Odluka suda

Potvrđena optužnica u aferi »Nadstrešnice«

Hina

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Optužnicu je potvrdilo optužno vijeće sutkinje Daniele Kustec, nakon što je Vrhovni sud potvrdio njenu raniju odluku kojom je odbila zahtjev obrane da se dio dokaza izdvoji kao nezakonit



ZAGREB Zagrebački Županijski sud u petak je potvrdio optužnicu protiv bivšeg zagrebačkog dužnosnika Davora Jelavića te ostalih optuženika koje Uskok tereti da su grad oštetili prilikom izgradnje nadstrešnica na autobusnim i tramvajskim stajalištima.


Optužnicu je potvrdilo optužno vijeće sutkinje Daniele Kustec, nakon što je Vrhovni sud potvrdio njenu raniju odluku kojom je odbila zahtjev obrane da se dio dokaza izdvoji kao nezakonit.


U tzv. slučaju Nadstrešnice Uskok je optužnicu podigao u srpnju 2015. Uz Jelavića koji je kao pročelnik za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet slovio kao jedan od najbližih suradnika gradonačelnika Milana Bandića, optužnicom je obuhvaćena i njegova pomoćnica za građenje i održavanje komunalne infrastrukture Vesna Lubin, direktor tvrtke Gamont Petar Gavrilović, nadzorni inženjer Mladen Siketić i bivši direktor Gredelja Antun Fabek.




Gavrilovića Uskok tereti da je od ožujka 2009. do travnja 2010. nakon zaključivanja ugovora o gradnji 600 temelja za nadstrešnice zatražio od Jelavića i njegove pomoćnice da mu grad odobri dodatno plaćanje pripremnih radova, čišćenje gradilišta te nabavu i postavljanje prometnih znakova. Iako su Jelavić i pomoćnica navodno znali da su ti radovi obuhvaćeni sklopljenim ugovorom dali su suglasnost za dodatno plaćanje.


Jelavić je plaćanje navodno naložio nakon što su direktor Gamonta i nadzorni inženjer sporne radove obračunali kao vantroškovničke, čime je na štetu grada toj tvrtki pribavljena korist od gotovo 5,2 milijuna kuna bez PDV-a, tvrdi Uskok.


Jelavića i njegovu pomoćnicu Uskok tereti i da su gradski proračun oštetili jer su se s bivšim direktorom Gredelja Fabekom, od srpnja 2008. do prosinca 2009. dogovorili da će izradu i montažu nadstrešnica prepustili Gredelju, bez obzira na druge ponuditelje. Jelavić, koji je bio i predsjednik Nadzornog odbora Gredelja i njegova pomoćnica su pritom, po tvrdnjama Uskoka, protivno Zakonu o javnoj nabavi ograničili druge zainteresirane da daju svoje ponude, čime su grad onemogućili da odabere najpovoljnijeg ponuditelja.


S Gredeljom je u konačnici, bez obzira što njihova ponuda nije ispunjavala obvezujuće uvjete nadmetanja, sklopljen ugovor o nabavi i montaži 600 nadstrešnica na autobusnim i tramvajskim stajalištima, čime je toj tvrtki pribavljena nepripadna korist od preko 1,5 milijuna kuna, dok je Zagreb oštećen za preko šet milijuna kuna bez PDV-a, objavio je Uskok nakon podizanja optužnice.


Jedan od Bandićevih najbližih suradnika našao se još krajem prosinca 2013. pod istragom zbog sumnje da su mimo javne nabave Gredelju omogućio izgradnju sanitarnih objekata na dva tramvajska okretišta u Zagrebu. I u tom su slučaju spominjani Vesna Lubin i čelnik Gredelja, a u lipnju 2015. Jelavić se, zajedno s još sedam optuženika, našao i na Uskokovoj optužnici zbog nezakonitih izmjena GUP-a i povećanja vrijednosti zemljišta kojima je privatnim tvrtkama navodno pribavljena korist veća od 68 milijuna kuna.