Koprivničko-križevačka županija

Organizirani horor usred Hrvatske: Deset osoba uhićeno zbog podvođenja i spolnog zlostavljanja djece

Hina

Laički objašnjeno, obitelj je nudila svoju djecu, djevojke od 14 do 18 godina. Sve se odvijalo prema dogovoru, kada bi se korisnici usluga zadovoljili, djevojku bi vraćali obitelji prema dogovoru. Obitelj bi zauzvrat dobivala novac ili druge poklone različite vrijednosti.

Koprivničko-križevačka policija prošli je tjedan uhitila deset osoba s područja Koprivničko-križevačke županije, među ostalim zbog podvođenja i spolnog iskorištavanja djeteta, a nakon ispitivanja u varaždinskom Županijskom državnom odvjetništvu su pušteni da se brane sa slobode. Zamjenik županijske državne odvjetnice Darko Galić rekao je Hini da je deset osoba privedeno i ispitano, nakon čega su pušteni.

Pojasnio je da su nakon ispitivanja pušteni jer nisu utvrđene okolnosti koje bi zahtijevale njihovo zadržavanje odnosno određivanje mjere istražnog zatvora. Naglasio je da su zbog toga i privedene na Županijsko državno odvjetništvo radi ispitivanja postoji li potreba za njihovom zadržavanjem. Kazao je kako više informacija o cijelom slučaju ne može reći jer, naglasio je, postupak ide dalje.


Iako nije potvrdio zbog čega su te osobe privedene, neslužbeno se doznaje, a tako navode i drugi mediji, da ih se tereti za kaznena djela trgovanja ljudima, spolnog iskorištavanja djeteta, podvođenja i još nekoliko drugih kaznenih djela. Riječ je o osobama romske nacionalne manjine, a među osobama koje su uhićene bilo je i maloljetnika.


– Treba naglasiti kako ovdje nije riječ o zadiranju u romsku tradiciju. Tabu-tema je kako u njihovu tradicionalno načinu života, koji je nama možda neshvatljiv, dolazi do prodaje djeteta za brak ili dogovaranja brakova. Ovdje se ne radi o tome, već o višekratnom prodavanju djece i djevojaka drugim osobama za novac – ispričao je za Podravski izvor blisko upoznat s posljednjom problematikom koju su razotkrili policajci i s kojom su dosta posla u petak imali istražitelji Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu.




U petak poslijepodne koprivnički su policajci prepratili uhićene Rome na ispitivanje nakon kojeg su pušteni na slobodu. Potvrdio je to i glasnogovornik varaždinskih tužitelja Darko Galić.


– U ovom dijelu postupka ne mogu vam mnogo kazati osim potvrditi kako smo ispitali deset osoba od kojih su dvoje maloljetnici zbog kaznenog djela trgovanja ljudima i drugih kaznenih djela – rekao je Galić i objasnio zašto su uhićeni pušteni da se brane sa slobode.


– Nije postojala niti jedna propisana osnova da se uhićenim osobama izrekne istražni zatvor pa su pušteni. No, postupak se nastavlja, vidjet ćemo što će tu biti dalje – dodao je Galić.


Među uhićenima, doznaje Podravskii, bile su osobe koje su prodavale svoju djecu za seksualne usluge, ali i kupci, korisnici tih ‘usluga’. Laički objašnjeno, obitelj je nudila svoju djecu, djevojke od 14 do 18 godina. Sve se odvijalo prema dogovoru, kada bi se korisnici usluga zadovoljili, djevojku bi vraćali obitelji prema dogovoru. Obitelj bi zauzvrat dobivala novac ili druge poklone različite vrijednosti.


Nije točno poznato kako su koprivnički policajci uspjeli razotkriti taj začarani, dosad nepoznati krug romskog života koji nema nikakve veze s njihovom tradicijom, već samo s kriminalom i ničim drugim. Navodno je cijeli slučaj policiji prijavila jedna od djevojaka koje su bile tako prodavane. Slomila se jer nije mogla trpjeti takvo zlostavljanje od vlastite obitelji, ali i ljudi kod kojih je završila.


Nerijetko su djevojke bile tjelesno kažnjavane ako bi se pobunile ili proturječile svojim ‘iznajmiteljima’.