Što se dogodilo

“Ovako teško trovanje nismo nikad vidjeli”: Splitska bolnica na nogama, ipak nisu školjke u pitanju?

P. N.

Ilustracija, Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ilustracija, Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

S broda na Hvaru ukupno je zaprimljeno šest otrovanih osoba, a ne pet koliko se dosad spominjalo u prvim izvještajima. Radi se o dvoje djece te dva bračna para



Od čega je točno preminuo talijanski turist na brodu kraj Hvara, a četvero drugih žurno prebačeno u bolnicu za sada nije poznato.


Stručnjaci s kojima je razgovarala Slobodna Dalmacija kažu kako treba pričekati završetak detaljnih medicinskih pretraga kao i obdukciju preminulog Talijana kako bi se utvrdio točan uzrok trovanja. Reakcija organizma je bila suviše burna da bi se radilo o trovanju hranom, rekli su stručnjaci Slobodnoj.


Prema informacijama Jutarnjeg lista, s broda na Hvaru ukupno je zaprimljeno šest otrovanih osoba, a ne pet koliko se dosad spominjalo u prvim izvještajima. Radi se o dvoje djece te dva bračna para.




Muškarac koji je preminuo te je zatečen mrtav na brodu bio je otac dvoje djece koji se trenutno nalaze na odjelu intenzivne njege u vrlo teškom stanju te su u životnoj opasnosti.


Kako se neslužbeno doznaje, riječ je o talijanskim turistima koji su sinoć večerali školjke u uglednoj hvarskoj konobi na rivi u gradu Hvaru. Večerali su dagnje, a tijekom noći su neki već počeli osjećati slabost.


Ivana Unić s Klinike za pedijatriju KBC-a Split u razgovoru za Index rekla je da su djeca koja su dovezena s Hvara u životnoj opasnosti i da su zbog njihovog iznimno teškog stanja, u bolnicu pozvani i liječnici i medicinske sestre koji su u tom trenu bili slobodni i kod kuće.


Radi se o dvoje djece, jedno ima 14 godina, a drugo osam.


“Situacija je iznimno teška, još uvijek se obavlja dijagnostika, radi se sve kako bismo spasili djecu koja su životno ugrožena. Sumnjamo na trovanje, no ne možemo reći je li u pitanju hrana ili što drugo. Na osnovu svih dosadašnjih trovanja koja smo vidjeli, možemo reći da dosad još nismo vidjeli ovako teško trovanje s tako teškom kliničkom slikom. Svi liječnici i sestre koji nisu bili na poslu, došli su u bolnicu van radnog vremena, ovdje nas je more liječnika i sestara koji radimo s djecom kako bismo ih spasili”, rekla je za Index docentica Unić.