Udruga GONG otkrila nezakonitost

“Oćeš keš da na izbore izađeš?”: Kaznena prijava zbog internetskog “kupovanja glasova” za EU parlament

Hina

"Na izborima zaokružite ono što ste dobili u sms poruci i fotografirajte to da se jasno vidi broj listića i što ste zaokružili, uđite ponovo u svoju prijavu, uploadajte fotku kao dokaz unutar 48 sati i očekujte kompenzaciju u roku od 96 sati", navodi se na internetskoj stranici



ZAGREB – Državno izborno povjerenstvo (DIP) podnijelo je kaznenu prijavu zbog »kupovanja glasova« na izborima za Europski parlament preko internetske stranice »myvotemymoney.com«, nakon što ih je o tome obavijestila udruga GONG.


Na spornoj stranici objavljen je tekst pod naslovom »Oćeš keš da na izbore izađeš?« u kojem se čitatelji pozivaju da »kompenziraju svoj izlazak na izbore«.


»Popunite formular, a mi ćemo se potruditi da kandidati na izborima za EU parlament saznaju za to. Pristanu li kompenzirati Vaš izlazak na izbore u iznosu koji ste naveli, prije početka izborne šutnje dobiti ćete sms poruku o kome se radi i što se od vas očekuje da zaokružite. Na izborima zaokružite ono što ste dobili u sms poruci i fotografirajte to da se jasno vidi broj listića i što ste zaokružili, uđite ponovo u svoju prijavu, uploadajte fotku kao dokaz unutar 48 sati i očekujte kompenzaciju u roku od 96 sati«, navodi se na internetskoj stranici.




Nakon GONG-ove prijave o mogućoj »kupovini glasova« DIP je slučaj proslijedio zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu podnijevši kaznenu prijavu zbog povrede slobode odlučivanja birača.


U kaznenoj prijavi koju je DIP objavio na svojoj internetskoj stranici navodi se kako smatraju da »postoji osnovana sumnja da su u radnjama osobe koja je otvorila navedenu internetsku stranicu ili osobe po čijem je nalogu internetska stranica otvorena, ispunjena sva bitna obilježja kaznenog djela povrede slobode odlučivanja birača«.


Za to nedjelo Kazneno zakon predviđa kaznu od šest mjeseci do pet godina zatvora.