Prevarantica iz Zagreba

PREVAREN UGOSTITELJ S KRKA “Kuharici” poslao akontaciju i nikad je nije vidio

Fiore Vežnaver

Prevarantica nije nikad došla na unaprijed plaćeni posao u Punat / arhiva NL

Prevarantica nije nikad došla na unaprijed plaćeni posao u Punat / arhiva NL

Domaćica rodom iz BiH, Senada Š., lagala je da je iskusna kuharica pa od vlasnika restorana iskamčila tri tisuće kuna za tobožnji smještaj bake u dom



Predstavljala se kao tobožnja iskusna kuharica kako bi vlasnika restorana nagovorila da joj isplati akontaciju, a raditi u kuhinji uopće nije imala namjeru, niti je za to kvalificirana. Inkriminacija je to zbog koje je riječko Općinsko državno odvjetništvo podignulo optužnicu protiv 46-godišnje Senade Š., domaćice rodom iz BiH, s adresom u Zagrebu, tereteći je za prevaru. Zbog umiješanosti u makinaciju kojom je vlasnik krčkog restorana oštećen za 2.950 kuna, optužena je i 45-godišnja Zagrepčanka Mihaela L. kao pomagačica u prevari. Za nju se navodi da je nezaposlena pomoćna kuharica.


Slučaj se odigrao u ožujku prošle godine, nakon što je Senada Š. preko Plavog oglasnika objavila da traži posao kuhara. Nakon toga je telefonom stupila u kontakt s vlasnikom jednog restorana u Puntu. Tužiteljstvo je tereti da se tada lažno predstavila kao njena prijateljica Mihaela i lažno uvjerila ugostitelja da je kuharica s dugogodišnjim iskustvom u restoranima u Hrvatskoj i Njemačkoj. Predložila je da bi mogla doći i vrlo brzo početi raditi u restoranu, ukoliko joj vlasnik pošalje 2.800 kuna kako bi mogla svoju baku mogla smjestiti u starački dom, pa doći na Krk.


Branile se šutnjom


Ne sumnjajući u to, vlasnik lokala joj je preko Western Uniona poslao traženu svotu, na osobne podatke prijateljice Mihaele, te platio i proviziju od 150 kuna. Tužiteljstvo tvrdi da je zatim, prema stvorenom planu, Senada Š. od prijateljice Mihaele zatražila da joj ode podignuti novac i predati joj ga, što je ova i učinila. Senada je novac zadržala za sebe, a ugostitelj je tako oštećen za ukupno 2.950 kuna.




Tužiteljstvo predlaže da sud izrekne Senadi Š. kaznu od deset mjeseci bezuvjetnog zatvora, a njenoj kompanjonki Mihaeli L. uvjetnu kaznu od deset mjeseci.


U istrazi su se obje optuženice odlučile na obranu šutnjom. Prevareni ugostitelj je pak u svom svjedočenju ispričao da je za svoj restoran tražio radnu snagu pa tako i naišao na oglas u kojem kuhar s iskustvom traži posao. Ta mu se osoba preko telefona predstavila kao Mihaela L., koja je rekla da bi došla raditi ako joj isplati akontaciju. Kada joj se opet javio i ona preuzela novac, počela je tražiti još novca, što mu je već bilo sumnjivo. Vlasnik restorana se prisjetio i da mu je »kuharica« rekla da nazove telefonom djelatnicu u dom, gdje treba smjestiti svoju baku. No, ugostitelj je tada shvatio da je to ista osoba koja se ranije predstavila kao »kuharica Mihaela«, a onda je prekinula razgovor. Krčki ugostitelj je ispričao i da se njegova supruga dogovarala s »kuharicom« da novac vrati, s obzirom na to da od kuhanja u restoranu neće biti ništa, ali se to nije dogodilo.


I kći nazvala oglas


Svjedok je kazao i da je nakon nekog vremena i njegova kći sa svoga telefona nazvala isti oglas te da se ponovo javila – ista osoba s istom pričom. Opet je tražila da joj se pošalje novac. Njegova kći to nije učinila, ali je ugostitelj shvatio da je riječ o osobi koja vara ljude, iskorištavajući situaciju da nedostaje radna snaga u turizmu. Ugostitelj je naglasio da mu do dan danas nije vraćen novac.


Bude li zagrebačka domaćica Senada na kraju i proglašena krivom, neće joj to biti prvi put: službeni podaci govore da Senada Š. iza sebe ima već tri pravomoćne presude za prevaru, a presude su joj izricali sudovi u Velikoj Gorici, Osijeku i Splitu. Dvaput je dobila uvjetne kazne, a jednom je kažnjena radom za opće dobro.


Optužnica zbog prevare ugostitelja još nije pravomoćna, mora još proći postupak potvrđivanja pred optužnim vijećem riječkog Općinskog suda.