Uskok

”Policijska poznanstva”: Trojica varaždinskih policajaca pod istragom zbog opraštanja ‘pijane’ vožnje

Hina



Uskok je pokrenuo istragu protiv trojice varaždinskih policajaca za koje sumnjaju da su dvojici muškaraca zbog »policijskih poznanstava« oprostili inače skupu vožnju pod utjecajem alkohola.


Istraga je pokrenuta zbog dva slučaja iz srpnja i rujna prošle godine, a osim trojice policajac pod sumnjom je i jedan od dvojice uhvaćenih vozača, jer je telefonski kod nadređenog u policiji urgirao da mu se prekršaj oprosti.


Prvi slučaj dogodio se 30. srpnja kada je jedan od dvojice policajaca iz mobilnog tima prometne policije zaustavio svog alkoholiziranog poznanika te ga je samo upozorio umjesto da mu, prema slovu zakona, naplati novčanu kaznu od najmanje 3.000 kuna, uz oduzimanje vozačke na najmanje tri mjeseca.Ista dvojica policajaca bila su u smjeni i kada su 14. rujna zaustavili sada okrivljenog 52-godišnjeg vozača, koji je također vozio pod utjecajem alkohola. No, za razliku od vozača iz srpnja, kojemu je prekršaj oprostio njegov poznanik, 52-godišnjak je telefonom nazvao trećeokrivljenog policajca, službenika za metodologiju rada i sigurnost cestovnog prometa varaždinske uprave. On je, pak, koristeći svoj položaj i utjecaj više pozicioniranog policijskog službenika, nazvao jednog od policajaca na terenu i zatražio da 52-godišnjeg vozača ne kazni prema zakonu nego mu izrekne samo tzv. mandatnu kaznu od 250 kuna.

Na službenoj internetskoj stranici Uskok je izvijestio da četvoricu pod istragom tereti za zlouporabe položaja i ovlasti, trgovanja utjecajem te poticanja na trgovanje utjecajem.