Oštetili Novi list

Podignuta optužnica protiv Kneževića, Faggiana i Žmaka

Ico Mikuličić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



RIJEKA Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podiglo je optužnicu protiv donedavnog  predsjednika uprave Novoga lista Gordana Kneževića, većinskog vlasnika i člana uprave Alberta Faggiana, te također donedavnog trećeg člana uprave Novog lista, Slavena Žmaka.


Svu trojicu se tereti za kaznena djela protiv gospodarstva, a vezana za Novi list i Zadarski list.


»Okrivljenike se tereti da su kao članovi uprave Novog lista na sastanku uprave tog trgovačkog društva, unatoč saznanju o činjenici da između tog trgovačkog društva i trgovačkog društva iz Zadra (koje je izdavač dnevnog glasila) postoji Aneks I. Ugovora o dugoročnoj poslovnoj suradnji potpisan 2. svibnja 2011. kojim su dogovorene i utvrđene cijene za usluge koje društvo iz Rijeke obavlja za društvo iz Zadra, na traženje jednog od članova uprave (ujedno i vlasnika trgovačkog društva iz Pule a koje je stopostotni vlasnik društva iz Zadra), nakon sastavljanja novih kalkulacija cijena usluga (koje su osjetno snižene), potpisali Aneks II. Ugovora o dugoročnoj poslovnoj suradnji 1. ožujka 2013. godine.Temeljem tog potpisanog Aneksa ugovora je do 1. travnja 2014. za trgovačko društvo iz Zadra pribavljena imovinska korist u iznosu od najmanje 845.434,50 kune, dok je za navedeni iznos oštećeno trgovačko društvo iz Rijeke, a okrivljenici su se kao članovi uprave bili dužni brinuti o imovinskim interesima trgovačkog društva iz Rijeke«, navode tužitelji u svom priopćenju.




Kaznenu prijavu protiv Uprave Novog lista podnijeli su Podružnica Sindikata novinara u Novom listu i predstavnik radnika u Nadzornom odboru. Slučaj sada ide u daljnju pravnu proceduru na Županijskom sudu u Rijeci.