U selu Kompolje

POŽARI U LICI PLAMTE NA SVE STRANE Kod Otočca u kući izgorjela starica

Marin Smolčić

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

Temeljem izvješća o vatrogasnim intervencijama do 5. ožujka na području Ličko - senjske županije zabilježeno je 440 događaja, odnosno 391 intervencija vatrogasnih postrojbi, od čega 345 požarnih intervencija na otvorenom prostoru.



Požari koji u Lici plamte na sve strane odnijeli su jučer jedan ljudski život. Prema prvim podacima izgorjela je jedna starica u selu Kompolje pored Otočca. Požar je zahvatio ljetnu kuhinju (kuvariju) u kojoj je boravila. Dogodilo se to u poslijepodnevnim satima, a unatoč brzoj intervenciji DVD-a Otočac i ekipe hitne medicinske pomoći nesretnoj ženi nije bilo spasa.


Temeljem izvješća o vatrogasnim intervencijama do 5. ožujka na području Ličko – senjske županije zabilježeno je 440 događaja, odnosno 391 intervencija vatrogasnih postrojbi, od čega 345 požarnih intervencija na otvorenom prostoru.


Požare u minski sumnjivom prostoru nije moguće gasiti ni sa zemlje ni iz zraka, a i samo čuvanje takvih požarišta predstavlja opasnost za vatrogasce kojih je u tako opasnim okolnostima na 13 vatrogasnih intervencija bilo angažirano 60 ljudi sa 25 vatrogasnih vozila. Prema podacima vatrogasnog zapovjednika Hrvoja Ostovića na dosadašnjim vatrogasnim intervencijama sudjelovalo je ukupno 3.089 vatrogasaca, te 1.199 vatrogasnih vozila, a ukupna izgorena površina mjeri se u tisućama hektara. Štete se još zbrajaju, ali je sasvim sigurno kako će se iskazati u milijunima kuna.




Kao izuzetno teška požarna godina spominje se 2017. kada je do kraja mjeseca veljače zabilježeno 206 vatrogasnih intervencija dok je u veljači 2019. zabilježeno 298 vatrogasnih intervencija, a samo u prvih pet dana ožujka zabilježne su 53 vatrogasne intervencije na području Ličko – senjske županije.