Tragedija na otoku

OVO JE OSUMNJIČENIK ZA UBOJSTVO U MALOM LOŠINJU Policija privela Branka Rafajca

P. N.

Foto Facebook

Foto Facebook

Viđao sam ga gotovo svakodnevno jer je prolazio kraj moje radnje. Mogu samo reći da sam ogorčen na policiju jer trebao biti priveden i zbog toga što je sve pisao na svom Facebook profilu. Lani je vrijeđao vatrogasce koji su se žrtvovali u gašenju požara, nazivao ih kukavicama. Vrijeđao je u svojim statusima i nas pripadnike nacionalne manjine na Lošinju, ali nikad za takvo što nije prijavljen - kaže nam Lošinjanin Leonard F.



Osumnnjičenik za ubojstvo 16-godišnjakinje u Malom Lošinju 41-godišnji Branko Rafajac, potvrđeno je za Jutarnji list. Načelnik Policijske uprave primorsko-goranske Tomislav Dizdar još jutros je potvrdio da je mogući počinitelj priveden, ali da se za jednom osobom još traga.


Jutranji list dobio je potvrdu da je privedena osoba upravo Branko Rafajac.


Rafajac je rođeni Osječanin, ali već neko vrijeme živu u Malom Lošinju. Međutim, malo tko ima lijepih riječi o njemu, a policija ga već poznaje zbog niza kaznenih djela i prekršaja. Evidentiran je zbog obiteljskog nasilja, posjedovanje droge i remećenje javnog reda i mira.




– Viđao sam ga gotovo svakodnevno jer je prolazio kraj moje radnje. Mogu samo reći da sam ogorčen na policiju jer trebao biti priveden i zbog toga što je sve pisao na svom Facebook profilu. Lani je vrijeđao vatrogasce koji su se žrtvovali u gašenju požara, nazivao ih kukavicama. Vrijeđao je u svojim statusima i nas pripadnike nacionalne manjine na Lošinju, ali nikad za takvo što nije prijavljen – kaže nam Lošinjanin Leonard F.


Poznavao je i njegovu bivšu partnericu i kaže kako su se svi pitali što ona radi s takvim čovjekom jer su ju znali kao izuzetno vrijednu ženu.


I on i još neki sugovornici kažu da je Branko Rafajac bio smješten u Psihijatrijskoj ustanovi da se ovakav zločin ne bi dogodio i da bi netko zbog toga trebao odgovarati, piše Jutarnji.


On je, sumnjaju istražitelji, s nožem u rukama upao u kuću u kojoj su bile majka i 16-godišnja kći. Prvo je naletio na majku L.T., na koju je nasrnuo nožem. Navodno je to učinio u potpuno rastrojenom stanju. Potom je ubio nesretnu tinejdžericu koja je pokušala obraniti majku.


Otac tinejdžerice za Index je kazao da njegova obitelj uopće nije pozvala ubojicu. 


“Mi tog čovjeka uopće ne poznamo, ne znamo tko je on”, rekao je D.T., otac 16-godišnjakinje i suprug napadnute L.T.


Rafajac se bavio podvodnim ribolovom, a po gradu su ga ljudi koji su ga iz viđenja poznavali izbjegavali pravdajući to činjenicom da je bio neugodan. Mnogo je vremena provodio na Facebooku. 


Možda se i po onome što je radio na toj društvenoj mreži moglo ustanoviti u kakvom je psihičkom stanju, a možda i da bi nekome mogao nauditi. 


U gradu je govorio da raskrinkava kriminalnu hobotnicu u Lošinju, a slične je stvari pisao na Facebooku. Ondje se bavio raznim temama, često na rubu teorija zavjere. 


Potpuno nesuvisle objave na Facebooku


Pisao je prilično nesuvislo. Često se obraćao u množini, kao da je dio neke skupine. Pisao je o “stranim upadima na naš terotorij”, o obukama, racijama, istragama, akcijama i sličnom, piše Index. 


“Prije tri godine službeno smo je poslali na teren i pala je u njihove morbidne i sulude ruke. Sorry bejbe, bio je to rizik posla, ali ništa se ne brini, biti će to čas posla. Nema predaje”, jedna je od objava kakve bi tipično stavljao na profil, nekad i desetak dnevno.


“Nema predaje ekipa…ili ste s nama ili protiv nas, a sami znate kakav nas prati glas. Napisali smo vam ovo prije skoro tri godine, dobro nas pratite, jer mi smo upravo oni iza njih, što ne daju da nam stanu na žulj ni oni koji imaju love na tone, a minimalno smo im dužni ovako odati poštovanje i danu im zasluženu čast. K’o jebe Ruse, ako treba neka sve potone, ali mi nismo ni za kakav oblik izdaje. Nema predaje”, još je jedna od objava kakve su se gotovo svakodnevno pojavljivale na njegovom profilu, prenosi Index. 


Sklepao je, najblaže rečeno, čudne pjesmice a doticao se i svog privatnog života. 


Podivljao je tako na Facebooku jer mu je, kako je napisao, bivša uzela psa. Upravo je nju navodno tražio 


Da sve bude još više zastrašujuće u svjetlu onoga što se jutros dogodilo, prije pet dana je objavio fotografiju koju je Facebook sakrio, a na kojoj se sugerira kako ispravno podignuti mrtvo tijelo, pšiše Index.


Bio na psihijatrijskom liječenju?


“Da naučite kako pravilo podignuti mrtvu osobu, a da ne ozlijedite kralježnicu tj. lumbalni dio. Sigurnost na radu i zdravlje prije svega”, napisao je uz tu sliku Branko Rafajac.


Na profilu je, između ostalog, držao sliku Gavrila Principa, a neke njegove objave mogle su se protumačiti i kao prijeteće.


N1 je ranije neslužbeno doznao da je osumnjičeni muškarac 2018. godine bio na psihijatrijskom liječenju koje očito nije nastavljeno.