Kontroverzni poduzetnik

Osumnjičeni Milan Lučić došao u Hrvatsku, čeka ispitivanje u Uskoku

Hina

Milan Lučić, Foto: Arhiva NL

Milan Lučić, Foto: Arhiva NL

Zagrebački Županijski sud u četvrtak je odredio istražni zatvor Lučićevim suosumnjičenicima – stečajnom upravitelju Peri Hrkaću, sutkinji Trgovačkog suda Vesni Malenici, Hrkaćevoj tajnici Tatjani Kušec i suradniku Miroslavu Mitaku



Poduzetnik Milan Lučić, osumnjičen za sudjelovanje u skupini koja je od 2008. do ove godine tvrtke u stečaju oštetila za 45,7 milijuna kuna, vratio se u Hrvatsku i očekuje poziv Uskoka, doznaje se od njegova odvjetnika Mate Matića.


»Čekamo poziv Uskoka radi prvog ispitivanja koje će najvjerojatnije uslijediti u prijepodnevnim satima«, kazao je Matić u petak ujutro Hini.


Zagrebački Županijski sud u četvrtak je odredio istražni zatvor Lučićevim suosumnjičenicima – stečajnom upravitelju Peri Hrkaću, sutkinji Trgovačkog suda Vesni Malenici, Hrkaćevoj tajnici Tatjani Kušec i suradniku Miroslavu Mitaku. Uskok u ovom slučaju sumnjiči i Josipa Debića koji je nakon ispitivanja u Uskoku u srijedu pušten da se brani sa slobode.




Tužitelji u četvrtak nisu otkrili hoće li i za Lučića tražiti istražni zatvor, ističući tek da će o tome odlučiti nakon ispitivanja.


Osim zbog zločinačkog udruživanja, koje je navodno osmislio Hrkać, Uskok osumnjičene tereti i za zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i primanja mita. Tvrtke kojima je Hrkać bio stečajni upravitelj navodno su oštećene za 45,7 milijuna kuna.


Tužitelji tvrde da je Hrkać još 2008. povezao sutkinju, svoju tajnicu i osumnjičene direktore tvrtki kako bi iskoristio »društva u stečaju za financiranje osobnih potreba«, a osumnjičeni su pritom navodno zaradili najmanje 27,5 milijuna kuna.


Nakon određivanja istražnog zatvora za četvero osumnjičenih Uskokova tužiteljica Danijela Raspović Tomac kazala je da je zadovoljna tom odlukom koja prije svega znači »potvrdu osnovanosti sumnje i uspješnosti rada kroz izvide koji su bili izuzetno složeni«.


»Ovakvom odlukom je omogućeno da se istraga s ovako složenim inkriminacijama može neometano odvijati jer će biti otklonjena opasnost od utjecaja na svjedoke i od krivotvorenja dokumentacije«, dodala je tužiteljica, ističući da će Uskoku to omogućiti da »posao obavi do kraja«.


Osumnjičenima je u istrazi blokirana i imovina, koja po Uskokovim tvrdnjama vrijedi preko 10 milijuna kuna.