Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
12. studenoga 2019.
Krenulo je

Podignuta prva optužnica protiv Ivice Todorića: Iz Agrokora je izvukao 1,25 milijuna eura

Foto Nenad Reberšak
Foto Nenad Reberšak
Autor:
Objavljeno: 2. rujan 2019. u 19:12 2019-09-02T19:12:33+02:00

Prema optužnici, Todorić i Huljev tijekom 2013. godine omogućili su isplatu 1,25 milijuna eura švicarskoj tvrtki za savjetodavne usluge, koje nikad nisu bile obavljene

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu objavilo je da je podignuta prva optužnica protiv bivšeg šefa Agrokora Ivice Todorića: tereti ga se da je iz koncerna izvukao 1,25 milijuna eura, uz pomoć izvršnog direktora za financije Ante Huljeva i članice uprave Piruške Canjuge.

Na teret mu se stavlja zloporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju. Prema optužnici, Todorić i Huljev tijekom 2013. godine omogućili su isplatu 1,25 milijuna eura švicarskoj tvrtki za savjetodavne usluge, koje nikad nisu bile obavljene. Na čelu te tvrtke bila je konzultantica Nicole De Rossi, švicarska državljanka koja je Todoriću i Huljevu izdavala fiktivne račune, piše Telegram.

Prema optužnici, Piruška Canjuga je Todorića navodno potaknula na taj manevar kojim je u konačnici oštećen Agrokor. Tužiteljstvo tvrdi da su Huljev i Canjuga bili stvarni vlasnici te tvrtke u Švicarskoj, te su na ovaj način nezakonito zaradili spomenuti iznos.

Prošlog tjedna podiguto je 13 optužnica protiv 29 dobavljača Agrokora koji su, kako se sumnja, prikriveno, putem mjenica, pomagali u financiranju Agrokora u trenutku kada je koncern već bio preizložen prema bankama.

Istraga najvećeg dijela afere Agrokor još nije gotova jer je tužiteljstvo zbog iznimne složenosti slučaja zatražilo njezino produljenje. Prvotno je Todoriću i njegovim suradnicima bilo stavljeno na teret da su iz Agrokora izvukli do milijardu kuna.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.