Lažne nagradne igre

Policija upozorava na facebook prevaru: Nipošto ih nemojte poslušati, posljedice bi mogle biti teške

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

MUP upozorava korisnike Facebooka da ne dijele takve objave na vlastitim Facebook stranicama te svoje fotografije i fotografije osobnih isprava ne šalju putem društvenih mreža ili elektroničke pošte.



ZAGREB – MUP je u petak izvijestio da su zaprimili više prijava građana o lažnim nagradnim igrama na Facebook stanicama čiji je cilj pribavljanje osobnih podataka on-line žrtava i njihova zlouporaba.


“Nagradna igra sastoji se u tome da se na lažnim Facebook stranicama različitih hrvatskih poslovnih banaka i drugih trgovačkih društava objavljuju nagradne igre te je za sudjelovanje potrebno stranicu označiti sa ‘sviđa mi se’/ ‘like’, podijeliti objavu na vlastitom profilu i poslati privatnu poruku.


Nakon određenog vremena, sudionici ove lažne nagradne igre zaprimaju poruku kako su sretni dobitnici i radi podizanja nagrade moraju dostaviti fotografiju svog lica i osobne iskaznice.




Upozoravamo građane kako je jedini cilj počinitelja, koji su kreirali lažne Facebook stranice, na prijevaran način pribaviti njihove osobne podatke u svrhu zlouporabe”, izvijestio je MUP na svojoj internetskoj stranici.


MUP stoga upozorava korisnike Facebooka da ne dijele takve objave na vlastitim Facebook stranicama te svoje fotografije i fotografije osobnih isprava ne šalju putem društvenih mreža ili elektroničke pošte.