Policijska istraga

Otkriven pravi uzrok požara u kući u Podhumu: Izgorjela i poprilična svota novca

Fiore Vežnaver

Foto: V: KARUZA

Foto: V: KARUZA

Policija je objavila da, prema prvim procjenama, šteta od požara iznosi više desetaka tisuća kuna



RIJEKA Prijenos topline s električnog kuhala na zapaljivi materijal, uzrok je požara u kojem je u noći na nedjelju jedna obiteljska kuća u Podhumu uništena, a susjedna oštećena. Objavila je to jučer Policijska uprava primorsko-goranska, nakon što je okončan očevid koji su obavili policijski službenici zajedno s protupožarnim inspektorom. Policija je objavila da, prema prvim procjenama, šteta iznosi više desetaka tisuća kuna.


Vatra je, kao što smo već izvijestili, poharala kuću 71-godišnjeg Mladena Bana, ostali su praktički samo noseći zidovi nakon požara što je uništio krov i sve predmete u kući. Plamen je zahvatio i rub krova povezane kuće u vlasništvu Igora Linića, a pri dnu te prizemnice došlo je do manjeg proboja vode korištene u gašenju susjedne kuće.


Ispostavilo se da su se velike količine predmeta koji su zapravo otpad nalazile u lijevoj prizemnici u kojoj je noću izbio požar. Mještani opisuju vlasnika izgorjele kuće kao čovjeka koji je imao maniju skupljanja i odlaganja svega i svačega u kući, da je iz kontejnera za smeće uzimao svakojaku robu i nosio je doma, tako da je kuća bila prepuna otpadnih stvari. Mladenu Banu je to druga kuća koja mu je izgorjela, prvu u Sobolima mu je prije nekoliko godina također uništila vatra, a mještani govore da je i ta bila prepuna smeća.




Dojava o požaru vatrogascima je stigla u 3.50 sati u nedjelju. Plamen u Banovoj kući, površine 70-ak četvornih metara, zamijećen je slučajno, vidjela ga je susjeda iz treće kuće koja je usred noći otišla u kupaonicu. No, dojava je bila kasna, procjenjuje se da je moguće da je požar i sat vremena plamtio prije no što je zamijećen, tako da se u međuvremenu vatra već uvelike razbuktala i vatrogasce je dočekao cijeli krov u plamenu.


Mladen Ban, umirovljenik koji je nekada radio kao bankarski službenik, blagajnik, živio je sam u kući, nikada se nije ženio i nije imao djece. Suprotno činjenicama da je požar zamijećen oko 4 sata ujutro, on je u nedjelju prijepodne na mjestu događaja, dok su vatrogasci raščišćavali zgarište, iznio sasvim drugu verziju u pogledu vremena izbijanja požara. Izjavio je da je u subotu navečer došao kući, vidio da gori kod jednih vrata u sobi pa su, nakon što nije sam uspio savladati požar, stigli vatrogasci koji su ostali cijelu noć.


Zanimljivo je da je za raščišćavanja zgarišta u kući umirovljenog bankarskog blagajnika pronađena poprilična svota novca kojem je »isteklo vrijeme«. Naime, pronađen je povelik kup novčanica hrvatskih dinara, valute koju je u svibnju 1994. godine zamijenila kuna.