Cyber kriminal

Policija upozorava na internetske ucjene, iznuđuju 950 eura u bitcoinima

Hina

Foto/Zeljko Lukunic/PIXSELL

Foto/Zeljko Lukunic/PIXSELL

Nepoznate osobe su ucjenjivale građane navodeći kako su na njihova računala ili mobilne telefone instalirali zloćudne programe (malware) i time ostvarili pristup osobnim podacima



ZAGREB – Policija je u srijedu pozvala građane da se pridržavaju uputa o čuvanju osobnih podataka i redovito mijenjaju lozinke jer su u posljednje vrijeme zaprimili više prijava zbog internetskih ucjena nepoznatih osoba koje traže 950 eura u bitcoinima (BTC) kako ne bi zloupotrijebili podatke i javno ih objavili.


Policija je upozorila da je u posljednje vrijeme zaprimila više prijava građana koji su dobili sumnjive poruke elektroničke pošte.


Nepoznate osobe su ucjenjivale građane navodeći kako su na njihova računala ili mobilne telefone instalirali zloćudne programe (malware) i time ostvarili pristup osobnim podacima. Zatim bi tražili 950 eura u bitcoinima (BTC) ako žele izbjeći javno objavljivanje podataka.




»Molimo građane da ne odgovaraju na takve poruke te da ažuriraju lozinke za pristup elektroničkoj pošti«, preporučili su iz MUP-a u priopćenju.


Policija je pozvala građane da nikome ne daju svoje korisničke podatke i lozinke niti ih upisuju na sumnjivim internetskim stranicama. Ipak, ako su to učinili, potrebno je odmah promijeniti lozinku koja se odnosi na određeni korisnički račun.


Ukoliko identičnu lozinku koriste i za druge korisničke račune i internetske usluge, utoliko je potrebno odmah promijeniti i te lozinke, savjetuju iz policije.


Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara te savjete kako se zaštiti, može se pronaći na internetskim stranicama policije i na YouTube kanalu MUP-a.