Perfidna prevarantica

Optužena žena koja je varala lakovjerne Riječane: Posuđivala milijune, nikad ih nije vraćala

Šarlota Brnčić

Danijela Rasperger imala je žrtve u dobi od 45 do 82 godine / Foto Roni BRMALJ/Arhiva NL

Danijela Rasperger imala je žrtve u dobi od 45 do 82 godine / Foto Roni BRMALJ/Arhiva NL

Danijela Rasperger dovodila je ljude u zabludu i navela ih da joj »posuđuju« novac i to u iznosima koji su se kretali od 17.500 pa čak do 750.000 kuna



RIJEKA – Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci je nakon dovršene istrage podiglo optužnicu protiv hrvatske državljanke, 52-godišnje Danijele Rasperger iz Samobora, zbog počinjenja kaznenog djela prevare. Kako navode iz Općinskog državnog odvjetništva, optužnicom se okrivljenicu tereti da je od travnja 2009. do prosinca 2015. godine u Rijeci, u nakani pribavljanja nepripadne imovinske koristi, od ukupno jedanaestero oštećenika tražila i dobivala razne novčane iznose.


Taj novac joj je navodno bio potreban za ishodovanje kredita u inozemnim bankama, pomaganje u rješavanju imovinskopravnih i sudskih postupaka, pribavljanje potrebne dokumentacije za izgradnju kuće i slično. Tereti ju se da je od nekih oštećenika tražila da joj posude novac, uz obećanje kako će ga vratiti za nekoliko dana, unaprijed znajući da to neće učiniti. Na opisani način okrivljenicu se tereti da se okoristila za ukupan novčani iznos od 2.069.195,00 kuna i 2.335 eura. Optužnom vijeću Općinskog suda predloženo je da se produlji istražni zatvor koji je određen protiv nje i to zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.


Djelatnici Treće policijske postaje radili su na ovom slučaju nekoliko godina i uložili golem trud kako bi skupili materijalne dokaze protiv nje. Radilo se o vrlo opsežnom kriminalističkom istraživanju, posebice što je u pitanju bio veći broj prevara kroz duže razdoblje. Kako je, nakon što je završena dugotrajna krim-obrada, bilo priopćeno iz PU primorsko-goranske, prikazivanjem lažnih činjenica dovela je i održavala u zabludi više hrvatskih državljana s područja Primorsko-goranske županije.




Oštećene je dovodila u zabludu navodeći ih da joj isplaćuju različite novčane iznose radi posredovanja u ishodovanju kredita ili u imovinskopravnim sporovima, zatim radi pribavljanja različite dokumentacije te na druge načine. Naveli su i kako su prevarama oštećeni građani u dobi od 45 do 82 godine, a za iznose koji su se kretali od 17.500 pa do čak 750.000 kuna.