I dalje su u službi

OZBILJNE OPTUŽBE Trojicu riječkih policajca koji su kod privođenja brutalno pretukli muškarca čeka sud

Orjana Antešić

Ilustracija NL

Ilustracija NL

Iako su za privođenje Riječanina imali i više nego opravdane razloge, on je pet dana kasnije završio na operacijskom stolu zbog unutrašnjeg krvarenja. Imao je razdor trbušne maramice, slezene i opornjaka, sa serijskim prijelomom rebara, od drugog do šestog rebra lijevo



RIJEKA Trojica službenika riječke Prometne policije I.S., D.K. i S.Ž. ipak će sjesti na optuženičku klupu Općinskog suda u Rijeci zbog kaznenog djela protiv života i tijela odnosno nanošenja osobito teških, po život opasnih ozljeda Riječaninu I. Ž. kojeg su priveli u rujnu 2015. godine.


Za njegovo uhićenje imali su i više nego opravdane razloge, međutim, I. Ž. je pet dana nakon ovog privođenja završio na operacijskom stolu zbog unutrašnjeg krvarenja. Imao je razdor trbušne maramice, slezene i opornjaka, sa serijskim prijelomom rebara, od drugog do šestog rebra lijevo.


Nakon provedene istrage, prikupljenih iskaza i dokumentacije, te nakon što je i u nalazu medicinskog vještačenja potvrđeno da su ove ozljede I. Ž.-a mogle nastati tijekom policijskog postupanja, riječko je tužiteljstvo smatralo da ima dovoljno dokaza da protiv policajaca podigne optužnicu za kazneno djelo iz članka 119. Kaznenog zakona, koja je sada potvrđena i od strane optužnog vijeća Općinskog suda u Rijeci.




Policijski trojac I.S., D.K. i S.Ž. čeka suđenje za ovo teško kazneno djelo koje im se stavlja na teret, a ukoliko budu proglašeni krivima, prijeti im zatvorska kazna od tri do dvanaest godina jer ih se inkriminira da su ga počinili namjerno i svjesno, k tome još na službenoj dužnosti.


Policiji sve zakonito 


Unatoč ovako ozbiljnim optužbama i već visoke faze kaznenog postupka, u policiji i dalje ne smatraju da bi protiv ove trojice svojih službenika trebali poduzeti određene mjere, pa ni u vidu njihove suspenzije do okončanja cijelog postupka.


– Policijska uprava primorsko-goranska će ovisno o ishodu sudskog postupka, kojim se treba utvrditi eventualna krivnja spomenutih policijskih službenika, postupiti u skladu s važećim propisima, kao i u odnosu na odredbe Zakona o policiji kojima je, između ostalog, regulirana i odgovornost policijskih službenika za povrede službene dužnosti, stoji u odgovoru kojeg smo ovih dana dobili iz ureda načelnika PU primorsko-goranske.


Kada je odvjetnik I. Ž.-a Nikola Sabljar podnio pritužbu, u PU primorsko-goranskoj nisu pokrenuli disciplinski postupak protiv inkriminiranog trojca. Tvrdili su i zauzeli stav da su nad uhićenim I. Ž. primjenjena samo zakonita sredstva prisile. Na traženje našeg lista da nam pojasne kakva su to, pak, »zakonita sredstva prisile« od kojih mogu nastati tako teške tjelesne ozljede, kao što je serijski prijelom rebara, razdor trbušne maramice, slezene i unutrašnje krvarenje, iz ureda bivše načelnice PU primorsko-goranske dobili smo bili odgovor kako »nije u njihovoj nadležnosti tumačenje mehanizma nastanka bilo kakvih ozljeda«.


Zaustavljen pijan 


Nemili događaji zbivali su se 26. rujna 2015. godine. Prometna je tog dana u više navrata postupala prema I. Ž., koji je najprije zaustavljen u gluho doba noći, oko 1.30 sati, na Cerniku, i to sa čak 3,09 promila alkohola. Policija mu izriče zabranu upravljanja vozilom.


Potom ga navečer, istog dana, »hvataju« u Janka Polić Kamovoj, ali se I. Ž. ne zaustavlja, pa djelatnici prometne kreću za njim. Uspjevaju ga zaustaviti, I. Ž. ovog puta odbija alkotestiranje, nema ni vozačku dozvolu i isključuju ga iz prometa. No, I.Ž. je čekao da oni zamaknu, sjeda u auto i dvadesetak minuta kasnije prometna ga ponovno zaustavlja, na Školjiću. Po jednoj verziji pokušao je bijeg, po drugoj je samo izašao iz vozila, no kako god da je bilo završava tako da ga je dvojac iz prometne patrole oborio potrbuške na pod, stavio mu lisice i odvezao ga u policijsku postaju na smještaj do otrežnjenja. Najprije u Ciottinu, a kasnije su ga prebacili u Prvu policijsku u Starom gradu.


Malo je reći da je I. Ž. toga dana pretjerao u ugrožavanju sigurnosti prometa i drugih sudionika. Još na Cerniku te noći, s tolikom količinom alkohola, trebalo ga je privesti. Njegovi grijesi su veliki i za to I. Ž. treba snositi najoštriju kaznu, tim više što je stari »znanac« te iste policije. Međutim, batinjanje uhićenika u policijskoj postaji, kako se inkriminira ovu trojicu policajaca u sada pravomoćnoj optužnici, do te mjere da su zadane ozljede od kojih bi I. Ž. umro da nije podvrgnut operativnom zahvatu, sasvim je druga priča koja nema baš nikakve veze s pravdom već čistim nasilništvom.


Indikator bijesa 


Prije godinu dana razgovarali smo s I. Ž., ali je njegov uvjet bio da mu ni u kojem slučaju ne navodimo ime, čak ni inicijale, pa smo ga za potrebe tadašnjeg teksta nazvali »Marko«. U paketu s pričom, pokazao nam je »uspomenu«, ožiljak duž cijelog trbuha od operacijskog reza.


– Najgore je počelo kad su me priveli u postaju u Ciottinoj, kada mi je pristupio jedan policajac i rekao »Ti zaje….. moje ljude, sad ćeš vidjeti svoga Boga«. Počeo me tući šakom u trbuh, nakon čega me bacio na pod i nastavio mlatiti, zajedno s drugima. Kada su me ujutro, zapravo već je bilo skoro podne, pustili iz pritvora, dali su mi da potpišem papir da nemam zamjerke na postupanje policije. Vjerujte mi, u tom bih trenutku potpisao bilo što samo da izađem van. Dovukao sam se doma i legao u krevet iz kojeg se nisam dizao nekoliko dana. Kontao sam, prebili su me, okej, proći će. Ali nije prolazilo. Na nagovor prijatelja otišao sam odvjetniku, koji me poslao na Hitnu gdje su me odmah operirali, ispričao nam je tada I. Ž.


Istraga i dokazni postupak u Općinskom državnom odvjetništvu trajao je punih godinu dana. Nakon provedenog saslušanja oštećenika i osumnjičenih policajaca, čitavog niza svjedoka, prikupljene dokumentacije i provedenog medicinskog vještačenja od strane ovlaštenog sudskog vještaka, tužiteljstvo je dalo za pravo I. Ž. Tužiteljstvo tumači da su upravo riječi trećeg policajca, kojeg je kasnije I. Ž. identificirao na prepoznavanju, upravo te njegove riječi »Ti moje ljude zaje…., sad ćeš vidjeti svoga Boga« indikator postojanja svojevrsnog bijesa zbog ogluhe oštećenika prema naredbama zbog počinjenih prekršaja koje su mu prethodno izrečene toga dana.


Sva trojica osumnjičenih policajaca, u iznošenju svojih obrana pred tužiteljstvom, poricala su da su učinili ono za što ih se kazneno tereti.