Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 19° 4
Sutra: 19° 19° 4
18. listopada 2019.
Oprez

Policija upozorava: Nepoznatima ne otkrivajte svoje podatke i ne puštajte ih u dom

Foto: llustracija, Roni Brmalj
Foto: llustracija, Roni Brmalj
Autor:
Objavljeno: 8. prosinac 2017. u 10:38 2017-12-08T10:38:24+01:00

Kod nenajavljenih posjeta ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je posjetitelj i što želi

Nemojte dozvoliti da u predblagdansko vrijeme postanete žrtva prijevare olako nasjedajući pričama nepoznatih posjetitelja i lažnih autoriteta pa ni putem telefona nemojte nepoznatima odavati svoje osobne ili podatke s bankovnih računa, upozorila je karlovačka policija nakon što su u Karlovcu ponovno zaredali pokušaji prijevara lažnih bankara.

Policija je tijekom ovog tjedna zaprimila tri dojave Karlovčana o telefonskim pozivima osoba koje su se lažno predstavljale kao djelatnice raznih banaka i ispitivale ih o njihovoj ušteđevini, obiteljskim prilikama i uvjetima čuvanja novca. Građane stoga mole da u kontaktu s nepoznatim osobama povećaju oprez, te da posebno pripaze koga puštaju u svoj dom.

Glasnogovornica Senka Staroveški je poručila da se počinitelji ovakvih prijevara, kako muškarci tako i žene, najčešće predstavljaju kao službene osobe, dostavljači pošiljaka, inkasatori, pripadnici vjerskih zajednica, medicinsko osoblje ili kao prodavači određenih proizvoda. Uđu tako u nečiji dom i onda iskoriste povjerenje građana, njihovu nepažnju ili ih dovedu u zabludu i otuđe novac ili drugu robu veće vrijednosti.

Zato kod nenajavljenih posjeta ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je posjetitelj i što želi, za djelatnike raznih tvrtki tražite službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice, a tu vjerodostojnost posjetitelja provjerite bez otvaranja vrata, kroz ''špijunku'' ili korištenjem sigurnosnog lanca, rekla je Staroveški.

Podsjetila je i da su trikovi poput nesvjestice ili jake žeđi također česti i da neoprezni građani na njih nasjedaju i onda ostanu bez ušteđevine. Savjetuje da se na telefonski broj 192 policiji odmah prijave sumnjive nepozvane osobe, posebno one jako uporne u nakani da uđe u nečiji dom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
HEDONIST – Gourmet & Wine 2019.