'Popio samo dva piva'

‘Pravio sam nered, ali čemu batine’: Na policijsku brutalnost se sada požalio i muškarac iz Medveje

Slavica Kleva

Točno je da sam narušavao javni red i mir u jednom lokalu i da sam gurnuo policajca, no čim su došli počeli su me tući. A još me ujela i osa, pojadao se Ferid Murtić koji je te večeri napuhao i 1,3 promila alkohola



RIJEKA U ovom trenutku podnio sam usmenu pritužbu na policiju, tužit ću ih osobno ali želim javno reći kako ponašanje dvojice policijskih službenika u Opatiji prilikom mog privođenja u postaju nije bilo u redu, brutalno su me pretukli, kazao nam je Ferid Murtić iz Medveje, javno istupivši zbog njihova kako sam kaže, u najmanju ruku nekorektnog ponašanja.


– Točno je da sam narušavao javni red i mir u jednom lokalu u Medveji, ne bježim od odgovornosti, točno je da sam u tom trenutku odgurnuo jednog policajca i točno je da su me nakon toga priveli, ja ni to ne sporim. No, kad su došli policajci, odmah su me počeli tući. Kako me baš u tom trenutku još i ubola osa, ja sam se onesvijestio pa kad su me policajci polili vodom i došao malo k sebi, odmah su me počeli tući. U tom času došao je i moj otac i pitao zašto me tuku, ali su mom ocu oduzeli mobitel, isključili ga i rekli mu da se odmakne. Bila je tu i Hitna pomoć, mogu sve potvrditi, ogorčen je Murtić na ponašanje dvojice opatijskih policijskih službenika.


Razne tegobe 


– Kad su me stavili u samicu molio sam ih da me premjeste s obzirom da sam jako bolestan, jedva sam prebolio sepsu prije nekoliko mjeseci, imao sam uputnicu za odlazak kod liječnika tog dana. Kao bivši ovisnik, srčani bolesnik i uz još neke tegobe koje imam, sve su to razlozi zbog kojih sam ih molio da me premjeste iz samice, upravo zbog nehigijenskih uvjeta. Po cijelom tijelu sam dobio osip o čemu posjedujem i liječničko uvjerenje, nastavio je Murtić. Cijelu noć su u samici palili i gasili svjetlo, pa u trenutku kad bi ga ugasili tukli bi me, nastavio je Murtić potvrdivši da je napuhao 1,3 promila alkohola tog poslijepodneva kad je policija došla reagirati u spomenuti lokal u Medveji, ali također tvrdi da nije znao što potpisuje s obzirom da su mu podmetnuli hrpu papira da potpiše.




– Ma nisam mogao napuhati toliko promila od dva piva, kad sam ih molio da pušem nakon dva sata, kad su me stavili u samicu, samo su šutjeli, prisjeća se Murtić neugodnih trenutaka te noći koju je proveo u pritvoru.


Uvijek na piku 


Priznaje da je do sada odgovarao zbog krađa parfema, ali i dodaje da se uvijek osjeća »dežurnim krivcem« za sve događaje koji se dogode na opatijskom području jer policajaci koji ga imaju na »piku« prvo njega uhvate i ispituju kad god bi se nešto dogodilo.


Posjeduje Murtić i medicinsku dokumentaciju iz koje se može iščitati da je zadobio ozljede lakše naravi i to nakon što je pušten iz zatvora.


– No, kad sam medicinskom osoblju rekao da su me tukli policajci, tada je nastao tajac i nitko nije došao od policije da provjeri je li to točno, nastavio je Murtić dodavši i da još neke nalaze čeka iz bolnice. Tužit ću tu dvojicu policajaca, u međuvremenu sam uložio pritužbu odgovornima u policiji na njihov rad, kazao je Murtić. Tražio sam brojeve značaka tih dvoje polcijskih službenika kako bi ih prijavio zbog ponašanja, kazao je Murtić.


Policija utvrđuje činjenice


Na naš upit o cijelom događaju oglasila se i riječka Policijska uprava čiji odgovor objavljujemo u cijelosti:


– Policijski službenici Policijske postaje Opatija dana 10. kolovoza 2018. godine postupali su prema 35-godišnjem hrvatskom državljaninu zbog počinjenja prekršaja Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Dana 13. kolovoza isti je podnio pritužbu na postupanje policije te je u tijeku utvrđivanje relevantnih činjenica i postupanja policije u konkretnom događaju.«