Neodgovorni vozači ugrožavaju svoje i tuđe živote

Policijska akcija nadzora korištenja mobitela u vožnji: Nisam tražio pokemone, samo sam razgovarao

Slavica Kleva

Policajci na riječkoj Rivi imali su pune ruke posla s »brbljavim« vozačima / Snimio I. Tomić

Policajci na riječkoj Rivi imali su pune ruke posla s »brbljavim« vozačima / Snimio I. Tomić

U prvih dvadesetak minuta policijskog nadzora u Ulici Riva kamere su uglavnom snimile žene s telefonom na uhu. Jedna se morala javiti jer je u pitanju liječnički poziv, druga je žurila po djecu i usput razgovarala... No, svi se slažu, bez obzira na spol, da se ne bi smjelo voziti i razgovarati, ali to je, kažu, nemoguće u moderno doba



 U prvih dvadesetak minuta nadzora vozača zbog korištenja mobitela jučer u Ulici Riva »uhvaćene« su same žene. No, već u sljedećim minutama nadzora »pali« su i muškarci s mobitelom na uhu, a koje je stotinjak metara prije nadzora i policijskog punkta hvatalo oko kamere policijskog službenika. Dva sata »otezao« se red prekršajaca koji su zaustavljani uz lijevi rub kolnika čekali na red da im se uruči prekršajni nalog zbog pričanja na mobitel za vrijeme vožnje.


I gotovo svi vozači zatečeni u prekršaju priznaju da tako ne treba raditi, da se ne bi smjelo voziti i razgovarati, ali su gotovo svi potvrdili »da je to tako, živi se u modernom dobu, takvasuvremena, moraš se javiti, posao ne smije trpjeti«.


Zaustavljena u peugeotu, vozačica Marija nam je priznala prekršaj, pripremila je 250 kuna jer joj je policijski službenik objasnio da je kazna za prekršaj vožnje s mobitelom na uhu 500 kuna, no ako plati na licu mjesta ili u sljedeća tri dana, ona iznosi upola manje, dakle 250 kuna.





Riječka ekipa prometnih policijskih službenika u nešto više od dva sata procesuirala je 45 vozača i vozačica i svakom su ponaosob objasnili da mogu platiti kaznu upola manje ako je plate u roku od tri dana. Bilo je vozača i koji su odmah uplatili u državnu kasu, ali i onih koji su rekli da će se žaliti na rješenje.


– Vrlo često se događa da, i kada dođemo na mjesto prometne nesreće, vozač ne želi priznati da je u trenutku nesreće razgovarao na mobitel, stoga i nemamo prave podatke o tome koliko se nesreća događa zbog razgovaranja na mobitel – rekla nam je policijska službenica Petra Bosilj iz Službe za sigurnost cestovnog prometa PU primorsko-goranske,


– Nema pravila, jednako mobitele koriste i muški i ženski vozači. Čak je gotovo uvijek identičan odgovor, uglavnom se opravdanja svode na: »Slučajno sam razgovarao«, »Ovo mi je prvi put«, »Nikada ne koristim mobitel, baš sada kada ste me uhvatili« i slično, kaže nam policijska službenica Bosilj, koja je rukovodila akcijom u Ulici Riva do 13 sati.



Hitan poziv


– Morala sam se javiti na mobitel koji je eto zazvonio baš u tom trenutku na Žabici, jer je u pitanju bio liječnički poziv, znam da sam pogriješila, ali što ću – kazala nam je vozačica Marija.


– Znam da ne valja, nikada još nisam napravila prekršaj, vozač sam tri godine, ali ovaj put ću platiti u kešu – rekla nam je mlada vozačica Sara.


– Znam da me netko »skinuo« na Žabici čim sam zaustavljena ovdje malo dalje, ali nemam baš običaj razgovarati i voziti – priznala nam je ne baš oduševljena činjenicom da je uhvaćena kamerom kako razgovara i vozi. I vozačica Žana spremno je priznala prekršaj, ali i obećala da će nabaviti slušalice »bluetooth«. Policijski službenik je provjerio vezom njezine podatke i utvrdio da je u pitanju još jedna mjera na snazi, otprije nekoliko mjeseci, pa je pristala odmah platiti pola cijene, 250 kuna.


– Takav je život, svi moramo raditi, a onda se u toj brzini zaboravimo i hvatamo mobitela za vrijeme vožnje, premda sam svjesna da tako ugrožavamo život i sebi i drugima – poručila je vozačica Žana.


Uhvaćen je i jedan vozač za upravljačem škode slovenskih registarskih oznaka, ali on je »upao« u kontrolu po drugoj osnovi – nije propustio pješake na pješačkom prijelazu pa je i on sankcioniran.


Vozač renaulta riječkih registracija bio je pomalo nervozan kada smo ga upitali zna li zbog čega je zaustavljen.


– Uopće ne želim komentirati, lijepo vas molim da me ništa ne pitate – bio je odgovor vozača.


»Naletio« je i vozač Sanjin, taksist za upravljačem peugeota.


– Uvijek stavim mobitel na razglas, danas nisam, zato ću i platiti odmah 250 kuna – kazao nam je uz osmijeh.


– Bavim se prodajom, stalno sam u autu, na cesti, rekao nam je vozač za upravljačem crvenog pola zagrebačkih registarskih oznaka. Žalit ću se na rješenje – kratko je rekao vozač.



Policijski službenici prometne policije jučer su provodili pojačani nadzor uporabe mobitela u vožnji na više punktova na području cijele Policijske uprave primorsko-goranske a rezultati provedene akcije bit će objedinjeni i poznati tijekom današnjeg dana. Unatoč zakonskim odredbama i novčanoj kazni mnogi vozači i vozačice tijekom vožnje razgovaraju mobitelom, čitaju, pišu i šalju SMS poruke te na taj način ugrožavaju sebe i ostale sudionike u prometu. Provedena istraživanja ukazuju da, iako vozači uporabu mobitela tijekom vožnje smatraju opasnom, svjesno krše prometne propise te oko 69 posto vozača tijekom vožnje koristi mobitel! Takvo je stanje nezadovoljavajuće, zaključuje policija jer korištenjem mobitela prilikom upravljanja vozilom vozači čine prekršaj te smanjuju mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom, čime se znatno povećava rizik nastanka prometne nesreće.



Imam slušalice, ali…


Zaustavljen je i porsche cayenne, za upravljačem vozačica Indira.


– Shvatila sam odmah kada su me zaustavili. Što je najvažnije, posjedujem slušalice, evo ih tu u pregradi kod vozača. A što ću? Platit ću, nema druge – kaže Indira.


– Hoćete odmah platiti?– pitamo je.


– Ne, ne danas, pa tko ima keš, ništa solarno, platit ću sutra putem uplatnice. A što da vam kažem, imamo svu moguću aparaturu, ali imamo i uho, a to je ipak najprirodnija komunikacija, govorom i sluhom – kazala nam je vozačica Indira.


Klaudija je jučer imala peh. Činjenica da rijetko sjeda u automobil povukla je za sobom i drugu posljedicu, ostavila je novčanik u kući, a s njim i dokumente, vozačku… Zaustavljena je jer je na Žabici snimljena s mobitelom na uhu. A krenula je po dijete jer suprug nije stigao.


– Osim što neću na vrijeme pokupiti dijete, platit ću ceh i zbog toga što nemam dokumente i još jer sam pričala na mobitel. Baš mi je žao – kazala nam je vozačica Klaudija za upravljačem mercedesa koja je pristala platiti kaznu za prekršaj u roku tri dana.


– Malo sam lakši sad kad sam platio 250 kuna – rekao nam je nasmiješeni vozač Dino za upravljačem citroena riječkih registracija.


– Ne, ovaj put sam privatno razgovarao – kratko je odgovorio i pripremio novac.


– Ne, nisam tražio Pokemone – odgovorio je uz osmijeh na naše pitanje vozač Luka za upravljačem sudija daruvarskih oznaka.


– Priznajem, razgovarao sam na mobitel i vozio. Ali isto tako podržavam akciju, ljudi će se s vremenom ipak prilagoditi zakonu, priznavši da je takav način komuniciranja, nažalost, i način života. Što je najbolje, imam u autu i »bluetooth«, ali ga nisam koristio – kratko je rekao naš sugovornik čekajući uplatnicu.


Vozač Erol ne priznaje da je razgovarao na mobitel.


– Nije mi mobitel bio na uhu. Priznajem, na sekundu sam uzeo mobitel da otvorim poruku, držao sam mobitel uz volan. Ne znam ni sam, petsto puta sam zaustavljen i prekršajno kažnjen, ali ovaj put neću odustati, žalit ću se, stvarno nisam mobitel držao na uhu – rekao je vozač prilično ljutit.