je svjedok rekao nešto što jučer nije. Vijeće nije prihvatilo ovaj prijedlog obrane jer bi time nastao proceduralni problem, s obzirom da je na početku jučerašnjeg nastavka suđenja konstatirano da se iskaz tog i još nekih drugih privilegiranih svjedoka izdvaja iz spisa, iz razloga povezanih s procedurom, te će biti ponovo saslušani.


Odvjetnik Škrlec je nakon rješenja o izdvajanju tih zapisnika naglasio da se obrana ne može odreći žalbe na tu odluku i predložio da se zastane s raspravom, prekine suđenje, dok rješenje ne postane pravomoćno, no vijeće je odlučilo da će se saslušati svjedoci koji su pozvani na suđenje i čekali su red za saslušanje na sudskom hodniku. Prvi je tako u sudnicu ušao Ljazar Curi, brat ubijenog i optuženog, koji je ponovo evocirao sjećanja na tragični događaj. Odvjetnik Škrlec je povukao potez koji je prekinuo suđenje nakon što je, kada je on došao na red za ispitivanje svjedoka, sudsko vijeće odbilo prijedlog da se svjedoku predoči raniji iskaz.


Bratske razmirice 




– Onemogućen sam u obrani svog branjenika. Ne želim dalje postavljati pitanja svjedoku – konstatirao je odvjetnik Škrlec prije no što je zatražio izuzeće sudskog vijeća pred kojim se odvija suđenje.


Simon Curi je optužen da je ubojstvo počinio 2. kolovoza 2017. godine, oko 22.45 sati, kada je hicem iz pištolja usmrtio svog brata Gjergja pred terasom restorana »Koralj« u središtu Malog Lošinja. Simon se tereti da je izašao iz »Koralja«, lokala u vlasništvu njegove obitelji, te najprije iz pištolja ispalio metak prema Gjergju, s kojim je imao višegodišnje razmirice vezane za njihove susjedne restorane, »Koralj« i »Galeb«, ali ga tim prvim hicem nije pogodio. Simon je, tvrdi tužiteljstvo, nakon toga došao do brata i iz neposredne blizine pucao mu u glavu.