Podignuta optužnica protiv Jose Nokovića (49)

Optužen za ucjenjivanje i prijetnje smrću čelnicima Plodina

Ico Mikuličić

Njega se sumnjiči da je ucjenjivao vlasnika Milu Ćurkovića i čelnike Plodina prijeteći im smrću i trovanjem hrane u marketima te tvrtke



RIJEKA – Podignuta je optužnica protiv Jose Nokovića (49), bivšeg pravosudnog policajca i dragovoljca. Njega se sumnjiči da je ucjenjivao vlasnika Milu Ćurkovića i čelnike Plodina prijeteći im smrću i trovanjem hrane u marketima te tvrtke. Prema podacima iz optužnice ispada da je s ucjenjivačkom aktivnošću počeo prije osam godina. Pojedinosti iz optužnice još nisu poznate, a u početku istrage se spominjala mogućnost da je Noković možda ucjenjivao još nekog pa se ne zna što se to zbivalo ranijih godina.


Nakon duže istrage ucjenjivač je 20. ožujka uhićen i od tada se nalazi u pritvoru. Tužitelji su (bez navođenja imena) o slučaju izdali priopćenje: Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je po provedenoj istrazi podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1965.) zbog počinjenja jednog kaznenog djela iznude i pet kaznena djela iznude u pokušaju te jednog kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.


Okrivljeniku se stavlja na teret da je od 17. veljače 2006. do 18. ožujka 2014. na području Rijeke i Kostrene; u namjeri da se domogne znatne nepripadne imovinske koristi u više navrata slao iznuđivačka pisma većem broju oštećenika između kojih i jednom trgovačkom društvu te tražio isplatu novčanih iznosa od 20.000 do 800.000 eura prijeteći kako će im se u slučaju neisplate ili obavještavanja policije osvetiti napadom na život njih i članova obitelji, ugrožavanjem života njihovih kupaca trovanjem artikala čijom se prodajom bave te podmetanjem eksploziva.




Do isplate novčanih iznosa nije došlo jer su se oštećenici obratili policiji. Također, okrivljenika se tereti da je u kući u kojoj prebiva neovlašteno držao pištolj s pripadajućim spremnikom streljiva te više metaka, navode tužitelji u priopćenju.  


Predloženo je da se okrivljeniku produlji istražni zatvor koji mu je određen zbog opasnosti od ponavljanja djela.


Riječ je o umirovljeniku koji je do ovog slučaja bio prijavljivan kao obiteljski nasilnik. U premetačini nakon uhićenja pronađene su bilježnice s preciznom evidencijom njegovih postupaka te onim što planira. Među pronađenim predmetima bilo je i nekoliko mobitela koje je često mijenjao, a jedan od njih bio je zakopan u olovnoj navlaci, najvjerojatnije kako se ne bi otkrio njegov signal.