Sezona požara

Požari i dalje gore: Pod kontrolom požari na Promini, Mljetu i kod Đevrsaka

Hina

foto: facebook/vatrogasci-oni-su-nasi.-heroji

foto: facebook/vatrogasci-oni-su-nasi.-heroji

U požaru koji je izbio kod Đevrsaka i koji se širio prema Bribiru, kuće i životi više nisu ugroženi, a iz zaseoka Pavići, Miloševići i Bribir evakuirano je 39 osoba koje su smještene u osnovnu školu u Skradinu.



ŠIBENIK – U Šibensko-kninskoj županiji preko noći na srijedu ostaju aktivna dva požara, onaj koji je u utorak buknuo kod Đevrsaka te onaj na Promini s kojim se gasitelji bore već šest dana.


Požar koji je u utorak buknuo u Đevrskama pod kontrolom je, kao i požar u Promini. Sa šireg područja Bribira evakuirano je 39 osoba i noć će provesti u osnovnoj školi u Skradinu, doznajemo iz Županijskog centra 112. Požar na Promini je pod kontrolom te će ga preko noći ostati gasiti 150 vatrogasaca i vojnika, kazao nam je županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić.


»U požaru koji je izbio kod Đevrsaka i koji se širio prema Bribiru, kuće i životi više nisu ugroženi, a iz zaseoka Pavići, Miloševići i Bribir evakuirano je 39 osoba koje su smještene u osnovnu školu u Skradinu. Na terenu se nalaze 24 vatrogasca s devet vozila koji će cijelu noć paziti da se vatra ne proširi na gustu borovu šumu u blizini«, doznajemo u Županijskom centru 112.




Kako nam je ranije kazao županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić, požar koji je na Promini buknuo u četvrtak 17. kolovoza, pod kontrolom je i preko noći ostaje 150 vatrogasaca i vojnika.


Veliki požar na Mljetu, zatražena četiri kanadera


Požar na Mljetu, koji je buknuo u utorak u poslijepodnevnim satima, tijekom noći stavljen je pod kontrolu, a pod kontrolom su i požari u Šibensko-kninskoj županiji – na Promini i kod Đevrsaka, te su evakuirani stanovnici Bribira u srijedu ujutro vraćeni su kućama.


Opožarena površina je oko 100 hektara, a riječ je o grubom terenu na kojem je pretežno borova šuma. Jutros su na ispomoć poslana 24 vatrogasca s kopna, a sinoć zatražena pomoć četiri kanadera – otkazana je, izjavio je u srijedu ujutro vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović.


”Požar je aktivan. Vatrogasci se bore, probijaju, izrazito je grub teren. Gašenje otežava i vjetar. Ujutro prvim trajektom vatrogasci s kopna idu u pomoć iz Konavala, Dubrovnika, Župe, Stona, Primorja. Podnio sam zahtjev za četiri kanadera i poduzimamo sve mjere kako bismo to ujutro riješili”, rekao je Simović te dodao kako trenutno nijedno mjesto nije ugroženo iako ne isključuje mogućnost da vatra zaprijeti kućama tijekom noći.


Inače, gori gusta borova šuma na području iznad Rope, u blizini Nacionalnog parka.


Na A1 između Benkovca i Skradina ograničenje brzine zbog smanjene vidljivosti


– Na autocesti A1 između čvorova Benkovac i Skradin vozi se uz ograničenje brzine od 100 kilometara na sat, zbog moguće smanjene vidljivosti od dima uzrokovanog požarom, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).


Tijekom dana očekuje se pojačan promet na važnijim cestovnim pravcima u smjeru mora i unutrašnjosti, na gradskim prometnicama i obilaznicama, prilazima turističkim središtima duž obale te na pojedinim graničnim prijelazima.


Na većini ostalih cesta prometuje se bez posebnih ograničenja i zastoja.


Trajekti i katamarani plove prema redu plovidbe.