Dobio 18 mjeseci

Osuđen riječki pedofil koji je bludničio nad djetetom svojih susjeda. Nimalo se ne kaje zbog svega

Slavica Kleva

Foto ilustracija

Foto ilustracija

Poljubili smo se jezikom, dirao sam je po grudima, spolovilu, stražnjici ali se ne sjećam da sam izvadio i spolovilo. Sve se to događalo dok su njezini ukućani bili odsutni, priznao je optuženik



RIJEKA Pedesetogodišnjak iz šire okolice Rijeke je na sudu pred vijećem sutkinje Sandre Juranović osuđen na bezuvjetnu zatvorsku kaznu u trajanju od 18 mjeseci jer mu je tijekom postupka dokazano da je nad tada maloljetnom djevojčicom počinio dvije bludne radnje. U zatvorsku kaznu ukoliko presuda postane pravomoćna, uračunat će mu se i vrijeme koje je proveo u pritvoru, nešto manje od mjesec dana početkom 2015. godine. Istodobno, sudsko vijeće je odlučilo da se žrtva uputi u parnicu radi naknade štete za nanesene duševne boli u iznosu od 300 tisuća kuna.


Premda je tužitelj podignuo optužnicu tereteći pedesetogodišnjaka za tri kaznena djela bludnih radnji, sudsko vijeće nije moglo dokazati za jednu od točaka optužnice da je žrtva u inkriminirano doba bila mlađa od 15 godina. No budući da su dva nasrtaja na djevojčicu mlađu od 15 godina dokazana, to i nije bilo ključno kod donošenja presude.


Uporni nasrtaji


Protek vremena od nekoliko godina pa i činjenica da do sada protiv osuđenog nisu vođeni kazneni postupci te njegovo priznanje, elementi su koji su doprinijeli »na vagi« olaktnih okolnosti kod određivanja visine zatvorske kazne, ali otegotnim je sudsko vijeće u prvom redu cijenilo upornost i činjenicu da je kroz vrijeme za koje se teretio, koristio različite modalitete ne bi li držao pažnju žrtve duže vrijeme.





U završnim riječima tužiteljica nije imala dvojbe, tražila je kaznu za optuženog jer je dokazano da je bludničio nad maloljetnicom podsjetivši vijeće da je žrtva doživjela traumu, da tomu u prilog idu nalazi vještaka psihologa, da su u sudnici svjedočili njezinom psihičkom stanju ne samo kod suca istrage nego i u raspravnoj dvorani, te da je žrtva detaljno opisvala događaje i smjestila ih u vremenski okvir.



Kako je sutkinja Juranović naglasila kod čitanja presude, iz vještačenja psihologa i socijalnih djelatnika očito je da su žrtvu posljedice teško pogodile, ona je tijekom saslušanja putem video linka bila izrazito potresena, a s druge strane on nije pokazao kajanje ni žaljenje, posebno iz razloga što je bio u vrlo bliskim odnosima s njezinom obitelji. Nije se ispričao, ponašao se tijekom suđenja vrlo indiferentno, naglasci su sutkinje Juranović iz obrazloženja otegotnih okolnosti pri izricanju presude.


Prije završnih riječi obrane i tužiteljstva i zaključenja rasprave, pedesetogodišnjak je iznio obranu, za razliku od prvog ispitivanja pred tužiteljem kada je priveden i branio se šutnjom.


Pohotnik u akciji


– Neke situacije stoje, a neke ne stoje kazao je optuženik, ne sjećaju se baš svih detalja.


Da li priznajete da ste je dlanovima dirali po tijelu i tražili od nje da vas miluje po spolovilu, upitala je optuženika predsjednica vijeća .


– Jedan dio je točan, drugi nije, nisam spustio hlače. Poljubili smo se jezikom, dirao sam je po grudima, spolovilu, stražnjici ali se ne sjećam da sam izvadio i spolovilo. Sve se to događalo dok su njezini ukućani bili odsutni, priznao je optuženik .


Na pitanje predsjednice vijeća kako su se uopće zbližili, optuženik je odgovorio da su bili susjedi.


»Ali ne znam kako je to počelo. Možda gurkanje, ona mene, ja nju, bilo joj je zanimljivo slati mi poruke. Jesam, znao sam koliko ima godina, znao sam u kojoj je dobi. Da, bio sam sa svima u obitelji dobar, nakon ovoga nisam«, priznao je optuženi odgovarajući na pitanja sudskog vijeća.