Potvrđena optužnica

Osveta pred opatijskom školom: Napao maloljetnika nožem jer je dobio batine na ribarskoj fešti

Fiore Vežnaver

Sven Rončević priveden je jučer u sudnicu gdje je potvrđena optužnica protiv njega / Foto Silvano JEŽINA

Sven Rončević priveden je jučer u sudnicu gdje je potvrđena optužnica protiv njega / Foto Silvano JEŽINA

Rončević je objašnjavao da je 16-godišnjeg učenika htio ozlijediti jer ga je dvadesetak dana ranije njegova ekipa istukla na ribarskoj fešti. Nije sporio da je izvukao nož, ali je poricao da je imao namjeru ubiti



RIJEKA – Vijeće riječkog Županijskog suda potvrdilo je jučer optužnicu protiv 19-godišnjeg Svena Rončevića iz Opatije, koji se tereti za pokušaj ubojstva, da je nožem pokušao usmrtiti 16-godišnjeg učenika Hotelijersko-turističke škole u Opatiji pred ulaznim vratima te škole proteklog ljeta. Poslije jučerašnjeg ročišta najavljeno je da bi mladi Opatijac tijekom dana trebao biti pušten iz istražnog zatvora u koji je smješten prije četiri i pol mjeseca, nakon što je okončana procedura oko davanja jamstva, upisivanja hipoteke na obiteljski stan.


Optužnica je potvrđena na sjednici optužnog vijeća, kojem je predsjedala sutkinja Srebrenka Šantić, a prisustvovali su joj, osim optuženika koji je doveden iz pritvora, zamjenica riječke Županijske državne odvjetnice Tatjana Čarapić i braniteljica optuženog, odvjetnica Goranka Lovrić. Sjednica je bila zatvorena za javnost, no neslužbeno se saznaje da je zastupnica optužbe ukratko iznijela rezultate istrage i dokaze na kojima se temelji optužnica. Rončevićeva braniteljica je pak ostala kod pismenog odgovora na optužnicu u kojem je isticala da nema dokaza za tvrdnju da je optuženi imao namjeru ubiti mladića, a bez dokazane namjere ne opstoji kazneno djelo za koje se tereti. No, sudsko vijeće zaključilo je ipak da postoji dovoljno visok stupanj sumnje da je počinio kazneno djelo za koje se tereti, a o njegovoj krivnji odlučit će se na glavnoj raspravi, suđenju.


Prvi dan nastave


Procedura je takva da će spis o slučaju dalje biti dodijeljen novom raspravnom sucu koji nije odlučivao o utemeljenosti optužnice te će zakazati pripremno ročište na kojem će optužba i obrana iznijeti dokaze koje kane prezentirati na suđenju.




Sven Rončević je optužen da je teško kazneno djelo na stepenicama Hotelijersko-turističke škole u Opatiji počinio upravo na prvi dan nastave nakon ljetnih praznika. Grubi napad hladnim oružjem na 16-godišnjeg učenika, nastanjenog na širem opatijskom području, dogodio se 5. rujna, pred ulaznim vratima škole. Bilo je to u ponedjeljak ujutro, nakon što je završio prvi školski sat i učenik izašao iz učionice. Rončevića se tereti da je s preklopnim nožem u džepu čekao ispred škole da se pojavi žrtva. Kada je 16-godišnjak poslije završenog sata izašao pred školu, najprije ga je udario šakom u glavu. Uslijedilo je naguravanje dvojice, a izgleda da je u jednom trenutku 16-godišnjak odgurnuo Rončevića koji je pao niz stepenice. U trenucima što su uslijedili Rončević je, prema navodima optužnice, iz džepa hlača izvukao nož i njime nasrnuo na maloljetnika.


U najmanje osam navrata zamahnuo je hladnim oružjem prema žrtvi. Zamahujući prema vitalnim dijelovima tijela, 16-godišnjaku je zadao površinsku reznu ranu na vratu i dublju reznu ranu na lijevoj podlaktici, a radilo se, srećom, o lakšim ozljedama. Učenik drugog razreda Hotelijersko-turističke škole uspješno je izbjegao najopasnije zamahe i najpogibeljnije pokušaje uboda hladnim oružjem. Nakon što ga je napadač zaparao nožem po leđnoj strani majice, učenik je pobjegao natrag u školu i sklonio se na najviši kat, na kojem je i ured ravnateljice.


Poricao namjeru


»Izađi da te ubijem!«, vikao je u međuvremenu predškolom napadač koji je zatim pobjegao s mjesta događaja, ali ga je policija nedugo kasnije identificirala, locirala i uhitila. Ranjeni učenik je pak za to vrijeme prebačen u bolnicu, gdje se ispostavilo da ipak nije tako teško ozlijeđen, kako se u početku strahovalo. Nakon što je podvrgnut operativnom zahvatu, drugi dan je iz bolnice pušten na kućnu njegu.


Rončević – koji je završio Elektroindustrijsku i obrtničku školu, a prije mjesec dana navršio je 19 godina – na saslušanju u istrazi, u tužiteljstvu nakon događaja, nije sporio da je izvukao nož, ali je poricao da je imao namjeru ubiti učenika. Tvrdio je da nož nije nabavio zbog napada predškolom, već ga je imao od ranije, a pribavio ga je zbog samoobrane. Rončević je objašnjavao da je učenika opatijske škole htio ozlijediti jer ga je dvadesetak dana ranije njegova ekipa istukla na ribarskoj fešti. Prema Rončevićevom viđenju događaja, na toj fešti se 16-godišnjak bahatio, a u jednom trenutku mu prišao i bez razloga mu odalamio šamar. Minutu kasnije mu je on (Rončević) dao još jaču šamarčinu. Poslije toga mu je prišao prijatelj 16-godišnjaka i uzvratio mu istom mjerom, a onda je došla cijela ekipa 16-godišnjaka, srušila Rončevića na tlo i »iscipelarila« ga.


Nož kupio na internetu


Mladi Opatijac je ispričao da je 16-godišnjaka, kad ga je vidio kako izlazi iz škole, odmah udario šakom. Od toga se mladić ošamutio, pa ga je uhvatio za majicu i poderao je, lupio ga nogom, a onda izvukao nož. Ustvrdio je da je nožem zamahnuo dva puta, da je suparnika htio po ramenu porezati, ali ga je slučajno zahvatio po vratu. Kad je napadnuti pobjegao natrag u školu, iz bijesa mu je rekao da se vrati, da će ga ubiti. Ispostavilo se da je nož na sklapanje, oštrice dužine sedam centimetara, kupio preko interneta, eBaya.


Učenik ranjen hladnim oružjem u istrazi je rekao da je padala kiša, da je baš htio otvoriti kišobran, kada ga je jedan dečko počeo lupati šakama. Napadač ga je udarao, psovao i vrijeđao, a u jednom trenutku je primijetio da je izvukao nož. Htio ga je ubosti u vrat, ali se izmaknuo, tako da ga je praktički samo ogrebao po vratu. Već mu se počelo mutiti u glavi… Taj ga je dečko htio ubosti i u trbuh, ali je uspio izbjeći taj napad. Poslije je pobjegao u školu i nazvao Hitnu pomoć, policiju i majku. Naveo je da ne poznaje baš najbolje napadača, ali se sjetio sukoba na ribarskoj fešti. Po njegovoj viđenju stvari, tada je najprije Rončević ošamario njega bez razloga, a on je instiktivno uzvratio udarac. No, poslije toga su se pomirili.