Pravomoćni epilog

Pale optužbe za pedofiliju: Zastara i lažni iskazi oslobodili velečasnog iz Vižinade

Marina Vukšić

Župnik Alojzije Baf bio je 2014. godine optužen za tri kaznena djela bludnih radnjih počinjenih na štetu djece ili maloljetnih osoba. U slučaju jedne od navodno oštećenih maloljetnica došlo je do zastare, druga je maloljetnica potpuno promijenila iskaz, a treća maloljetnica i njezina majka priznale su da su lažno svjedočile jer su očekivale novac od osiguranja



PULA  Velečasni Alojzije Baf, 83-godišnji župnik iz Vižinade, pravomoćno je oslobođen optužbi za tri kaznena djela bludnih radnji počinjenih na štetu djece ili maloljetnih osoba, za što je 2014. godine pulsko Općinsko državno odvjetništvo za mladež podiglo optužnicu protiv njega. Nakon što je na Općinskom sudu u Puli donesena oslobađajuća presuda, odnosno dio optužbi je odbijen, a za dio je Bafa oslobodio krivnje, pravomoćna presuda donesena je prošloga mjeseca na Županijskom sudu u Velikoj Gorici, a na pulskom sudu urudžbirana je prije nekoliko dana.


Na presudu pulskog suda žalilo se Odvjetništvo, koje je, što se tiče oslobađajućeg dijela presude, prigovaralo na pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje, a što se tiče odbijajućeg dijela na povredu Kaznenog zakona. Tužiteljstvo je zahtijevalo da se oslobađajuća presuda ukine i predmet vrati na ponovno suđenje. Drugostupanjski sud žalbu je odbio kao neosnovanu.


Novac za iskaz


Epilog je to slučaja koji je prije više od dvije godine uzburkao duhove u Vižinadi gdje je službovao velečasni Baf, koji će, kako doznajemo, ove godine obilježiti 60. obljetnicu svećeničke službe.




Kako stoji u obrazloženju pravomoćne presude, u slučaju jedne od navodno oštećenih maloljetnica došlo je do zastare, što je Tužiteljstvo smatralo spornim, dok u slučaju druge dvije djevojke nije nepotpuno i pogrešno utvrđeno činjenično stanje, kako je u žalbi navelo Odvjetništvo. Tužiteljstvo je smatralo da je sud nekritički cijenio iskaze jedne djevojke te iskaz oca druge djevojke, koji su na raspravi potpuno promijenili iskaze. Naime, jedna od maloljetnica je prilikom ispitivanja kod suca istrage ispričala da ju je velečasni Baf u srpnju 2012. zagrlio nakon ispovijedi i stisnuo za grudi, što je odmah rekla majci, a majka je pak izjavila da joj je kćerka rekla da se to dogodilo dva puta. Na raspravi je pak govorila drugačije. Naime, ona i njena majka izjavile su da su očekivale novac od osiguranja i da su zato lažno svjedočile.


Također, Tužiteljstvo se žalilo s obzirom da odbijen zahtjev da se dopunski ispita jedna od mještanki čija se kćer družila s navodno oštećenima, a vezan za navode da je nudila novac za davanje iskaza koji bi teretio optuženog.


Radi se o Mirjani Bernobić Kukolec koja je u razgovoru za naš list u lipnju 2014. potvrdila da je ona inicirala da se slučaj neprimjerenog ponašanja župnika ispita i u konačnici procesuira.


Drugi razlozi


– Prije dvanaest ili trinaest godina prijavila sam u porečkoj policiji nečasne radnje župnika Bafa. Ali ne samo da se ništa nije poduzelo, već su mu oni otkrili da sam ga ja prijavila. Krajem 2012. godine Biskupiji je poslano pismo u kojem se upozorilo crkvene vlasti da nešto poduzmu, da istraže priče o  velečasnom i da ga, ukoliko se one pokažu istinitima, u najmanju ruku umirove radi sigurnosti djece. Međutim, Crkva sve do pokretanja istrage nije ništa poduzimala. Smatram da sam postupila ispravno kada sam inicirala da se istraži ono što se godinama govori u Vižinadi za velečasnog Bafa. Jer, naša djeca i njihovi interesi, njihova zaštita i sigurnost su mi važniji od bilo čega drugog, izjavila je tada Mirjana Bernobić Kukolec.


Njena je kćer na suđenju je kazala da joj je nejasno radi čega je njena majka nakon toliko godina pokrenula postupak protiv župnika, naglasivši da njena majka nije bila u dobrim odnosima sa velečasnim zbog drugih razloga.