Nepravomoćno osuđen Mario Šušak

Policija izvan kontrole: Dvije godine zatvora za teško ozljeđivanje bjegunca

Marica Košta

Sud je zaključio da je Šušak bio u stanju pojačanih emocija i izvan kontrole logičkog postupanja / NL arhiva

Sud je zaključio da je Šušak bio u stanju pojačanih emocija i izvan kontrole logičkog postupanja / NL arhiva

Mario Šušak je tijekom policijskog postupanja, iz trka, desnom nogom snažno udario bjegunca Alena Leotkaija u lice, od čega je ovaj pao i zatiljkom udario o asfalt. Od tog je udarca Leotkai zadobio niz teških ozljeda zbog kojih mu je bio ugrožen život



PULA  Nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Puli bivši policajac pulske Prometne policije, 35-godišnji Mario Šušak, nastanjen u Kašteliru, kažnjen je s dvije godine zatvora jer je u svibnju 2015. godine u Puli, kao službena osoba, osobito teško ozlijedio 31-godišnjeg Alena Leotkaija.


Vijeće kojim je predsjedala sutkinja Vera Glasnović Gjoni krivim ga je proglasilo jer je 19. svibnja 53 minute iza ponoći u Tršćanskoj ulici tijekom policijskog postupanja iz trka, desnom nogom snažno udario Leotkaia u predjelu lica, uslijed čega je ovaj pao i zatiljkom udario o asfalt.


Nevažan prijedlog


Od tog je udarca Alen Leotkai zadobio niz teških ozljeda zbog kojih mu je bio ugrožen život. Zadobio je otok mekotkivnih struktura lijeve strane lica, prijelom lijeve jagodične kosti, impresijski prijelom prednjeg zida sinusa gornje čeljusti lijevo, prijelom vrška nosnih kostiju, rane razderotine mekog oglavka zatiljnog dijela glave desno, prijelom zatiljne kosti, lamelalno krvarenje ispod tvrde moždane ovojnice lijeve hemisfere mozga, nagnječenje obiju hemisfera mozga, vodenasti otok mozga, oguljotinu desnog lakta i oguljotine obje potkoljenice.




U dvogodišnju zatvorsku kaznu Šušku će se uračunati vrijeme koje je od 21. do 28. svibnja 2015. godine proveo u pritvoru.


Tijekom sudskog postupka saslušani su oštećeni Leotkai i petero policajaca, sudski vještak dr. Ilija Kučinar. Sud je kao nevažan odbio prijedlog branitelja da se naloži kombinirano psihologijsko-psihijatrijsko vještačenje optuženog Šuška na okolnosti njegove ubrojivosti te je li njegova reakcija bila primjerena uobičajenom ponašanju čovjeka ili je to ponašanje bilo uvjetovano frustracijom. Odbijanje tog prijedloga sud je objasnio zaključkom da je tijekom postupka utvrđeno da je Šušak bio u stanju pojačanih emocija i izvan kontrole logičkog postupanja jer je bila u tijeku potraga za Leotkaijem, tadašnjim osumnjičenikom, i može se utvrditi da je bio izrazito bahat, ali on u tom trenutku nije bio smanjeno ubrojiv ili neubrojiv. Te momente pojačanog uzbuđenja policajca sud je uzeo u obzir kod odmjeravanja kazne, ali oni, piše u presudi, ne mogu isključivati krivnju.


Ozljeđivanju Alena Leotkaija prethodila je policijska potjera za njim jer je 18. svibnja oko 23.50 sati u Ulici Viktora Cara Emina u Puli udario u parkirani hyundai i pobjegao. Mario Šušak je s kolegom dobio dojavu o bjeguncu te su krenuli u potjeru. Leotkai je bježeći od policije izazvao još jednu nesreću u Tršćanskoj ulici gdje je udario u parkirani fiat. Kad su ga Šušak i kolega uočili, Leokai je ubrzao i skrenuo na makadamski put gdje je udario u još dva vozila, mitsubishi i seat. Nakon toga je, kako je tada izvijestila Policijska uprava istarska, ostavio vozilo na raskrižju Tršćanske ulice i odvojka Tršćanske ulice te se pješice udaljio do Trga na mostu gdje je 19. svibnja oko 00.50 sati uhićen.


Htio ga zaplašiti


Na sudskoj raspravi Šušak je kazao da je prvi put imao takvu situaciju potjere tijekom koje je tridesetak puta zvao telefonom za pomoć, ali pomoć nije dobio pa je bio isfrustriran. Sve se brzo događalo, a u glavi mu je bilo samo da svlada bjegunca. Naveo je da su mu kolege javile da su pronašli počinitelja te ga je on prepoznao. Zatrčao se, htio ga je udariti nogom u prepone, odnosno u noge, ali se Leotkai, prema njegovim riječima, sagnuo pa ga je nenamjerno udario u glavu. Istaknuo je da mu nije bila namjera da ga teško ozlijedi već da ga zaplaši, a Leotkaia je poznavao iz ranijih postupanja prema njemu zbog droge i drugih kaznenih djela.


Nakon uhićenja Šušak se raspitivao za zdravlje oštećenika i kada je saznao o kakvim se ozljedama radi, brinuo je o njegovom zdravlju. Tijekom sudske rasprave bivši je policajac iznoseći svoju obranu i zaplakao.Odlučujući o kazni, sud je od olakotnih okolnosti uzeo u obzir da je Šušak mlađe dobi, da je iskazao žaljenje zbog ozljeđivanja Leotkaia, da je osam godina radio kao policajac i zbog ovog slučaja dobio otkaz, da je kazneno djelo počinio iz revolta dok je bio u potjeri za oštećenikom. Otegotne okolnosti sud nije našao. Iako Zakon za nanošenje teških tjelesnih ozljeda propisuje kaznu od tri do 12 godina zatvora, sud ima mogućnost primijeniti blažu osudu, što je u ovom slučaju i učinjeno.