Općeopasna radnja

OBITELJSKI NASILNIK Kostrenjanin koji je plinom pokušao dići kuću u zrak osuđen na kaznu zatvora

Slavica Kleva

Kenović je učestalo prijetio supruzi, prijetnje su se intenzivirale tijekom travnja, a kulminirale 22. svibnja kad je u stanu na trećem katu u Ulici Ive Šodića u Kostreni pokušao nauditi ne samo svojoj supruzi, već je ugrozio živote drugih stanara



RIJEKA Mustafa Kenović, 79-godišnjak optužen za nasilje u obitelji i ugrožavanje života i imovine općeopasnom radnjom, jučer je nepravomoćno osuđen na godinu i šest mjeseci zatvora.


– Nedvojbeno smo utvrdili da ste počinili kazneno djelo nasilja u obitelji, supruga s kojom ste u braku više od 20 godina detaljno je opisala bračni život s vama, način na koji je bila izložena svakodnevnim prijetnjama pogotovu kad ste bili pijani, a i svjedoci su njezin iskaz potvrdili, kazavši da su svađe i napadi bili gotovo učestali – kazala je pri izricanju presude sutkinja Vedrana Barbalić Biasiol.


– Iako se u istražnom zatvoru nalazite od početka lipnja ove godine, produljujem vam istražni zatvor, a dužni ste platiti sudski paušal te troškove odvjetnika koji vam je postavljen po službenoj dužnosti – zaključila je sutkinja prvi dio presude iz optužnog akta.


Izazvao opasnost 




– Također, u ovom sudskom postupku dokazano vam je i ovo drugo kazneno djelo, da ste svjesno izazvali opasnost za druge živote i imovinu u trenutku kad ste dovukli u hodnik stana dvije plinske boce, odvrnuli ventile na njima, pustili plin i zapalili upaljačem. Sreća u nesreći je činjenica da se vatra nije proširila i nitko drugi u kući sa šest stannova nije stradao – dodala je sutkinja nakon čega je Kenović prepraćen nazad u istražni zatvor.


Epilog je to sudskog postupka gdje su u prvom redu ispitani njegova supruga i susjedi, Kenović je i psihijatrijski vještačen, a optuženi je na koncu iznio obranu gdje je negirao nasilje nad ženom kao i činjenicu da je htio dignuti u zrak cijelu kuću. Njegov odvjetnik po službenoj dužnosti Marko Kuvač u završnim riječima je između ostalog naglasio da je optuženi zapravo pokušao bezuspješni suicid.


Eksplozija plina 


Kenović je učestalo prijetio svojoj supruzi, prijetnje su se intenzivirale tijekom travnja, a kulminirale 22. svibnja kad je u stanu na trećem katu u Ulici Ive Šodića u Kostreni pokušao nauditi ne samo svojoj supruzi, već je tim činom ugrozio živote drugih stanara. Dovukao je u hodnik stana plinske boce, otvorio sigurnosne ventile na dvije od njih, jedne zapremine tri, druge zapremine pet litara plina za kućanstvo, pa plin koji je izlazio iz plinskih boca zapalio plamenom iz upaljača. Supruga se u tom trenutku nalazila s vanjske strane stana, iza zaključanih vratiju. Došlo je do zapaljenja i eksplozije plina koji je ispunio prostor unutrašnjosti stana, izbijeni su prozori i vrata iz ležišta, oštećen je stan, ali i okolni stanovi u zgradi i zapravo takvim činom doveo u opasnost živote i imovinu ljudi. Tom prilikom Kenović je i ozlijeđen.


– U vrijeme počinjenja nedjela bio je smanjeno ubrojiv, ali u blažem stupnju. Značajnih odstupanja u psihomotoričkoj percepciji optuženi nije imao, uzeo je plinske boce, donio ih u hodnik, odvio ventile, komunicirao je sa ženom s druge strane zaključanih vrata – naglasila je sudska vještakinja psihijatrijske struke ispitana u sudnici. No, postoji opasnost da bi i u budućnosti mogao napraviti teže kazneno djelo zbog poremećaja ličnosti pa je preporuka da se i nakon izvršenja kazne nastavi s liječenjem od ovisnosti kao što se to i sada realizira, za vrijeme trajanja istražnog zatvora.