Suđenje

Odvjetnik traži da se Huanitu vrati kanabis: ‘Oduzet mu je lijek koji mu održava život’

Fiore Vežnaver

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Iz količine marihuane koja je pronađena kod Luksetića moglo se ekstrahirati 1.718 grama ulja kanabisa, na što je Luksetićev odvjetnik prigovorio da se raspravlja o gramima, a ne o zdravlju



RIJEKA Ovo nije matematički, nego životni problem. Nije to pitanje čiji odgovor možemo tražiti u igranju statistikom. Vještak je trebao odgovoriti na supstancijalna pitanja, no u ovom nalazu ne uzima se u obzir mnogo toga što bi trebalo. Čak i relevantni znastvenici ne znaju što treba Huanito Luksetić, samo on to može znati.


Da bi supstanca koju je uzimao dovela do rezultata treba količine povećavati do razine koju može podnijeti. No, mislim da je pogrešan smjer u kojem se ovdje krenulo, utvrđivanje količine ekstrakta koji se može proizvesti i koliko bi mom branjeniku bilo potrebno. Jer, kolika god bila ta količina, bitno je da je ta supstanca služila Huanitu da si spasi život i održi zdravlje.


Marihuana za prodaju?


Izjavio je to jučer odvjetnik Vladimir Gredelj, branitelj Huanita Luksetića (39) iz Bregi kod Matulja, osvrćući se na najnoviji nalaz toksikološkog vještaka u nastavku suđenja u kojem se, osim Luksetića, na optuženičkoj klupi nalazi i njegov sumještanin Goran Zakrajšek (45). Luksetić se tereti da je u krugu obiteljske kuće na Bregima držao 15 kilograma marihuane radi prodaje na ilegalnom tržištu, a zajedno sa Zakrajšekom uzgojio 11 stabljika indijske konoplje radi proizvodnje marihuane, s namjerom da se ona proda.




Huanitov odvjetnik kritički se jučer osvrnuo u sudnici na nalaz dopunskog toksikološkog vještačenja što je sačinjen i dostavljen sudu, a njime mnogo više može biti zadovoljna optužba, jer se može tumačiti da predstavlja vjetar u leđa inkriminacijama.


Vještačenje u Centru za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić u Zagrebu pokazalo je da se iz dijela biljne materije – samo iz cvjetnih vrhova i pripadajućeg lišća – ekstrakcijom moglo dobiti oko 887, odnosno 990 grama čistog THC-a, ovisno o tome koja se prosječna koncentracija THC-a u materiji uzima kao temelj za izračun.


U nalazu, koji potpisuje glavna vještakinja za toksikološka vještačenja, navodi se kako bi se – uzimajući u obzir dosadašnja iskustva – od 887 grama čistog THC-a dobilo oko 1.538 grama ulja kanabisa s prosječnim udjelom od oko 58 posto THC-a, a od 990 grama 1.716 grama ulja istih karakteristika.


– S obzirom na izjavu okrivljenika da je koristio gram ulja kanabisa dnevno, količina od 1.538 grama ulja kanabisa dostajala bi za isto toliko dana, odnosno 51,3 mjeseca, a količina od 1.716 grama ulja za 57,2 mjeseca (dakle, između četiri i pet godina, op.n.)«, navodi se u nalazu.


Vratite mu lijek!


Odvjetnik Gredelj već je u svom pismenom podnesku dostavljenom sudu nalaz vještaka ocijenio »u potpunosti nevjerodostojnim, pogrešnim i nepotpunim«. Prigovara, među ostalim, da vještak nije precizirao koju metodu rada je primjenjivao prilikom dobivanja navedenih rezultata, a ona se zasigurno znatno razlikuje od one Huanita Luksetića.


– Molio bih sud da se mom branjeniku vrati ono što mu je oduzeto. Oduzet mu je lijek koji mu održava život – apelirao je jučer u sudnici odvjetnik Gredelj, tražeći da se Huanitu vrati što mu je zaplijenjeno. – Ovo je antikršćanski i anticivilizacijski postupak. Sramota! – zaključio je svoj pledoaje Huanitov odvjetnik.


Vijeće riječkog Općinskog suda, kojem je predsjedavala sutkinja Tatjana Čargonja, prihvatilo je prijedlog obrane da se, radi dodatnog objašnjenja svog nalaza, na sljedeću raspravu u lipnju pozove toksikološka vještakinja koja ga je i sačinila.


Nije prihvaćen prijedlog obrane da se kao svjedok sasluša Rick Simpson, kao znanstvenik i autoritet u domeni uporabe konoplje u medicinske svrhe. Gredelj je zatim predložio Simpsona kao ad-hoc vještaka, ali je sudsko vijeće zasad »zamrznulo« odluku o tome, dok se ne sasluša toksikološka vještakinja.



– Konoplja je hrana i lijek. Od vještačene materije ja nisam radio ekstrakt, pa mogu reći samo otprilike koliko bih dobio. Ali, nevažno je da li bih dobio više ili manje, meni bi koristila – komentirao je pak vještački nalaz Huanito Luksetić, koji od početka tvrdi da je bio prisiljen uzgajati konoplju kako bi spasio svoj život i zdravlje. Još od uhićenja naglašava da je – kao oboljeli od multiple skleroze – uzgoju konoplje i uzimanju kanabisovog ulja pristupio kada je već probao sve u liječenju.