Iza brave

Ostaje u Via Romi: Riječanki koja je pijana prijetila majci sedam mjeseci zatvora

Slavica Kleva

Ilustracija / Foto Davor Kovačević

Ilustracija / Foto Davor Kovačević

Osuđena žena ranije je bila u zatvoru zbog zlouporabe narkotika, a pod utjecajem alkohola slala je prijeteće SMS poruke svojoj majci koja skrbi o njenoj maloljetnoj kćeri



RIJEKA Na sedam mjeseci bezuvjetnog zatvora osuđena je 34-godišnja majka dvoje maloljetne djece koja je SMS porukama prijetila vlastitoj majci koja je i privremena skrbnica njezinom maloljetnom djetetu. Sudsko vijeće kojim je predsjedala sutkinja Sandra Juranović nije bilo sklono donijeti mjere opreza i pustiti osuđenu na slobodu, već je nepravomoćno osuđenoj ženi produljilo istražni zatvor, cijeneći pri izricanju sankcije olakotnim činjenicu da je psihijatrijskim vještačenjem utvrđeno da je bila smanjeno ubrojiva ali i zbog izraženog žaljenja i kajanja.


Otegotnim je cijenjena njezina ranija osuđivanost zbog kaznenih djela zlouporabe opojnih droga. Osuđivana je na Županijskom sudu, provela je 19 mjeseci u zatvoru zbog toga, ponovila je kazneno djelo, ali je vijeće cijenilo otegotnim i intenzitet u počinjenju kaznenog djela prijetnji, ne samo zbog prijetećeg sadržaja odaslanih SMS poruka već i uvredljivog i napadačkog sadržaja poruka.


Prije okončanja postupka u sudnicu je pozvana i majka optužene koja je iskoristila blagodat nesvjedočenja protiv kćeri ali je kratko kazala kako je do svega ovoga došlo jer je za sve kriv alkohol i da ona želi da se njezina kći izliječi.


Pogrešne odluke




Uvredljive i uznemirujuće poruke poput »Tek sad ćeš vidjeti što će biti na sudu, uzet ću ti moju kćer, kunem ti se, sj…. ću te s guštom, a netko te možda dočeka ispred zgrade, završit ćeš u bolnici«, samo su dio optužnog akta koji je podignut protiv kćeri koja je prijetila majci. »Kunem ti se, zapamtit ćeš ovaj dan«, prijetila je svojoj majci uz gomilu strašnih psovki.


Poruke su uznemirile baku, skrbnicu svog unuka, pa je nesretna žena i zatražila pomoć policije,a na koncu je njena kći privedena i protiv nje podignuta optužnica. Optuženica se na sudu pokajala.



Tužiteljica je u završnim riječima podvukla kako je optužena neosporno počinila kazneno djelo. Riječi upućene putem mobitela mogu kod svake normalne osobe izazvati strah što se kod žrtve i dogodilo. Optužena kaže da je kazneno djelo počinila u stanju alkoholiziranosti, ali dijelom je pobijena nalazom vještakinje koja je utvrdila kako ista boluje od određene bolesti i da neovisno o tome da li je bila ili nije pod utjecajem alkohola, poremećaj ličnosti kod optužene uzrokuje impulzivne i agresivne  obrasce ponašanja, kazala je tužiteljica protiveći se ukidanju istražnog zatvora. 



– Žao mi je što sam napravila, sramim se i svjesna sam da sam jako pogriješila. Izgubila sam razum i zato što je to sve skupa bilo izazvano teškim emocionalnim stresom, nisam bila svjesna protupravnosti onoga što činim i nisam imala namjeru onoga što mi se stavlja na teret. Ja se kajem zbog svojih pogrešnih odluka u prošlosti i želim se okrenuti budućnosti i brinuti se za svoju kćer odnosno pomoći majci koja je meni uvijek pomagala da zajedno odgojimo moju kćer.


Nisam imala pravo to napraviti, znam zašto sam tako reagirala međutim razočarana sam sobom i poštivat ću zabranu pristupa dok tako bude odlučeno od strane suda. Ja patim jer djetetu ne mogu pružiti ljubav koju je moja majka dala meni. Nastavit ću se liječiti kako bih dokazala da mogu biti uzorna građanka i majka svojoj djeci jer želim sudjelovati u obiteljskom životu kada mi sud to odobri. Molim sud da mi da priliku da to i dokažem kako bi moj život dobio smisao. Najviše bih voljela da moja majka bude sretna i da ne pati i nadam se da će mi moći oprostiti to što sam napravila.


Nova obitelj


U obitelji mog izvanbračnog supruga s drugom kćeri sam dobro prihvaćena, imamo zajednička druženja i moja druga kći je za mene vezana i sa mnom sretna, kazala je u jednom dahu optužena u trenutku iznošenja obrane.


Na pitanje o odnosima s majkom prije ovog događaja, optužena je rekla da joj je mama i unatoč sudskoj zabrani davala da viđa dijete. Vidjela je mama da smo sretne skupa, ja bih joj pomagala oko zadaće, slikale smo se, igrale u parku, mama me je puštala s njom vani, ne znam zašto je promijenila ponašanje, odgovorila je optužena. Pretpostavljam da je to zbog mojih problema s alkoholom i znam da mi je time htjela pomoći, no ja od toga budem smušena, jedan dan mogu vidjeti dijete, drugi dan ne mogu, a to me jako razdražuje, odgovorila je optužena. »Tog dana bila sam u alkoholiziranom stanju, u društvu sam bila s bivšim dečkom«, kratko je odgovorila na daljnje pitanje.


– Nisam mislila niti bila svjesna da ću izazvati toliki strah kod majke pisanjem takvih poruka. Ja sam svjesna da poruke ovakvog sadržaja kada kažem da će ju »netko dočekati pred kućom i da će zbog toga završiti u bolnici i da bi mene bilo strah izaći iz kuće« jesu takve da mogu izazvati strah, međutim tada nisam bila toga svjesna jer sam bila pod utjecajem alkohola. Ja ne sporim da sam sve ove poruke poslala majci, kazala je na kraju obrane optužena.