Danas nastavak suđenja

Odvjetnik će danas tražiti izuzeće zadarskog suda? ‘Daruvarac bi na kraju mogao i tužiti Republiku Hrvatsku’

P. N.

Foto Dino Stanin / PIXSELL

Foto Dino Stanin / PIXSELL



Danas se nastavlja suđenje Darku Kovačeviću Daruvarcu (31) za teško premlaćivanje 18-godišnje djevojke u zadarskom kafiću “Chill Out”. Mediji pišu kako bi njegov odvjetnik mogao zatražiti izuzeće zadarskog Općinskog suda zbog narušenih uvjeta suđenja i prava njegova klijenta.


– Sve će se znati na raspravi – kazao je za Slobodnu Dalmaciju odvjetnik Boris Radman. 


Zanimljivo je, međutim, da neki pravni stručnjaci drže bi nasilni Daruvarac mogao tužiti Hrvatsku i na Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Njegovo puštanje na slobodu, nakon što u Zadru u šest mjeseci nije donijeta prvostupanjska presuda, izazvalo je niz javnih reakcija javnih osoba i političara, među kojima su bili i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Upravo njihovo komentiranje postupanja zadarskog suda i izjave o samom Daruvarčevu postupku neki odvjetnici smatraju dovoljnim dokazom upletanja politike u samostalnost sudbene vlasti, odnosno “olakotnim okolnostima” za Kovačevića, koji bi to mogao dobro iskoristiti u kasnijim tužbama protiv Republike Hrvatske na Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, na kojem je Republika Hrvatska po tom pitanju već nakupila podosta negativnog iskustva.




Oni, piše Slobodna, drže kako se u uvjetima “gdje je javnost već više puta strijeljala, ubila i kastrirala Kovačevića” teško može održati normalno suđenje. Delegiranje suđenja u neku drugu sredinu u takvom kontekstu ne bi, smatraju naši sugovornici, bitno utjecalo na uvjete objektivnog suđenja koji su, po njima, neupitno narušeni.