Težak incident

‘Odvrnuo je ventile na plinskoj boci i kresnuo upaljač’: Počelo suđenje krivcu za eksploziju u Kostreni

Slavica Kleva

Mustafa Kenović liječi se od ovisnosti za vrijeme trajanja istražnog zatvora / Foto Marin ANIČIĆ

Mustafa Kenović liječi se od ovisnosti za vrijeme trajanja istražnog zatvora / Foto Marin ANIČIĆ

Kenović je u vrijeme nedjela bio smanjeno ubrojiv, ali u blažem stupnju. Postoji opasnost da bi i u budućnosti mogao napraviti teže kazneno djelo zbog poremećaja ličnosti – procjenjuje dr. Elizabeta Dadić Hero, sudska vještakinja psihijatrijske struke



RIJEKA – »Nakon inkriminiranog događaja okrivljeni nije alkoskopiran, ali sam tijekom razgovora doznala da konzumira alkohol niz godina. Liječen je u Psihijatrijskoj bolnici Rab, ali i u KBC-u zbog poremećaja osobnosti izazvane alkoholnom ovisnošću«, kazala je jučer na samom početku suđenja dr. Elizabeta Dadić Hero, sudska vještakinja psihijatrijske struke, očitujući se pred vijećem kojim predsjeda sutkinja Vedrana Barbalić Biasiol o strukturi ličnosti 79-godišnjeg Mustafe Kenovića s prebivalištem u Kostreni. Kenoviću se sudi zbog nasilja u obitelji i dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom. Od eksplozije plina koju je izazvao Kenović u vlastitom stanu kako bi naudio svojoj supruzi, prošla su četiri mjeseca, a toliko vremena se optuženi nalazi u istražnom zatvoru.


Učestale prijetnje


Kenović je učestalo prijetio svojoj supruzi, prijetnje su se intenzivirale tijekom travnja, a kulminirale 22. svibnja kada je u stanu na trećem katu u Ulici Ive Šodića Kenović pokušao nauditi ne samo svojoj supruzi, već je tim činom ugrozio živote drugih stanara. Dovukao je u hodnik stana plinske boce, otvorio sigurnosne ventile na dvije od njih, jedne zapremine tri, druge zapremine pet litara plina za kućanstvo, pa plin koji je izlazio iz plinskih boca zapalio plamenom iz upaljača. Došlo je do zapaljenja i eksplozije plina koji je ispunio prostor unutrašnjosti stana, izbijeni su prozori i vrata iz ležišta, oštećen je stan, ali i okolni stanovi u zgradi i zapravo takvim činom doveo u opasnost živote i imovinu ljudi.


Za sada ostaje enigma zašto je Kenović postavio plinske boce u hodnik, pustio plin, upalio ga upaljačem kad je supruga bila izvan stana, iza zaključanih vrata stana, na hodniku, pa je zapravo opekline zaradio samo Kenović. Nakon što se oporavljao nekoliko dana u bolnici priveden je u istražni zatvor. Supruga je u međuvremenu smještena u sigurnu kuću, a budući da je stan vlasništvo jednog od Kenovićevih sinova, upitno je hoće li mu članovi obitelji dopustiti da se vrati u stan koji je umalo razorio, a ugrozio živote i imovinu ostalih stanara.




– U odnosu na stil i način života, kod okrivljenog sam evidentirala poremećaj osobnosti sa strukturalnim promjenama ličnosti. Obilježje tog poremećaja je zanemarivanje i neuvažavanje drugih ljudi, umanjivanje vlastite odgovornosti, prebacivanje krivnje na druge, takav čovjek ne osjeća grižnju savjesti, ne uči iz kazne, manipulira, vara… Odluku donosi u trenutku, bez razmišljanja o posljedicama za sebe i druge, češće konzumira sredstva ovisnosti, javlja se neka od bolesti ovisnosti, u konkretnom slučaju o alkoholu. Utvrdila sam da se radi o dugogodišnjem neliječenom alkoholičaru koji funkcionira u granicama vlastitih mogućnosti i nekritičan je spram količine alkohola koji konzumira. Tijekom razgovora spomenuo je da svakodnevno pije pivo, pijenje žestokih pića negira – rekla je vještakinja.


Preporuka liječenje


– Kenović je u vrijeme nedjela bio smanjeno ubrojiv, ali u blažem stupnju. Značajnih odstupanja u psihomotoričkoj percepciji optuženi nije imao. On je uzeo plinske boce, donio ih u hodnik, odvioventile, komunicirao je sa ženom s druge strane zaključanih vrata. Postoji opasnost da bi i u budućnosti mogao napraviti teže kazneno djelo zbog poremećaja ličnosti. Preporuka je da nakon sankcioniranja i izvršenja kazne nastavi s liječenjem od ovisnosti kao što se to i sada realizira, za vrijeme trajanja istražnog zatvora – kazala je sudska vještakinja, premda je naglasila i da nije motiviran za liječenje.


Na sljedećoj raspravi ispitat će se supruga koju je dugotrajno tlačio, ugnjetavao, prijetio da će je ubiti, te dignuti u zrak i nju i sebe ako se sama ne iseli. Uskraćivao joj je samostalno raspolaganje novčanim sredstvima kojima su kao obitelj raspolagali, njegovom mirovinom, ali i novčanim sredstvima koje je ona sama zarađivala.