Prekršajni sud u Splitu

Odgođeno novo suđenje o poljudskoj svastici, slijedi zastara

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



SPLIT, Zbog nedolaska izvršnog direktora Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damira Vrbanovića u petak je na splitskom Prekršajnom sudu odgođeno ponovljeno suđenje zbog svastike iscrtane na travnjaku stadiona na Poljudu 2015. za što 10. lipnja ove godine nastupa zastara.


Visoki prekršajni sud je krajem svibnja ukinuo presudu kojom je u ožujku prošle godine HNS kažnjen s 50.000 kuna, a Vrbanović s pet tisuća kuna zbog svastike na nogometnom travnjaku koja je osvanula uoči utakmice reprezentacija Hrvatske i Italije, a postupak je vraćen na ponovno suđenje splitskom Prekršajnom sudu.


»Sutkinja u ovom predmetu me obavijestila da je presuda ukinuta 28. svibnja ove godine i ona je za danas zakazala ročište, ali na raspravu nisu došli svi okrivljeni, odnosno za drugookrivljenika Damira Vrbanovića dostavnica nije bila uredno iskazana, to jest nije se uredno vratila pa je sutkinja morala odgoditi ročište«, rekla je novinarima Emila Maretić Poljak, sutkinja i glasnogovornica Prekršajnog suda u Splitu.




Maretić je objasnila kako je sutkinja Suzana Budimir morala odgoditi raspravu jer za nju »nije imala procesne pretpostavke«.


Nakon što su novinari ustvrdili da u ovom slučaju 10. lipnja nastupa zastara Maretić je kazala u tom slučaju »neće biti održan sljedeća rasprava, nego će sutkinja konstatirati da je nastupila zastara«.


Na upit postoji li mogućnost da se do 10. lipnja zakaže nova rasprava, Maretić Poljak je kazala kako ne vjeruje da je to moguće jer nema dovoljno vremena da se obavi dostava novih poziva.Ukinuta presuda je donesena jer HNS i Vrbanović nisu pretražili sportski objekt i na travnjaku uočili kukasti križ.

Zbog tog je izgreda UEFA kaznila HNS sa 100 tisuća eura i oduzimanjem boda u kvalifikacijama za Euro, a dvije su utakmice odigrane pred praznim tribinama.


Policija još uvijek traga za počiniteljem ili više njih iako su imali snimku na kojoj se djelomično vidjela osoba koja preskače ogradu na stadionu.