Poznat po brzoj vožnji

Novo suđenje za tragediju u Donjoj Dobri: Vozač se ne sjeća nesreće u kojoj je poginula mlada suvozačica

Slavica Kleva

Na mjestu gdje se nesreća dogodila 24. rujna 2011. godine bit će rekonstrukcija / Arhiva NL

Na mjestu gdje se nesreća dogodila 24. rujna 2011. godine bit će rekonstrukcija / Arhiva NL

Zbog smrti Ivane Drvar, koja je u trenutku pogibije imala 25 godina, sudi se vozaču teretnog automobila Rajku Hudoroviću s kojim se kod naselja Donja Dobra sudarilo vozilo u kojemu se nalazila nesretna djevojka i za čijim je upravljačem bio mladi vozač



 Često tuda prolazim, znam da ima puno djece, tu je odmah romsko naselje Donja Dobra. Dopuštam mogućnost da sam vozio brže nego što je dopušteno. Znam da sam u trenutku kada sam vidio kombi počeo kočiti, pritisnuo sam nožnu kočnicu i zatim čuo tresak. Pao sam u nesvijest i ne znam što se dalje događalo. Probudio sam se u Hitnoj. Sjećam se udarca pod devedeset stupnjeva, sigurno nisam kočio ručnom, čini mi se da sam zanio volanom. Znam da je zavoj nepregledan zbog raslinja i žbunja naraslog uz prometnicu, znam da je dosta mračno – posvjedočio je, između ostaloga, vozač fiat brava u kojemu je, u sudaru s teretnim automobilom marke iveco turbo dailly, poginula njegova suvozačica Ivana Drvar.


Otrčao u šumu


Teška prometna nesreća dogodila se 24. rujna 2011. godine, a jučer je na Općinskom sudu u Rijeci postupak koji se vodi protiv vozača teretnog vozila, 48-godišnjeg Rajka Hudorovića iz Donje Dobre krenuo ispočetka, budući da je prebačen s crikveničkog suda na riječki.


Zbog toga su ponovo pozvani svi do sada ispitani svjedoci, ali i još se jednom utvrđuju okolnosti nastanka nesreće. Optuženi Rajko Hudorović imao je primjedbe na iskaz svjedoka. Kazao je da nije točno da nije imao uključena svjetla te da isto tako nije točno da nije dao žmigavac prilikom skretanja.




– Nije točno da vozač fiat brava nije izlazio iz auta. Izašao je i potrčao u šumu i onda se vratio – kazao je optuženi Hudorović.


Svjedokinja, bliska rođakinja optuženog, ponovila je raniji iskaz. Ona se vraćala kući s maloljetnim djetetom u kombiju s Rajkom Hudorovićem. Izašla je iz vozila i krenula prema kući kada je začula glasnu škripu kočnica i potom strahoviti zvuk sudara. Još jedan svjedok koji se u tom trenutku našao na cesti, jer je išao u posjet majci, prisjetio se zvuka kočenja i zanošenja automobila fiat bravo. Rekao je da je sraz bio s boka.


– Dosta se ljudi okupilo nakon nesreće, ali kad je došla policija mi smo se pokupili da im ne smetamo. Vozač fiat brava je pobjegao u šumu, ali se brzo vratio – kazao je svjedok te dodao kako je »vozač fiat brava inače poznat po brzoj vožnji«.



Ljubitelj brzine


– Često se tuda vozi i trebao bi znati da je na tom dijelu dionice uvijek puno djece, a i ograničenje brzine kretanja je 60 kilometara na sat – kazao je svjedok.


Ispitan je i policijski službenik koji je došao nakon dojave o prometnoj nesreći. On tvrdi da je na tom dijelu dionice puna linija, samo je na tom konkretnom dijelu ceste, od proširenja nasuprot ulaska u romsko naselje, isprekidana crta na kolniku. Ispitan je i svjedok kojeg je vozač fiat brava sat vremna prije nesreće pretekao na toj dionici. Rekao je da je on vozio 70 kilometara na sat, a vozač u bravu najmanje 50 kilometara na sat brže od njega te da ga je pretekao na zavoju i nastavio vožnju kroz romsko naselje.


Još će nekoliko svjedoka biti ispitano, a predsjednica vijeća sutkinja Juranović namjerava izaći na mjesto događaja, pozvati sve sudionike i zajedno s vještakom prometne struke napraviti rekonstrukciju prometne nesreće i time sve nedoumice otkloniti i utvrditi okolnosti koje su dovele do nesreće s teškim posljedicama.