"Ugledni gospon"

Pao tip koji je po Lici prodavao lažne mirovine od po 10 tisuća kuna. Naivcima je to naplatio pola milijuna

Marin Smolčić

Cijelu famu oko lažnih mirovina rasvijetlili su policijski službenici Postaje granične policije Korenica kada su ovih dana dovršili kriminalističko istraživanje nad 43-godišnjakom s područja Oroslavlja zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo prijevare



GOSPIĆ/KORENICA Već dulje vrijeme Likom se pronosi glas o „uglednom gospodinu“ visoko rangiranom u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava koji se uglavnom kreće na području Korenice.


S njim je, navodno, bilo teško stupiti u vezu, što su mnogi željeli i zbog toga odlazili u Korenicu s nakanom da im on „preko veze“ priušti vrlo visoke lažne mirovine.


U manje od godine dana, do svibnja 2018., „gospon iz Ministarstva“ uspio je na ovaj način prevariti četvero ljudi s šireg područja Općina Udbina i Korenica. Lažne mirovine zatražilo je na ovaj način četvero  muškaraca u rasponu od 50 do 57 godina, plativši prevarantu ukupno 460 tisuća kuna! Novac su mu davali u kunama i u eurima.




Svote za podmićivanje su bile velike jer je „gospon“ prevarant obećavao lažne mirovine u visini od oko 10 tisuća kuna po osobi pa je s time opravdavao velike svote koje je od naivaca potraživao.


Cijelu famu oko lažnih mirovina rasvijetlili su policijski službenici Postaje granične policije Korenica kada su ovih dana dovršili kriminalističko istraživanje nad 43-godišnjakom s područja Oroslavlja zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo prijevare. Lažno se predstavljajući, on je gotovo godinu dana uzimao novac od naivnih klijenata. Budući je riječ o većim sumama nitko od žrtava ove prijevare nije imao spremne svote u cjelini pa je lažni stručnjak uzimao koliko je mogao. Po 10, 20 i više tisuća kuna ili nešto manje eura. Neki su navodno čak dizali i kredite koji bi se s obećanim visokim mirovinama lako mogli vraćati.