Vandalizam

PROUSTAŠKO DIVLJANJE U ZAGREBU Nakon Lole Ribara unakazili i Spomenik palim borcima

Vanja Vesić

 Noć poslije devastiranja biste partizanskog heroja Ive Lole Ribara proustaški huligani na identičan način unakazili su i Spomenik palim borcima 1941 - 1945 na zagrebačkoj Trešnjevki



ZAGREB – Noć poslije devastiranja biste partizanskog heroja Ive Lole Ribara proustaški huligani na identičan način unakazili su i Spomenik palim borcima 1941 – 1945 na zagrebačkoj Trešnjevki. Preko ploče s imenima 49 poginulih i ubijenih trešnjevačkih antifašista sprejem su ispisali ustaško “U” i “NDH”. Spomenik je već nekoliko puta bio meta napada.


Javno eksponirana relativazacija ustaštva i zatiranje antifašističkog nasljeđa očito se zavaljala i po našim ulicama. Slični kukavički izgredi pod okriljem noći zabilježeni su posljednjih mjeseci i u ostalim gradovima u Hrvatskoj. Izgrednici nisu posebno originalni, uvijek se koriste sprejem plave boje i istim porukama, a policija nikako da se pohvali rezultatima istrage i uhićenja. Tijekom srijede komunalne službe trebale su očistiti spomenik od gnjusnih simbola izdajničke NDH. “Slava palim borcima” – i dalje se vidi geslo na spomeničkom zaglavlju, u inat mržnji, neznanju i zaboravu.