Krivi su

PRESUDA ZA PROSTITUCIJU U ROUTE 69 Svodnicima zatvor, moraju platiti i 600 tisuća kuna

Fiore Vežnaver

Ilustracija

Ilustracija

Najveću jedinstvenu zatvorsku kaznu dobio je prvooptuženi Bojan Mladenović iz Stare Baške. Zoran Žic i Željko Kovačević također moraju u zatvor, Josip Lukić kažnjen je uvjetno, a Nenad Kovačević radom za opće dobro



RIJEKA Proglašena su krivima i osuđena jučer sva petorica – četvorica Krčana i Riječanin – koje je optužnica USKOK-a teretila da su otvorili, vodili i radili u organizaciji noćnog kluba Route 69 u Plovaniji u kojem su se tijekom 2009. godine prostituirale djevojke.


– Krivi su! – objavila je sutkinja Jesenka Kovačić, predsjednica vijeća riječkog Županijskog suda koje je optuženima izreklo osuđujuće kazne u rasponu od rada za opće dobro do godinu i osam mjeseci zatvora. Tu najveću jedinstvenu zatvorsku kaznu dobio je prvooptuženi Bojan Mladenović iz Stare Baške, oglašen krivim za dva kaznena djela – prostitucija i udruživanje za počinjenje kaznenog djela. Najblaže su kažnjena posljednja dvojica na listi optuženih, osuđeni zbog podvođenja i udruživanja: Josip Lukić iz Rijeke uvjetno je osuđen na godinu dana zatvora, a Nenadu Kovačeviću je kazna od godinu dana zatvora odmah pretočena u 730 sati rada za opće dobro.



Za optužene su inkriminirajući bili i iskazi prikrivenih istražitelja koji su u istrazi o prostituciji u klubu glumili klijente željne putene zabave. Jedan od njih je i prihvatio ponudu jedne djevojke, koja se predstavila kao Jana i rekla da je iz Češke te s njom otišao u sobu. Prihvatio je cijenu od 200 eura za sat vremena seksualne usluge. Na suđenju je ispričao da je sjeo na fotelju, a djevojka počela izvoditi erotski ples.




– Postepeno se skidala pa u jednom trenutku ostala gola. Upravo dok je ona plesala, u sobu je ušao policijski službenik. Nakon toga sam izašao iz sobe i napustio noćni klub – kazao je prikriveni istražitelj, saslušan pod pseudonimom Josip.



Vijeće je dosudilo i da su petorica na ime imovinske koristi ostvarene kaznenim djelima dužna uplatiti u državni proračun ukupno oko 79 tisuća eura, što iznosi oko 600 tisuća kuna. Postane li presuda pravomoćna, najviše će morati platiti Bojan Mladenović i Zoran Žic, svaki po 30 tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti. Za Željka Kovačevića ta svota iznosi 15 tisuća eura, a za posljednju dvojicu po dvije tisuće eura. Mimo toga, sudsko vijeće odredilo je i da se Mladenoviću i Žicu oduzima ukupno oko 13 tisuća zaplijenjenih eura.


Radnje dokazane 


Bit je to presude koju je jučer poslijepodne objavila sutkinja Jesenka Kovačić. Još prošlog tjedna uredno su na rasprave sa slobode dolazili svi optuženici, no na jučerašnjoj objavi presude nije se pojavio nitko od optuženih. Ali, zapravo to i nisu bili obavezni.


– Sud smatra dokazanim i utvrđenim sve radnje opisane u optužnici – naglasila je u obrazloženju presude sutkinja Jesenka Kovačić, napominjući da je vijeće došlo do takvog zaključka povezujući iskaze niza saslušanih svjedoka, među kojima su i prikriveni istražitelji, djelatnici policije i same djevojke koje su se prostituirale, tajno snimljeni telefonski razgovori te drugi audio i video zapisi, pored ostalog. Predsjednica sudskog vijeća je podsjetila da su optuženi poricali da su organizirali i omogućavali prostituciju u klubu, tvrdili da se u njemu nije odvijala prostitucija, već se klub bavio ugostiteljstvom, a djevojke, koje su angažirali kao plesačice i animir dame, bavile su se prostitucijom u svom angažmanu, bez njihovog upliva. No, sud je zaključio da nije bilo tako.


Dva koktela u klubu 


– U klubu se odvijala prostitucija, a svatko od optuženih imao je svoju ulogu u organizaciji, u cilju da se ženskim osobama omogući bavljenje prostitucijom – istaknula je sutkinja Kovačić, ukazujući da to proizlazi i iz svjedočenja samih djevojaka koje su se prostituirale. Djevojke, uglavnom iz Srbije i Češke, uzimale su sav naplaćeni novac (150 eura za sat seksa, 100 za pola sata), nisu dio morale davati nikome od optuženih, ali je uvjet bio da klijent prije seksa plati dva koktela (50 eura ukupno). Svim optuženima, osim jednome, pri odmjeravanju kazne cijenjena je dosadašnja neosuđivanost.


Bojanu Mladenoviću, koji je svojedobno bio općinski vijećnik i član Općinskog poglavarstva u Puntu, sudilo se pod optužbom da je oko sebe okupio i organizirao u zajedničko djelovanje četvoricu suoptuženih, a sa Žicom i Željkom Kovačevićem, bivšim policajcem, i otvorio noćni klub Route 69. Redovna i legalna djelatnost kluba bila je paravan za situaciju da su u sobama smjestili veći broj djevojka spremnih da se prostituiraju, uglavnom stranih državljanki. Njihov dolazak iz Srbije i zemalja Europske unije u Hrvatsku organizirali su, tvrdio je USKOK, Mladenović i Žic posredstvom još grupe ljudi (nekima se znaju samo nadimci, nekima ni to), obećavajući im zaradu do 15 tisuća eura mjesečno. U posao su uključene i hrvatske prostitutke, a optužba je tvrdila, što je i sud prihvatio, da su optuženi ostvarivali mjesečnu zaradu od najmanje 300 tisuća kuna. Nudio se i jacuzzi, pa i seks izvan kluba, uz skupi šampanjac. Po optužbi, klub je funkcionirao oko deset mjeseci.


Kazne Bojan Mladenović (45) iz Stare Baške godina i osam mjeseci

Zoran Žic (44) iz Punta godina i šest mjeseci


Željko Kovačević (46) iz Krka godina i mjesec dana


Josip Lukić (42) iz Rijeke uvjetno godina, rok kušnje tri godine


Nenad Kovačević (39) iz Stare Baške rad za opće dobro