"Vrijedni" gosti

Optužen dvojac Slovaka: Krali plovila po Jadranu i lijepili na njih lažne oznake

Slavica Kleva

Ljubomir Karasek i Miroslav Danko  / Foto  R. BRMALJ

Ljubomir Karasek i Miroslav Danko / Foto R. BRMALJ

Za Miroslava Danka tužitelj traži jedinstvenu zatvorsku kaznu od tri godine i šest mjeseci, a za Miroljuba Karaseka dvije godine i šest mjeseci. Danko je platio jamstvo od 250 tisuća kuna i brani se sa slobode, a Karasek je u istražnom zatvoru 



RIJEKA Podignuta je optužnica protiv 41-godišnjeg Slovaka Miroslava Danka i njegovog 28-godišnjeg sunarodnjaka Ljubomira Karaseka iz Lučeneca, u kojoj ih se tereti da su od travnja do rujna prošle godine počinili najamnje sedam kaznenih djela krađa, ali i krivotvorili isprave. I dok je prvooptuženi Danko platio jamstvo u iznosu 250 tisuća kuna pa će se u daljnjem postupku braniti sa slobode, Karasek se nalazi u istražnom zatvoru od kraja rujna 2015. godine.


Dvojac je operirao po otoku Krku, mjestima Malinskoj, Pušći pokraj Omišlja, Klimnu, ali i Bakarcu, te području pod nadležnošću zadarske policijske uprave, Viru, Ninu, a meta njihovih interesa bili su skupocjeni gumenjaci, vanbrodski motori, jet skiji, ronilačka oprema, sveukupne vrijednosti veće od pola milijuna kuna. Osim hrvatskih državljana, oštećeni su državljani Austrije i Slovenije, no njihovi otuđeni predmeti su pronađeni te u konačnici i vraćeni vlasnicima.


Diljem Kvarnera 


Danko se tereti da je u rujnu u Malinskoj, u dogovoru s Karasekom, ukrao skuter za more, jet ski yamaha VX 1100 i prikolicu za jet ski vrijedne 60 tisuća kuna. Ukrali su i jet ski i iz auto kampa Pušća vrijedan dvadesetak tisuća kuna. Potom su iz dvorišta obiteljske kuće u Klimnu ukrali gumeni gliser Master magnum 620 Open te izvanbrodski motor yamaha od 150 konjskih snaga koji se nalazio na prikolici, ukupne vrijednosti 130 tisuća kuna. Nekoliko dana kasnije, u noći 31. kolovoza na 1. rujna, iz lučice Bakarac koja se nalazi uz magistralu ukrali su gumeni čamac jamaica SACS 530 te izvanbrodski motor yamaha od 73,6 kW ukupne vrijednosti 220 tisuća kuna. 



Fotografije plijena u mobitelu 




Kada je policija pretražila VW tuareg i priključno vozilo za prijevoz plovila kojim su se koristili Danko i Karasek, kod njih su zatečeni i oduzeti skuteri za more na kojima su već bile namontirane krivotvorene registracijske i ostale oznake, a i samo priključno vozilo je bilo ukradeno. Kod njih su pronađeni dokumenti otuđenih plovila, pronađena su sredstva kojima su optuženici radili krivotvorenja, ljepljive trake, sklapeli, registracijske pločice slovačkih oznaka, plovidbene dozvole. Pretragom mobitela pronađene su fotografije ukradenih plovila, vanbrodskih motora i prikolica za plovila.



U Dramlju su pak s parkirališta ispred apartmana u Kačjaku ukrali moped marke gillera runne, motociklističku kacigu sve skupa vrijedno 11 tisuća kuna, pa potom došli u Njivice gdje su ukrali gumeni čamac s plastičnim dnom marke Selva 540, vanbrodski motor Selva dorado 40KS koji je bio pričvršćen na plovilu te prikolicu na kojoj se i nalazilo plovilo. Ukrali su pritom plovidbenu dozvolu, policu osiguranja, dozvolu za voditelja brodice i svu pripadajuću opremu koja se nalazila na plovilu i pritom vlasnika oštetili za 75 tisuća kuna.


Slovaci se terete i za krivotvorenja jer bi na prethodno ukradenim plovilima i skuterima odljepljivali prave registarske oznake i na njihovo mjesto ljepili ili demontirali originalne identifikacijske pločice i na tom mjestu montirali lažne.


Lažne oznake 


Primjer na koji su način mijenjali originalne identifikacijske oznake gotovo u svim slučajevima i na svim ukradenim plovilima, skuterima i priključnim vozilima, možda najbolje oslikava navod iz optužnice za ukradeni gumeni gliser u Klimnu. Kada su »snimili« Master magnum 620 open u dvorištu, a kako bi prikrili da se radi o ukradenom plovilu, preko originalnog broja šasije priključnog vozila koji se nalazi na gornjem dijelu desnog metalnog profila, Karasek je priljepio samoljepivu traku sive boje te na gornju stranu profila namontirao magnetnu naljepnicu sive boje s tekstom na slovačkom jeziku s raznim brojčanim oznakama koja naljepnica je montirana na mjestu originalne identifikacijske pločice, a prethodno je demontirana sa svog mjesta. Na zadnju stranu prikolice pričvrstio je PVC okvir u kojega je postavio slovačku registarsku oznaku te takvom prikolicom plovilo prevezao u Bakarac gdje je plovilo i pronađeno. Modus operandi identično je primjenjen i u slučaju ukradenog gumenog čamca s plastičnim dnom jamaica. Uklonili su originalne oznake registracije te na njihovom mjestu zalijepili brojčanu oznaku 4003281, a na krmenom dijelu plovila s trupa su uklonili originalnu identifikacijsku oznaku s i nalijepili PVC naljepnicu s nepripadajućim serijskim brojem.



Sklonište i na Silbi 


Policijska uprava zadarska sumnjičila je ovaj dvojac da su još u lipnju u Pakoštanima i Turnju ukrali dva jet-skija s prikolicama vrijedna više od 150 tisuća kuna. Dio ukradenih predmeta sa zadarskog područja policija je pronašla u objektima koje su Danko i Karasek unajmili na Silbi i u Zadru te su ih vratili vlasnicima. (NL)



Zahvaljući brzom djelovanju policijskih službenika s Krka, ali i u koordinaciji s policajacima zadarske PU uprave, dvojac je brzo uhićen. Tada je i utvrđeno da su Slovaci došli u našu zemlju s jednim jedinim ciljem, ne odmarati se i uživati u ljetnim radostima, već isključivo kako bi krali i činili kaznena djela. Tužitelj, zamjenik Općinskog državnog odvjetnika u optužnici je predložio sankciju, za Miroslava Danka traži jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju tri godine i šest mjesci, a za Miroljuba Karaseka dvije godine i šest mjeseci.