Podignuta optužnica

“Polit ću te kiselinom, ovo neće dobro završiti”: Uporni nasilnik će u Via Romi čekati presudu

Slavica Kleva

Optuženi Grbac prijetio je i tukao, a koga drugoga nego svoju partnericu s kojom je živio. Nesretnica je zatražila pomoć policije, pa kad se nije smirio završio je u »Via Romi«



RIJEKA Marin Grbac, 43-godišnjak iz Rijeke dočekao je u istražnom zatvoru optužnicu za prijetnje djevojci s kojom je živio. Potkraj studenog Grbac je ponovo završio u zatvoru, kažemo ponovo jer se nije pridržavao mjera opreza izrečenih mu samo desetak dana ranije, zbog istog kaznenog djela, prijetio je partnerici. Žrtva je žena, u posljednjih nekoliko mjeseci nasilničko ponašanje nije prestajalo, stoga je zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela Grbac u istražnom zatvoru više od mjesec dana gdje je i primio optužnicu. Kad postane pravomoćna, sudit će mu se.


Inkriminacije su teške, u samo nekoliko mjeseci partnerici je nanio veliku količinu straha, nije se ustručavao ni fizičkog nasrtanja.Potkraj kolovoza ove godine u vidno alkoholiziranom stanju prijetio je partnerici nazivajući je pogrdnim riječima: »K… jedna, j… ću ti mater, ubit ću te ako nešto napraviš, odrobijat ću te«. Nesretnica je podnijela tada kaznenu prijavu protiv njega.

Bijeg od batina


Samo mjesec i pol dana proteklo je do sljedećeg nasrtaja, nakon verbalne prepirke ponovo joj je prijetio, tukao ju je nogama, pa prijetio da će je ubiti pištoljem. Nesretna žena s razlogom je bila zabrinuta za svoj život. Grbac je ponovo sredinom studenog, također pod utjecajem alkohola, izmjereno mu je nakon policijske intervencije 1,56 promila u krvi, napao partnericu. Najprije je poslao sa svog mobitela poruku »da će platiti glavom«, »da će je ubiti od batina kad dođe kući«. Kad je nesretnica dobila i sljedeću poruku u kojoj joj opetovano prijeti »da dođe kući jer jedva čeka da je izmlati«, žena je pobjegla kod nasilnikova oca na Kantridu. No, zlostavljač je pošao za njom, pa fizički napao svoga oca, nogama lupao po vratima, a istodobno djevojci prijetio riječima »kad izađe iz policije tek će onda vidjeti koliko je lud, polit će je kiselinom.«


Grbac je tada završio u istražnom zatvoru ali je uz dosuđene mjere opreza, zabranu pristupa djevojci na udaljenosti bližoj od sto metara, zabranu uspostavljanja ili održavanja izravne ili neizravne veze s oštećenom, pušten na slobodu. No, prekršio je Grbac mjere opreza, za desetak dana. I te večeri kucao je na vrata nesretnice u stanu gdje živi, lupao po vratima nogama i rukama. Od snažnog šutiranja ulaznih vratiju stana popucao je dovratnik, izbio je vrata i ušao u stan.

Kraj straha


Potom je krenulo vrijeđanje, nazivao ju glupačom i drugim pogrdnim, ponižavajućim izrazima, govorio joj je da će je ubiti, da zna da će ga policija ponovo zatvoriti ali kad izađe da će je sigurno ubiti. Iz torbice joj je uzeo novčanik, počeo ga pretraživati, bacao papire po stanu, pa kad mu je žena pokušala oteti novčanik iz ruku, udario ju je otvorenim dlanom po vratu pa sjeo na ležaj. »Ubit ću te sto posto kad izađem iz zatvora, polit ću te kiselinom, ova priča neće dobro završiti,« ali srećom, nizanju prijetnji i strahovima za život došao je kraj jer su upali policijski službenici i odveli nasilnika, ovaj puta, nakon što je ponovo ispitan u tužilaštvu uz prijedlog da mu se odredi istražni uzatvor. Optužnica je podignuta zbog četiri kaznena djela prijetnje i oštećenje tuđe stvari.Okrivljeni Grbac ispitan na tužilaštvu negirao je sva prijavljena kaznena djela, no, svjedočenjem žene ali i ostalih svjedoka, tvrde suprotno, ispostavilo se da ima dovoljno dokaza da se protiv Grpca podigne optužnica jer je počinio kaznena djela na štetu svej partnerice. I stoga, zabrinutost tužitelja da bi puštanjem na slobodu optuženi Grbac mogao ponoviti nedjela je opravdana, pa mu je istražni zatvor produljen.