Afera Čandekova

Potvrđena optužnica protiv riječkog pročelnika Vladimira Benca. Evo za što ga se sve tereti

Fiore Vežnaver

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Pročelnik Vladimir Benac našao se pod istragom Uskoka u prosincu 2017., na temelju policijske kaznene prijave zbog sumnje da je tvrtki svoje supruge omogućio da uz minimalnu najamninu dobije na korištenje adaptirani poslovni prostor



RIJEKA Vijeće Županijskog suda u Rijeci potvrdilo je optužnicu protiv Vladimira Benca (46), suspendiranog pročelnika Odjela za gospodarenje imovinom Grada Rijeke, kojeg USKOK tereti da je počinio kazneno djelo u »aferi Čandekova«, u slučaju poslovnog prostora u toj ulici kojeg je potpuno uređenog, o trošku Grada, dobila i tvrtka u vlasništvu njegove supruge, nakon natječaja što je ocijenjen »friziranim«. Benac je optužen za nezakonito pogodovanje, kazneno djelo za koje je predviđena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora. 


Optužno vijeće riječkog Županijskog suda na sjednici je ocijenilo kako postoji dovoljno visok stupanj sumnje da je optuženi Benac počinio kazneno djelo za koje se tereti, da ima čvrstih temelja da kazneni postupak ide dalje. Procedura je takva da će spis o slučaju dalje biti dodijeljen novom raspravnom sucu, koji nije odlučivao o utemeljenosti optužnice, te će zakazati pripremno ročište na kojem će optužba i obrana iznijeti dokaze koje kane prezentirati na glavnoj raspravi, suđenju.


Optužnicom USKOK-a Vladimiru Bencu se stavlja na teret da je kao pročelnik Odjela gradske uprave za gospodarenje imovinom, dio kojega je i Direkcija za gradnju i održavanje objekata javne, poslovne i stambene namjene, od ožujka do prosinca 2016. godine poduzimao radnje kako bi jednoj tvrtki, koja je obavljala knjigovodstvene poslove i za više trgovačkih društava, i u vlasništvu njegove supruge, osigurao da, uz plaćanje minimalne najamnine, na natječaju dobije na korištenje adaptirani i uređeni poslovni prostor ukupne površine od 271 četvornog metra.




Radi realizacije navedenog, tvrdi se u optužnici, Benac je zaposlenici u Direkciji za gradnju i održavanje objekata naložio da, bez znanja ravnatelja Direkcije, sačini procjenu vrijednosti radova potrebnih za uređenje poslovnih prostora na lokaciji gdje se nalazi navedeni poslovni prostor, iako Planom nabave Grada Rijeke za 2016. godinu nije bilo predviđeno investiranje u uređenje navedenih poslovnih prostora i nije se radilo o radovima hitne intervencije i održavanja.


Naložio joj je, navodi se u optužnici, da potom, kao predsjednica Povjerenstva Grada Rijeke za poslovne prostore, pripremi raspisivanje natječaja za davanje tog poslovnog prostora u zakup, na način da u zapisnik sa sjednice Povjerenstva, neosnovano i protivno odredbi Odluke o zakupu poslovnog prostora, a u cilju ograničavanja mogućnosti prijave na natječaj drugih ponuđača, navede prijedlog da se u predmetnom poslovnom prostoru obavlja isključivo djelatnost kojom se bavi navedeno trgovačko društvo.


Također je, sukladno nalogu Vladimira Benca, u zapisnik Povjerenstva navedeno da će Grad Rijeka izvesti samo nužne radove, iako će, protivno Odluci o zakupu poslovnog prostora, biti izvedeni radovi kompletne rekonstrukcije i uređenja navedenog poslovnog prostora.


Nakon toga je u svibnju 2016. godine objavljen natječaj i njegov ispravak za davanje u najam navedenog poslovnog prostora po cijeni određenoj Pravilnikom o utvrđivanju zakupnine i djelatnosti u poslovnom prostoru u ukupnom iznosu od 200,75 eura bez PDV-a, kao i da se poslovni prostor daje u zakup u viđenom stanju te da ga je zakupnik odabran na natječaju dužan urediti i privesti ugovorenoj djelatnosti o vlastitom trošku.


Početkom lipnja 2016. godine vlasnica trgovačkog društva je podnijela prijavu na natječaj i kao cijenu zakupa ponudila cijenu iz natječaja, znajući da će Grad Rijeka izvršiti kompletne radove na rekonstrukciji poslovnog prostora, bez obzira što je u natječaju navedeno da se poslovni prostor daje u najam u zatečenom stanju.


U rekonstrukciji inkriminiranog slučaja, pretočenoj u USKOK-ovu optužnicu, navodi se da je preuzimanje poslovnog prostora od strane zakupnika odgođeno do završetka radova od strane Grada Rijeke. Nakon završetka radova zaključen je ugovor o zakupu između Grada Rijeke i tog trgovačkog društva u kojem je – sukladno nalogu Vladimira Benca, a suprotno odluci o zakupu poslovnog prostora – unesen članak koji omogućava da se na adresi na kojoj se nalazi poslovni prostor registrira i trgovačko društvo u vlasništvu njegove supruge.


Na ovakav način Vladimir Benac omogućio je da tri trgovačka društva, pa tako i društvo njegove supruge, u zakup dobiju potpuno uređen poslovni prostor, naglašava se u optužnici.