Lažno fakturirali

POBOŽNI UTAJIVAČI POREZA: Fingirali poslovanje i lažnim računima oštetili državu, a Crkvi izdašno donirali

Vanja Vesić

foto: sveta-misa.org

foto: sveta-misa.org

Prema navodima iz istrage čelični materijal sami su naručivali i organizirali prijevoz do skladišta njihove tvrtke Kajzer. Lažnim računima su prikazivali da su robu kupili u Hrvatskoj od tvrtki Condor International, RR Hrabra vizija, Kiwano, Fluid Sisak, Dado Sisak, Rimer Promet i Top Stretch, koje su vodili njihovi kompanjoni i suosumnjičenici Alihodžić i Ljevar.



ZAGREB – Nakon spektakularnog uhićenja četrnaestočlane skupine iz Zagreba i Siska osumnjičene za utaju preko 75 milijuna kuna PDV-a insceniranom kupoprodajom čeličnih armatura DORH će uskoro predložiti sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu da im se odredi jednomjesečni istražni zatvor.


Podsjećamo, skupina osumnjičena za udruživanje u zločinačku organizaciju locirana je i uhićena prije dva dana u Zagrebu i Sisku a u pretresima njihovih kuća i poslovnih prostora oduzeta im je veća količina gotovine, poslovna dokumentacija te vozila među kojima se našao i jedan luksuzni porsche. Skupinu je predvodio zagrebački bračni par Ivan (58) i Mirjana Ušljebrka (55) od 2016. do početka 2019.


Dvojac je pod istragom zbog sumnje da su osmislili nabavku čeličnih armature iz inozemstva i preko domaćih firmi osumnjičenih članova zločinačke organizacije lažiranjem faktura prikazali da je riječ o poslu kupovine čeličnih konstrukcija iz Hrvatske. Suradničke hrvatske tvrtke vodili su njihovi kompanjoni bilo kao stvarni vlasnici ili kao tzv. fikus direktori koji su za financijsku nagradu glumili menadžere.


Javna zahvala




Fingiranim poslovanjem i lažnim računima neosnovano su umanjili obavezu plaćanja PDV-a, pogodovali sebi i na taj način izbili Državnom proračunu vrtoglave milijunske iznose. Bračni par Ušljebrka poznat je u poduzetničkim krugovima ali i u crkvenim redovima. Svojedobno su velikodušno donirali obnovu crkve u novozagrebačkom kvartu. Za trajnu uspomenu ostala je čak i javna zahvala Župe Kajzerica supružnicima.


– I u najkraćem prikazu uređenja crkve Rođenja Isusova i Centra Kažotić na Kajzerici ne smije se ispustiti ime obitelji gospodina Ivana i gđe Mirjane Ušljebrka i njihove tvrtke »Kajzer-Prom«, XII. Podbrežje 24, kao najvećih donatora, objavljeno je na župnim stranicama.



U drugoj policijskoj istragi pretresani su ilegalni poslovi i zarada šestorice suokrivljenika koje je predvodio 52-godišnji Mato Stepić iz Dugog Sela, kao stvarni vlasnik više poduzeća. On je pak osmislio da mu za operaciju utaje poreza treba nekolicina suradnika koji će glumiti menadžere i voditi tvrtke pod njegovim nadzorom Impact Sužnjević, Trgovina i proizvodnja Milošević, Kovine i metali RM te Illuscope i Ulterius sport. Među »direktorima« našao se i 70-godišnji umirovljenik.


Suosmnjičenici u ovom slučaju su Zoran Šilojević, Manda Pavlović, Bernardin Budin, Aneta Jurjević i bliski rođak Bruno Stepić. Njih se tereti da su pri uvozu čeličnih armatura od dobavljača iz Italije i Slovenije lažno prikazivali da su domaće tvrtke međusobno trgovale u Hrvatskoj kako bi preko krivotvorenih računa umanjili obvezu plaćanja PDV-a. USKOK je izračunao da je ova skupina oštetila državu za najmanje 45. milijuna kuna dok su dio iznosa od najmanje 10,5 milijuna kuna međusobno podijelili, ovisno o zaslugama u zločinačkom lancu.



Ivan Ušljebrka je puno puno prije pomaganja crkvi igrao nogomet za NK Zagreb. Njegova supruga, majka, domaćica poduzetnica osnovala je tvrtku Kajzer, a njezino ime našlo se i u jednom diplomskom radu kao dobar primjer prisustva žena u poduzetništvu.


No, nakon godina prosperitetnog poslovanja s građevinskim materijalom, navodno, upali su u stanovite financijske dubioze. Na kraju, neslavno su završili pod istragom USKOK-a s još 12 suradnika među kojima se našao i jedan slovenski državljanin.


Lažne fakture 


Kako smo jučer izvijestili policija je pokrenula dva kriminalistička istraživanja. U prvom istraživanju kriminalista dvojac se tereti da su se za ilegalni posao povezali s još šest osoba, Zlatkom Oremušom, Dujom Ljevarom, Tomislavom Marićem, Aleksanderom Horvatom, Jasminom Alihodžićem i Markom Krajcarom. Preko Mirjanine firme Kajzer bračni par nabavljao je čelične armature od tvrtki-dobavljača iz Italije, Slovenije, BiH, Mađarske, Slovačke i Rumunjske kako bi robu prodali u Hrvatskoj.


Prema navodima iz istrage čelični materijal sami su naručivali i organizirali prijevoz do skladišta njihove tvrtke Kajzer. Lažnim računima su prikazivali da su robu kupili u Hrvatskoj od tvrtki Condor International, RR Hrabra vizija, Kiwano, Fluid Sisak, Dado Sisak, Rimer Promet i Top Stretch, koje su vodili njihovi kompanjoni i suosumnjičenici Alihodžić i Ljevar.


U ime navedenih firmi izdavali su krivotvorene račune s obračunatim PDV-om te ih ispostavljali glavnom igraču Kajzeru koji je s takvim lažnim fakturama neosnovano iskazivao pretporez, umanjujući obavezu plaćanja PDV-a državi. USKOK je utvrdio da su oštetili Državni proračun za 29 milijuna kuna. Oko pet milijuna kuna podigli su u gotovini i međusobno podijelili, navodi se u istrazi USKOK-a.