Procedura

Optuženi za dilanje suđenje čeka na slobodi: Zoran Popović izašao iz riječkog zatvora

Fiore Vežnaver

Zoran Popović s odvjetnikom Velimirom Došenom / foto F. VEŽNAVER

Zoran Popović s odvjetnikom Velimirom Došenom / foto F. VEŽNAVER

Riječki sud se složio da Srbija nije izručila Popovića za proces u Rijeci te da ne može ostati u pritvoru



 Zoran Popović, 43-godišnjak kojeg na riječkom Županijskom sudu čeka suđenje pod optužbom da je bio karika velikog međunarodnog narkolanca, pušten je jučer poslijepodne iz riječkog zatvora, nakon što mu je ukinut pritvor, a riječki sud se složio sa stavom obrane da ga je Srbija izručila isključivo zbog suđenja u Gospiću, a ne u Rijeci, pa nije utemeljeno da u istražnom zatvoru čeka riječko suđenje. Odluka nije pravomoćna, USKOK ima pravo žalbe, no poznavatelji problematike navode da je izgledno da će ona biti potvrđena jer je upravo na tragu sugestije i stava Vrhovnog suda.


– Zadovoljan sam odlukom i tretmanom u Rijeci, drago mi je da se ovako riješila ova pravna zamrzlama, izjavio je za naš list nakon izlaska iz riječkog zatvora Zoran Popović, rodom iz Donjeg Lapca, koji ima boravište u Apatinu u Srbiji i prebivalište u Karlovcu.


Izvanraspravno vijeće riječkog Županijskog suda jučer je na svojoj sjednici zaključilo da nema temelja da se Popoviću odredi istražni zatvor, kako je pledirala zastupnica USKOK-a. Riječki suci odlučivali su o pritvoru Popoviću, uhićenom prije 15-ak dana u Gospiću temeljem tjeralice, nakon što je Vrhovni sud dao za pravo obrani koja smatra da je Popović 18. srpnja neutemeljeno uhićen u Gospiću pa smješten u riječki zatvor, jer ga je Srbija izručila isključivo zbog suđenja u Gospiću. Suci Vrhovnog suda prihvatili su žalbu Popovića i njegovog odvjetnika Velimira Došena, ukinuli rješenje riječkog suda kojem mu je prije četiri mjeseca određen istražni zatvor i slučaj vratili na ponovno odlučivanje.




Vijeće riječkog Županijskog suda zaključilo je jučer da nema uporišta da se Popoviću odredi istražni zatvor, donijelo odluku što je na tragu mišljenja Vrhovnog suda. Sam Vrhovni sud je, naime, u obrazloženju odluke kojim prihvaća žalbu obrane na Popovićevo smještanje u riječki zatvor naveo da je Srbija dopustila izručenje Popovića Hrvatskoj radi suđenja u Općinskom sudu u Gospiću, pod uvjetom da se optuženik bez suglasnosti Srbije ne može goniti za druga kaznena djela i prema njemu izvršiti kazna za druga djela prije izručenja.


– Zadovoljan sam ishodom. Očekivao sam ovakvu odluku, s obzirom na raniji zaključak Vrhovnog suda koji je prihvatio našu žalbu. Bio sam uvjeren da će riječki Županijski sud poštovati zakon, potvrditi da smo pravna država, da se poštuju konvencije i međunarodni ugovori koje je sklopila Hrvatska. A temeljno je da se nekome ne može suditi za kazneno djelo zbog kojeg nije izručen, posebice ako se to izrijekom navodi u dokumentaciji o izručenju, ističe Popovićev branitelj, riječki odvjetnik Velimir Došen, dodajući da se može ovaj slučaj nazvati i Lex Popović.


Popovićev odvjetnik objašnjava da je pripremno ročište u riječkom suđenju za delikte vezane za drogu, temeljem optužnice u kojoj je Popović prvooptuženi, zakazano za listopad i da će se njegov branitelj uredno odazvati na sudski poziv i doći na sud.


– Na sjednici je danas obećao da se neće kriti, da će se odazivati na svaki sudski poziv. I on želi da što prije počne suđenje i da dokaže da nije kriv, kako to tvrdi optužba, objašnjava Došen.


Popović je završio u riječkom zatvoru nakon što je 18. srpnja uhićen u Gospiću temeljem sudske tjeralice i istražnog zatvora kojeg mu je prije četiri mjeseca odredio riječki Županijski sud, koji je potvrdio USKOK-ovu optužnicu u kojoj je Popović prvooptuženi od četvorice koji se terete da su bili karike međunarodnog narkolanca, upleteni u krijumčarenje većih količina kokaina iz Nizozemske u Hrvatsku i prodaju te droge.