Nesreća u uvali Pušća

OTKRIVENI DETALJI TRAGEDIJE NA KRKU Siloviti val i nalet vjetra nisu im dali puno šanse

Slavica Kleva

Foto: I. TOMIĆ

Foto: I. TOMIĆ

Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru izvijestila je da je posredstvom Županijskog centra u 18.29 sati zaprimljena dojava o utopljeniku u krčkom akvatoriju



RIJEKA Za 65-godišnjeg ribara Borisa Šoštarića iz Svilnog nije bilo pomoći. Kratkotrajno olujno nevrijeme što se nadvilo nad Kvarner u nedjelju u poslijepodnevnim satima za njega je bilo smrtonosno. I opet se ponovila stara uzrečica da je »more dobar sluga, ali i opak gospodar«.


Nesretni Šoštarić zajedno sa 68-godišnjim prijateljem Milivojem V. iz Rijeke nije ni slutio što će ga zadesiti. Krenuli su barkom iz omišaljske luke oko 14 sati i ne treba sumnjati da su znali i oni da se sprema nevrijeme, da će zapuhati olujni vjetar.


No, nisu baš pretpostavili da će se naći u vrtlogu silovitog naleta vjetra i vala koji ih je zapljusnuo, snažno odbacio i prevrnuo.




Začas su se našli u moru, na žalost Šoštarića je plovilo poklopilo, nije se uspio na vrijeme izvući. Njegov prijatelj se, grčevito se držeći za rubove barke, uspio dočepati obale kampa Pušća koji je u rekonstrukciji, prazan, bez kupača i slučajnih prolaznika i kampera.


Jučer je tijelo nesretnog Šoštarića obducirano na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku. Uzrok smrti je utapljanje, a kako doznajemo, bio je i srčani bolesnik. Velika tragedija za njega i njegovu obitelj i sve njegove prijatelje.


Čovjek koji se uspio spasiti, Milivoj V., nije baš dobro. Iz kratkog razgovora s njegovim bratom doznali smo jučer da je psihički slomljen, da je pod sedativima i da mu je zapravo jako teško.


“Od kad zna za sebe on je na moru, na barci, iskusan, što da vam kažem, velika tragedija”, kazao nam je kratko u telefonskom razgovoru brat Milivoja V.


Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru izvijestila je da je posredstvom Županijskog centra u nedjelju u 18.29 sati zaprimljena dojava o utopljeniku u krčkom akvatoriju.


Dojavu je uputio Milivoj V. koji je nedugo prije toga s Borisom Šoštarićem plovio brodicom u uvali Pušća kod Omišlja. Njihova brodica, nešto duža od pet metara, sagrađena 1987. godine, pogonjena motorom snage 18 kW, prevrnula se pod jakim udarima vjetra i visokih valova.