Zločin

Potvrđena optužnica za ubojstvo u Klani

Fiore Vežnaver

Dragi Lešiću je prije desetak dana ukinut istražni zatvor  / snimio S. DRECHSLER

Dragi Lešiću je prije desetak dana ukinut istražni zatvor / snimio S. DRECHSLER

Lešića se optužuje da je 16. listopada prošle godine tijekom prepirke nožem zadao Laginji šest rana u glavu, prsni koš i trbuh, od kojih je ovaj preminuo



Vijeće riječkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu koja 65-godišnjeg Dragu Lešića iz Klane tereti za ubojstvo u prekoračenju granica nužne obrane, zločin u kojem je žrtva bio njegov prvi susjed, 63-godišnji Boris Laginja. Procedura je takva da će spis o slučaju dalje biti dodijeljen novom raspravnom sucu riječkog Županijskog suda koji nije odlučivao o utemeljenosti optužnice, te će se zakazati pripremno ročište na kojem će optužba i obrana iznijeti dokaze koje namjeravaju predočiti na suđenju.


Stravičan slučaj zbio se 16. listopada prošle godine, oko 12.15 sati, na livadi iza obiteljskih kuća na adresi Klana 91. Dragu Lešića se optužuje da je teško kazneno djelo počinio tijekom prepirke s Borisom Laginjom, nakon što ga je ovaj udario šakom u glavu. Tereti ga se da je Laginju radi odbijanja daljnjeg napada, s ciljem da ga liši života, kuhinjskim nožem oštrice dužine 20 centimetara, više puta ubo u glavu, prsni koš i trbuh, zadavši mu ukupno šest ubodnih i ubodno-reznih rana. Nesretni Laginja zadobio je po život opasne ozljede od kojih je zbog unutarnjeg iskrvarenja uslijed ubodno-rezne rane prsnog koša i ozljede srca te pluća, preminuo ubrzo nakon ranjavanja.


Lešić, kojem je prije desetak dana ukinut istražni zatvor, u istrazi je u svojoj obrani ispričao da je kritičnog dana krenuo preko livade brati kestenje, tvrdeći da je nož uzeo kako bi odsjekao štap kojim bi ih brao. Uočio je Laginju da sjedi u svom dvorištu, a zatim vidio kako mu prilazi i govori »vrati se«. Tvrdi da ga je Laginja psovao, govoreći mu da ne smije ići privatnim zemljištem. Dotrčao je do njega i gurnuo, na što mu je Lešić rekao da ga ne dira, da se ne želi svađati, da ima nož pa može ozlijediti i njega i sebe.




– »Nećeš ti nikud, ja ću tebe dokrajčiti«, kazao mi je i udario me. Više se ničeg ne sjećam, kad sam ustao vidio sam da on leži – izjavio je optuženi Lešić u svojoj obrani.


Tužiteljstvo navodi da je između Lešića i Laginje duže vrijeme postojao sukob i razmirice zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, koji su i pred dolazak geodeta, uoči inkriminiranog događaja, potaknuli međusobni verbalni sukob što se nastavio i nakon odlaska geodeta.